Proszę o odpowiedź - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 07 kwie 2011, 11:35

A masz jakieś doświadczenie w ogóle w pracy z dziećmi? To będzie praca z małymi dziećmi czy na grupie usamodzielnienia? To trochę różnicuje metodykę pracy, ale moim zdaniem w naszej pracy trzeba umieć połączyć nieraz sprzeczne uczucia, zachowania, bo i trzeba być konkretnym, zdecydowanym, czasami mocnymi słowami sprowadzić dziecko do pionu, ale niezmiernie ważna jest uważnośc, serdeczność, ciepło - dzieci z domu dziecka to nie są smutne maluchy z tvn-owskich reklam, to są żywe, rozbrykane dzieci, które starają się radzić sobie jak najlepiej, a wychowując się w placówce, dodatkowo z bagażem doświadczeń własnych - to radzenie sobie często jet na skróty, byle łatwiej, szybciej, efektywniej, nieważne, że przy tym może cierpią młodsi i słabsi, tak więc trzeba to widzieć, umieć dostrzegać potrzeby konkretnych dzieci i je realizować

a jeżeli to jest nowa kadra to pewnie będziecie wspólnie wypracowywać front działania, myślę, że potrzebne będą Wam częste spotkania wychowawców by na bieżąco korygować jakieś niesłuszne założenia

a na dzień dobry - wyznaczaj granice
~mona

Napisano: 07 kwie 2011, 12:08

wszystko wychodzi z czasem,zachowania dzieci i dorosłych również
metody pracy danego wychowawcy także.na poczatku \"docierają\" się wszyscy razem:)
~zosia

Napisano: 07 kwie 2011, 17:40

sorry zosiu,ale ja nie pamiętam prl-u ,urodziłam się w latach osiemdziesiątych!
~beta

Napisano: 12 kwie 2011, 12:28

Mam pytanie do Marioli jakie warunki trzeba spełniać aby pracować jako wychowawca w domu dziecka?
~magda

Napisano: 12 kwie 2011, 12:31

Ja mam wykształcenie wyższe pedagog resocjalizacji i staż półroczny jako opiekun pedagogiczny.
~Mariola

Napisano: 12 kwie 2011, 12:59

Pytam bo też studiuję pedagogikę i miałam praktyki w pogotowiu opiekuńczym, bardzo chciałabym pracować z dziećmi. Jednak po praktykach mam mieszane uczucia, nie mam na myśli dzieciaków bo z nimi miałam naprawdę dobry kontakt ale o wychowawców np. jeden z nich używał siły co mnie strasznie zraziło. Rozumiem zastosowanie kary ale nie w ten sposób. Tak nie powinno być prawda .. .
~magda

Napisano: 12 kwie 2011, 13:16

§ 38. [Kwalifikacje] 1. W placówce oraz w placówce wsparcia dziennego są wymagane następujące
kwalifikacje na stanowisku:
1) wychowawcy - ukończone studia wyŜsze: a) na kierunku: pedagogika, pedagogika
specjalna, psychologia, praca socjalna, nauki o rodzinie lub
b) na innym kierunku w zakresie resocjalizacji, pracy socjalnej, pedagogiki opiekuńczowychowawczej,
albo
c) na innym kierunku uzupełnione studiami podyplomowymi w zakresie psychologii,
pedagogiki, nauk o rodzinie lub resocjalizacji;
2) pedagoga - ukończone wyŜsze studia magisterskie na kierunku pedagogika albo pedagogika
specjalna;
3) psychologa - ukończone wyŜsze studia magisterskie na kierunku psychologia;
4) terapeuty - udokumentowane przygotowanie do prowadzenia terapii o profilu potrzebnym w
pracy placówki lub placówki wsparcia dziennego;
5) pracownika socjalnego - wykształcenie średnie lub wyŜsze uprawniające do wykonywania
zawodu pracownika socjalnego, z tym Ŝe osoby z wykształceniem średnim muszą mieć
ukończoną specjalizację zawodową w zawodzie pracownik socjalny;

6) opiekuna dziecięcego - ukończoną szkołę medyczną przygotowującą do pracy w zawodzie
opiekunki dziecięcej lub pielęgniarki albo studia pedagogiczne o specjalności opiekuńczowychowawczej;
7) lekarza i pielęgniarki - odpowiednie wykształcenie medyczne
~ale jaja

Napisano: 12 kwie 2011, 13:27

dziękuję za odpowiedź
~magda

Napisano: 14 kwie 2011, 13:00

Ja jeszcze mam jedno pytanie. Z jakimi problemami najczęściej spotykacie się u dzieci z którymi pracujecie ?
~Mariola

Napisano: 14 kwie 2011, 14:45

z wszystkimi możliwymi.
~ale jaja

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem