Rodzina.Mama,tata,syn (własnie osiągnął pełnoletność),córka.Szkoła założyła Nk z racji na przemoc seksualną ze strony syna do nieletniej siostry-14 lub 15 lat-sprawdzę dokładnie.Dziewczynka powiedziała nauczycielowi,że brat obmacywał ją kilkukrotnie jak nie było rodziców i popychał,wyzywał.
Co możemy zrobić w ramach procedury???
Przemoc seksualna
Re: Przemoc seksualna
Poinformować sąd rodzinny, prowadzić rozmowy z bratem, i siostrą w przypadku niepełnoletniej, w obecności rodzica lub opiekuna prawnego,
Re: Przemoc seksualna
W nawiązaniu do wcześniejszego postu..
-sąd rodzinny po naszym piśmie wysłał kuratora na wywiad do rodziny i nie podjął dalszych działąń..
rodzice podjęli działania..:
-dziewczynka zawieziona przez rodziców rozmawaiła z psychologiem...odmówiła dalszych spotkań...
-rodzice podjęli terapię rodzinną ale ja przerwali..
-sprawca zamieszania zamieszkał oddzielnie,podjął terapie ale też ją przerwał..okresowo pojawia się podczas obecności rodziców w domu...
-dziewczynka zgłasza koleżance myśli samobójcze...mam wrażenie,że rodzice informuja ją o wszystkim co dzieje się z bratem np,że miał wezwanie na gr roboczą itp...może obwiniają,że ujawniła??dziewczynka obwinia się chyba za całe zamieszanie..chcą pomóc chyba bardziej dla syna..
Pisać jeszcze raz do sądu rodzinnego????Zawiadamiać prokuraturę????Przyznał na gr roboczej ,że kilkukrotnie dotykał siostrę w miejscach intymnych.
-sąd rodzinny po naszym piśmie wysłał kuratora na wywiad do rodziny i nie podjął dalszych działąń..
rodzice podjęli działania..:
-dziewczynka zawieziona przez rodziców rozmawaiła z psychologiem...odmówiła dalszych spotkań...
-rodzice podjęli terapię rodzinną ale ja przerwali..
-sprawca zamieszania zamieszkał oddzielnie,podjął terapie ale też ją przerwał..okresowo pojawia się podczas obecności rodziców w domu...
-dziewczynka zgłasza koleżance myśli samobójcze...mam wrażenie,że rodzice informuja ją o wszystkim co dzieje się z bratem np,że miał wezwanie na gr roboczą itp...może obwiniają,że ujawniła??dziewczynka obwinia się chyba za całe zamieszanie..chcą pomóc chyba bardziej dla syna..
Pisać jeszcze raz do sądu rodzinnego????Zawiadamiać prokuraturę????Przyznał na gr roboczej ,że kilkukrotnie dotykał siostrę w miejscach intymnych.
Oprócz Przemoc seksualna - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
Monitoring po zakończeniu pracy z rodziną
niezadowolenie
Czy asystent powinien czy raczej tylko może...?
zespół na nowo
asystent rodziny w 2016 roku
Wizyty z pracownikiem socjalnym
zakończenie asystentury przeprowadzka
alimenty od ojca
asystent świadkiem
Kto jest odpowiedzialny za usuniecia nieprawidłowosci po kon
Dzieci zabrane do pieczy zastepczej
wniosek odp o przekazanie do innej gminy
Ciąża
Rezygnacja
czy można?