Proszę o opinię: czy do projektu z EFS dla niepełnosprawnych stosować mowę, czy kontrakt socjalny? Zdania są podzielone - mniej pisania jest przy umowie, ale nie o to chodzi. Pierwszy raz robimy projekt i chodzi mi o to żeby było poprawnie.
Umowa. U nas na wzór kontraktu socjalnego, ale możecie opracować same formularz umowy. Przy sporządzaniu umowy obowiązują te same zasady co przy kontrakcie.
Ja też poproszę na e-mail wzór stosowanej umowy dla niepełn i jeśli mogę proszę o skan/zakreślcie dane osobowe o wypełniosy aneks dla wychowanków do projektu EFS, [email protected]
w zasadach wyraźnie jest napisane, że kontrakt socjalny dla BO, jedynie w przypadku pełnolenich wycowanków można stosować indywid. program usamodzielnienia, który jest odmiana kontraktu.
wzór kontraktu został określony rozporządzeniem, zatem nie można tworzyć własnych ni z gruchy ni z pietruchy, a trezba je oprzeć na tym co nakazał ustawodawca.
Yagodka. To zależy gdzie pracujesz. W przypadku MOPS/MOPR w powiatach grodzkich stosuje się kontrakt socjalny. Jednak: \"w przypadku osób niepełnosprawnych, osób w ramach interwencji kryzysowej oraz innych osób korzystających ze wsparcia PCPR, w projektach tych jednostek dopuszcza się możliwość działań indywidualnych (umowa) na zasadach analogicznych jak dla kontraktu socjalnego\". Cytat pochodzi z zasad przygotowania, realizacji i rozliczania projektów systemowych, na które jak sądzę powołałaś się (s. 16).