zawieszenie pomocy - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 maja 2009, 15:31

Czy istnieje możliwość zawieszenia pomocy pieniężnej na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka w rodzinie zastepczej?
dziewczyna w wieku 17 lat uciekła za granicę sąd wie o wszystkim, rodzina tez mi zglosiła i wstrzymałam pomoc.
Ale czy powinnam wydać jakąś decyzję, jaką podstawę powołać?
~magda

Napisano: 26 maja 2009, 17:50

ja bym zawiesiła. U nas radca napisał mniej więcej takie uzasadnienie w podobnym przypadku
..Pomoc pieniężna na częściowe pokrycie kosztów utrzymania małoletniej w rodzinie zastępczej, przyznana decyzją administracyjną, jest świadczeniem z pomocy społecznej (przyznawanym w oparciu o ustawę o pomocy społecznej). Zgodnie z art. 5 ust. 1 wymienionej ustawy, prawo do świadczeń z pomocy społecznej, jeżeli umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej, przysługuje osobom posiadającym polskie obywatelstwo i przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Natomiast art. 72 ust. 4 tej ustawy precyzuje, że rodzina zastępcza sprawuje opiekę nad powierzonym dzieckiem osobiście, z wyjątkiem przypadków gdy osoba pełniąca funkcję rodziny zastępczej okresowo nie może z powodów zdrowotnych lub losowych sprawować opieki osobiście (...).
W sytuacji kiedy dziecko przebywa poza granicami kraju i rodzina zastępcza nie sprawowała w tym czasie osobistej opieki nad dzieckiem, od miesiąca .......... wstrzymano należne comiesięczne świadczenie pieniężne, które przeznaczone jest na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka w rodzinie zastępczej.
aha i jeszcze powołałabym się na rozporządzenie, że pomoc przyznaje się za okres pobytu dziecka w r.z. a w tym przypadku dziecko nie przebywa faktycznie i fizycznie pod opieka tej rodziny .
~poca

Napisano: 27 maja 2009, 9:49

Ja miałam podobny przypadek. zawiesiłam pomoc dla rodzin zastępczej, która odwołała sie do SKO. SKO uchyliło naszą decyzję, uzasadniajac, że decyzji przyznajacej pomoc pieniężna dla rodziny zastepczej nie można zawiesić, tak jak np. na kontynuowanie nauki. Nie ma na to podstawy prawnej w naszych przepisach. Należy zmienić decyzję i odmówić dalszego wypłacania świadczenia. Potem ewentualnie można od nowa przyznać.
~iza

Napisano: 15 cze 2010, 16:40

A mieliście sytuację, że dziecko przez krótki czas musiało przebywać w innej rodzinie zastępczej. Jakie wtedy decyzje należy wydać?
~Ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x