Dom jednorodzinny- niejasna sytuacja - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 sty 2016, 13:52

Pewien Pan chce złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy. Od kilku miesięcy wraz z żoną i czwórką dzieci mieszka w domu jednorodzinnym, którego jest współwłaścicielem. Jego matka jest współwłaścicielką i zajmuje dół i jest jeszcze siostra, która też jest współwłaścicielką lecz w nim nie zamieszkuje. Wnioskodawca wraz z siostrą otrzymali część domu w spadku po ojcu. Pan twierdzi, że nie posiadają aktu notarialnego, może jedynie przynieść postanowienie Sądu o otrzymanym spadku, a także wyciąg z Ksiąg Wieczystych. Rachunki typu woda, śmieci itd. są na nazwisko matki, ale jak Pan twierdzi płacą je po połowie, tylko nie wiem z czego bo oboje są bezrobotni. Poza tym pracownik socjalny podczas wywiadu dowiedział się, że w utrzymaniu pomaga im matka, z czego wynika, że rachunki też opłaca matka bo przecież oni nie mają żadnego dochodu. Jakie dokumenty wnioskodawca powinien dołączyć do wniosku? Pomóżcie!!!!!!!! :?:
Pusia

Napisano: 12 sty 2016, 22:21

1) Standardowa deklaracja o dochodach
2) faktura z energię (z rozliczeniem)
3) zaświadczenia o dochodach (do wglądu), a w razie braku — oświadczenia (w oryginale)
4) wyciąg z KW lub postanowienie sądu (do odczytania powierzchni, czyli do wglądu)
5) rachunki za wodę, ścieki, śmieci, ogrzewanie — o ile są.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2016, 10:16

Dziękuję za odpowiedź. Ale jeśli te rachunki wystawione są na nazwisko matki, a ona prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe i nie będzie wliczana do składu rodziny we wniosku? Czy wystarczy ująć to w oświadczeniu? Jest jeszcze gospodarstwo rolne oddane w dzierżawę dla OHZ, wg wnioskodawcy matka nie ma z tego żadnego dochodu, OHZ opłaca tylko podatek. Nie wiem dokładnie jak wygląda sytuacja z tym gospodarstwem rolnym, czy wnioskodawca jest jego współwłaścicielem tak jak domu bo jeśli nie, a matka nie będzie podawana w składzie rodziny to chyba nie bierze się tego pod uwagę?
Pusia

Napisano: 13 sty 2016, 22:17

Pusia pisze: Czy wystarczy ująć to w oświadczeniu?
Oświadczenie to jedynie forma, a nie załatwienie sprawy. Moim zdaniem istotą jest wyjaśnienie jaką wysokość wydatków jest obowiązany ponosić wnioskodawca i jego gospodarstwo. Trudno jednocześnie oczekiwać, by każdy rachunek był wystawiany (nota bene od dawna !) na obecnie pasującą nam osobę.

Co do gospodarstwa rolnego, to ja też nie rozumiem jak dokładnie wygląda sytuacja anie co to jest OHZ. :shock: Wiem jedynie, że jeśli nie ma dochodu (tzn. czynszu) z dzierżawy, to nie jest to dzierżawa, lecz zapewne jakaś inna forma.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2016, 22:17

Up
Upup

Napisano: 04 lut 2016, 14:08

Mi prawnik mówił, że spadek jeszcze trzeba przyjąć żeby mieć tytuł prawny do zamieszkiwania lokalu w myśl naszej ustawy... więc potrzebne zaświadczenie od notariusza o przyjęciu spadku przez daną osobę a z niego będzie wynikało co przyjęli, jaki metraż, a potem proporcjonalnie wyliczyć wydatki ponoszone przez wnioskodawców.Bezrobotni to nie znaczy bez dochodu-prace dorywcze na oświadczeniu muszą napisać, powietrzem nie żyją tym bardziej, że sami stwierdzili, że płacą połową za rachunki...ręce opadają na te oszukaństwa.
Bei

Napisano: 05 lut 2016, 20:24

Prawnik słusznie przypomniał o instytucji przyjęcia lub odrzucenia spadku, jednak chyba nie w każdym przypadku musi mieć miejsce, ponadto niekoniecznie wyjaśni wszelkie wątpliwości związane z dodatkiem
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x