małe ww nie masz racji - art.113 kpa zawiera zdanie że bład rach. oznacza pomyłkę w wykonaniu działania matematycznego Czyli jestem pewna że na tym moge bazować art. Tylko prosze co robicie po kolei ? uchylacie dotychczasowa decyzje Czy tylko zmieniacie Prosze jakie czynności w zw.z moja pomyłką mam dokonywać Bardzo prosze ....I może o decyzję poprosze ......tak nieśmiało Zrozumcie mnie Wiele lat pracuje w MOPsie mam Fal i św rodz Nigdy nie mialam dod mieszk Dołożylimi bo najdłużej pracuję ...a je zwyczajnie nie radze sobie....
Przepraszam, może ja się wtrącę.
Moim zdaniem trzeba jeszcze raz przemyśleć, czy w ogóle ruszać tę kwotę. Czy jest na to stosowna atmosfera, chęć, konieczność, może przymus itp. Z drugiej strony bowiem ryzykujemy negatywne skutki, w tym mniejszą lub większą awanturę.
Jeśli już tak, to można ryzykować z art 113 (wbrew obawom małego ww, albowiem w przepisie nie ma ograniczenia do „nieistotnego błędu”). Ryzykować, bo niekoniecznie przedmiotowy błąd formalnie tu pasuje, nie wiemy. Z drugiej praktycznie niewiele ryzykujemy, a strona ma dużą szansę obrony.
Z kolei decyzja, jeśli o takiej formie myśleć, jest nie mniej ryzykowna, formalnie nawet trudno ją zastosować.
Takie oto moje przemyślenia, tyle że ja nie wyrocznia — w przeciwieństwie do urzędowego do/radcy (choć z doświadczenia wiadomo, że do tego ostatniego też nie ze wszystkim jest sens chodzić).
Dzieki PCW Też myślałam żeby nie ruszać ,ale najgorsze że bład znalazła koleżanka więc nie moge udawac że nic sie nie stało....
Pani pobierająca dodatek zgodzi sie Nie ma sprawy odda te 100 zł za dużo wypłacone za Iwszy miesiąc MARTWI MNIE JEDNA KWESTIA : jak to zgodnie z ustawą zrobić Nie moge nic znaleźć
Czy :
1.uchylić decyzję i zrobić nową na następne 5 miesięcy
2.czy zmienić istniejącą ? BŁAGAM pomozcie mi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A czy w dod mieszkaniowych robi sie decyzje uchylające ? A może tylko pismoaneks do umowy w którym zobowiązę osobe pobierającą za dużą kwote dod do oddawania co miesiąc kwoty do splaty zadlużenia w okresie 5 miesięcy ?????
No prosze powiedzcie mi Ja jestem zalamana Co dalej ?
słuchaj mnie to dynda czy to zrobisz tak czy siak ..... ja bym zmieniał decyzją za zgodą strony jak ty to zrobisz to twoja sprawa ale zważ na to zdanie co było zawarte w podanym linku "Wadliwość decyzji polegająca na przyznaniu stronie zbyt małego uprawnienia i nałożenie na nią niewystarczającego obowiązku nie może być korygowana w trybie oczywistej omyłki pisarskiej na podstawie art. 113 § 1 k.p.a.".....
Przyznałaś większy dodatek decyzja jest prawomocna a więc nie masz prawa odebrać praw nią nabytych
Kurczę....pewnie masz rację ....ale to co Ta Pani ma wnieść o uchylenie tej wysokości ..Na jej wniosek to ma być ? ona zloży jak poprosze ale jaki ma w tym interes ?