propozycje do ustawy 500 zł. - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 14    [ Posty: 135 ]

Napisano: 23 lis 2015, 14:05

Gość pisze:A jak kwalifikowana będzie rodzina z dwójką dzieci, pierwsze ukończone 18 lat i jeszcze się uczy a drugie 11lat. Ciekawe czy taka rodzina będzie uznana jako ta bez liczenia dochodu z dwójką dzieci, czy z liczonym dochodem, jako jedno dziecko, bo drugie już jest pełnoletnie?
z "projektu":
4) dziecku - oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną, do momentu ukończenia przez nie 18. roku życia;
11) członkach rodziny - oznacza to odpowiednio następujące osoby: małżonków, rodziców dzieci, pozostające na utrzymaniu dzieci, opiekuna prawnego i opiekuna faktycznego dziecka do 18 roku życia, do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;
A o poziomie legislacyjnym tego dzieła niech świadczy fragment mówiący o tym, że członkami rodziny są pozostające na utrzymaniu dzieci, opiekuna prawnego i opiekuna faktycznego dziecka do 18 roku życia; do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;.
Pełnoletnie dzieci nie są członkami rodziny, a jak posiadają własne dzieci to jeszcze bardziej nie są członkami rodziny.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2015, 14:09 przez kronos79, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2015, 14:08

Elmer pisze:jakie darmowe?
Nie ma czegoś takiego jak darmowe. Po prostu nie płacisz za to osobiście i tym samym skazujesz się na rolę petenta.
Kiedy wam ten socjalizm wywietrzeje z głowy.
NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK DARMOWE!
I takiego skrótu myślowego używamy. Darmowe czyli takie, za które nie płaci beneficjent. Wiem że Ty wierzysz w państwo minimum. Ja nie wierzę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2015, 14:40

myślicie że będą zwolnienia ?
natka12

Napisano: 23 lis 2015, 14:46

"I takiego skrótu myślowego używamy. Darmowe czyli takie, za które nie płaci beneficjent".
Kłamstwo, kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo. Płaci i to drożej. Płaci pośrednio - w podatkach.
Płaci i ma guzik do gadana. Dodatkowo płaci za to również bezdzietny sąsiad i starsza emerytka, która z tego nie korzysta.
Nie ma czegoś takiego jak darmowe, nie płaci itp. Płaci i płaci jeszcze na to by ktoś to poprzyznawał, porozdzielał (po drodze się przytulił). Na koniec o niczym nie decyduje i jest traktowany jako petent.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2015, 14:53

jak miałbym wybierać na co mają mnie łupić to wolę te "darmowe" przedszkola i żłobki od idiotycznego rozdawania gotówki
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 23 lis 2015, 15:08

a ja nie lubię Janosików :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2015, 16:30

Elmer - wiem, dlatego w słowie darmowe użyłam cudzysłowu i dodałam wyjaśnienie.
Zofia pisze:A można by po prostu wprowadzić "darmowe" żłobki - czyli finansowane z budżetu państwa
I jestem świadoma, że to "darmowe" jest z podatków.

I uważam, że to lepsza pomoc dla rodzin, niż dawanie każdemu po 500. Teoretycznie mogę sobie za to sfinansować żłobek, ale jak go nie ma, to na opiekunkę mi nie wystarczy.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2015, 16:32 przez Zofia, łącznie zmieniany 1 raz.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 23 lis 2015, 16:32

a jeszcze lepsza pomocą jest po prostu nie zabieranie im wcześniej tej kasy.
Tylko wtedy patologia nic nie dostanie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2015, 16:36

Dla "patologii", jak to nazywasz, byłaby wtedy pomoc społeczna po prostu, tak jak teraz.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 23 lis 2015, 16:38

ta też powinna zostać zlikwidowana :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się: