Małżeństwo bez dzieci, bez dochodu. Kobieta otrzymała znaczny stopień niepełnosprawności. Dnia 15 lipca złożyła podanie o przyznanie zasiłku stałego. Przyd podaniu dostarczyła oświadczenie męża, że od miesiąca czerwca nie jest w stanie pracować, ponieważ musi się nią opiekować. Zgodnie z tą informacją zobowiązałam klientkę, aby mąż złożył wniosek w świadczeniach rodzinnych o specjalny zasiłek opiekuńczy w wysokości 520 zł. Moje pytanie brzmi: chcąc wydać decyzję na zasiłek stały powinnam czekać aż będzie wyjaśniona sprawa z zasiłkiem opiekuńczym ? Dodam, że zasiłek opiekuńczy miałby przyznany od miesiąca lipca.
można poczekać za decyzją ze świadczeń ale nie dłużej niż miesiąc, wtedy nie będzie trzeba robic decyzji zmieniającej, należałoby wcześniej wszystko przeliczyć i napisać w decyzji, w lipcu inna kwota, w sierpniu inna, no i chyba dojdzie jeszcze zasiłek pielęgnacyjny
Ja bym się tak nie spieszył z decyzją na stały. Pospieszyłbym natomiast ZSO i dał odmowę na stały. To nie jest automat, że jak ktoś ma stopień to musi dostać: musi najpierw wykorzystać swoje zasoby i możliwości.
Odmowna a na jakiej podstawie? Przecież w miesiącu czerwcu jedynym jej dochodem był zasiłek pielęgnacyjny i zasiłek na lipiec jak najbardziej się należy
Wydajemy jedną decyzję na zasiłek stały od m-ca czerwca do m-ca...
- W miesiącu czerwcu zasiłek wynosi ...... zł
Od m-ca lipca do m-ca..... zasiłek w kwocie....zł miesięcznie
zzzz czy Ty jesteś wróżką, żeby wydawać takie decyzje w przód?
wydajemy decyję na zasiłek stały bo Pani ma do niego uprawnienia i jest to świadczenie obligatoryjne, po prostu Jej przysługuje, a dochód za czerwiec ją do tego uprawnia.
Nawet jeśli mąż dostanie w lipcu owo świadczenie wówczas dopiero podczas wywiadu w sierpniu będziemy brali pod uwagę dochód z lipca. i dopiero od września możemy zmienić stały. Wystarczy poczytać trochę interpretacji i orzeczeń Sąd między innymi o tym, że Organ ma czas na podejmowane działania.