Jaki protest? Środowisko pracowników socjalnych to zbiór bezradnych, zatomizowanych jednostek. Środowisko, w którym pojedyncze osoby próbują jedynie ugrać coś dla siebie. Jesteście żałośni. Po tym poście widać, jaka jest reakcja na propozycję protestu w sprawie niskich zarobków.
W NASZEJ BRANŻY PRACOWAĆ TYLKO NA STANOWISKU KIEROWNICZYM SIĘ OPŁACA.......
KTOSIK
Napisano: 20 lip 2016, 8:51
Tobie najwyraźniej tak ale innym nie koniecznie. Jak widać bowiem po odzewie, raczej niewielu pracowników socjalnych jest niezadowolonych ze swojego uposażenia.
tommy_lee
Napisano: 20 lip 2016, 9:29
Takie pismo dostał także Wojewoda Opolski. Od początku wiadomo, że świadczenie wychowawcze nie wlicza się do dochodu. Jednak ustawa o pomocy społecznej mówi, że rodzina która posiada zasoby własne powinna w pierwszej kolejności wykorzystywać te zasoby. Dlatego biorąc pod uwagę sytuację bytową rodziny otrzymującej świadczenie 500+ i nadal mająca otwartą drogę do pomocy społecznej a sytuację rodziny która nie kwalifikuje się do świadczenia 500+ bo przekroczyła kilka złotych kryterium dochodowe ma zamkniętą drogę do świadczeń z pomocy społecznej. Cała ta sytuacja może powodować duże poruszenie w społeczeństwie i stawia pomoc społeczną w złym świetle.
asia1978
Napisano: 20 lip 2016, 9:42
Spokojnie ten Rząd wie i Pan Prezydent wie jaka jest sytuacja, a kierowników mamy jakich mamy (czy w moim przypadku mieliśmy) https://biznes.onet.pl/emerytury/wiadomo ... ego/85w06c
Prezydent i Rząd wywiązują się ze swoich obietnic wyborczych, a ja (chociaż nie jestem posłem) staram się wywiązywać ze swoich obietnic ( proszę sobie je przypomnieć jak kto nie pamięta)
A emocje moim zdaniem tutaj raczej szkodzą niż pomagają.
Pisząc projekt obywatelski ustawy o zawodzie pracownika socjalnego nasz komitet obywatelski miał dużo merytorycznych wiadomości z całej Polski, niedokończony projekt dałam na VIII OKPS przedstawicielowi Prezydenta (wówczas Lecha Kaczyńskiego).
Teraz mam zamiar wysłać ten projekt ze wszystkimi uwagami do 2016r obecnemu Prezydentowi Andrzejowi Dudzie.
Jestem dobrej myśli ponieważ widzę dobrą wolę i odpowiedzialną postawę osób rządzących i to daje mi podstawę aby w pozytywnym świetle widzieć przyszłość pracownika socjalnego i nie tylko tego zawodu,
To tyle co ja mam do powiedzenia w sprawie protestu.
Proszę nie zapominać, ze jesteśmy bogatsi o doświadczenia od 2008r i dobrą wolę obecnego Prezydenta i Rządu do zmian na lepsze.
Uważam, że zajęcie się w większym stopniu pracą socjalną rodzinami z 500+ przyniesie wszystkim większa korzyść niż niż urąganie ich godności.
Standardy w Polsce się podwyższyły, ale problemy etyczne i moralne pozostały bez zmian
i dlatego warto się temu przyjrzeć tym bardziej, że jest okres urlopowy.
Dzidka (dzibar) zamknij mordę ostatecznie w tym temacie i nie spychaj go na inny tor prowadząc monolog! MORDA W KUBEŁ i pisz sobie w HP swoje brednie!
Gość
Napisano: 20 lip 2016, 10:10
Dzibar, chcesz powiedzieć, że to kierownicy uchwalają prawo? A możesz wskazać przepis, który zezwala kierownikom ops-ów na nieprzestrzeganie ustaw?
Po pierwsze ops-y dysponują ograniczonymi środkami na przyznawanie specjalnych zasiłków celowych dla osób z dochodami przekraczającymi ustawowe kryterium, zwłaszcza w małych i biednych gminach.
Po drugie, to czy specjalny zasiłek celowy zostanie przyznany, zależy głównie od tego, jak pracownik socjalny przygotuje sprawę, jak opisze sytuację rodziny i jakie zbierze i przedłoży dowody na to, że rodzina pomimo dochodów przekraczających ustawowe kryterium dochodowe, własnym staraniem nie jest w stanie udźwignąć wydatków na zaspokojenie podstawowych potrzeb bytowych. Kłania się jakość wywiadów i jakość pracy socjalnej. Co może zrobić nawet najlepszy kierownik z wywiadem, którego jedynym argumentem jest sentencja "bo tak". Oczywiście znam nieliczne przypadki kierowników, którzy zamiast merytorycznie oceniać sytuację klienta, kierują się w swojej ocenie antypatią do pracownika lub klienta. Ale to są skrajności. Jak wywiad jest przygotowany jak należy to kierownik ma niewiele do powiedzenia.
Jeśli również w innych kwestiach pomocy społecznej masz Dzibar podobne rozeznanie to mam do ciebie ogromną prośbę - nie zajmuj się sprawami pomocy społecznej. Pojedź sobie gdzieś do sanatorium, odpręż się, może napisz książkę ale nie zajmuj się kwestiami, o których masz błędne wyobrażenie.
alexandra
Napisano: 20 lip 2016, 11:28
Alexandra jeżeli masz jakiś problem ad persona to sama uczyń to co radzisz mnie.
Ja nie mam takich problemów ponieważ jestem doświadczonym pracownikiem socjalnym - praktykiem, a debaty dawno mam już za sobą.
Ja już powiedziałam wszystko co miałam do powiedzenia i szkoda mi już po prostu czasu na gadanie,