Przez KREDYT straciłam zas. stały i ubezpieczenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 17 lis 2016, 0:36

Pani Klaro proszę spróbować poszukać darmowego prawnika, niemal w każdym mieście są tacy, jeśli nie ma w pani okolicy, to może w najbliższej? Popytać w sądzie gdzie jest najbliższy, pomogą w napisaniu pisma.

To że ktoś napisał że Pani chodzi na zakupy z tym samym mężczyzną, to śmieszne.
Po pierwsze, ma Pani prawo do koleżanek i kolegów, ma Pani prawo spotykać się z kim zechce i kiedy chce, ważne że Pani nie mieszka z inną osobą by nie doliczano jej dochodu, lub mieszkać ale liczyć wspólne gospodarstwo domowe.
Po drugie, chore jest to, ze jeśli ma się kolegę/koleżankę tej samej płci to od razu podejrzenie o ew konkubinat, a może ktoś woli osoby tej samej płci i co? też padnie podejrzenie że przychodzi koleżanka?
Po trzecie, jest Pani osobą chorą, ma znaczny stopień, tj wymaga opieki osób trzecich, tym bardziej nie może sama dźwigać zakupów, i w OPS powinni się cieszyć że ktoś idzie z Panią na te zakupy, pomaga, i że jest to ta sama osoba, osoba której pani ufa! Jak tacy cwani to może niech pani dadzą opiekunkę i tragarza, najlepiej dwa w jednym, albo sami ruszą swój szanowny tyłek z Panią na zakupy ;)

Ja znam przykład gdzie pracownik doradzał aby dana osoba sobie wzięła współlokatora na mieszkanie socjalne, byle tylko nie musieli dopłacać do ogrzewania, jak i doradzali aby dana osoba pożyczyła od kogoś pieniądze na prąd lub remont mieszkania (także gdzyb, pleśń, uszkodzone uszczelki w sanitariatach itd) bo sami nawet nie kiwnęli palcem, mimo że klient prosił wielokrotnie o pomoc w remoncie, a z 300zł miesięcznie w portfelu nie był wstanie tego zrobić. I tak właśnie wygląda doradzanie pracowników, aby ktoś brał pożyczki, wpędzał się w konkubinat, albo podnajmował pokój w socjalnym mieszkaniu, gdzie tego robić nie wolno pod groźbą utraty prawa do lokalu.
Gość

Napisano: 17 lis 2016, 9:27

Jeśli przekroczya pani kryterium dochodowe tym kredytem to pozostaje kwestia obniżenia swojego dochodu. Jeśli przekroczyła go pani nieznacznie to możliwe, że istniałaby taka możliwość, jednak aby to sprawdzić to muszę wiedzieć jaki dochód wyliczono pani na decyzji.
"traktuj innych tak jak oni traktują ciebie"
Ewelin68
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 16 lis 2016, 18:06
Zajmuję się: Pomaganiem innym

Napisano: 17 lis 2016, 10:34

Rozumiem. Podaję dokładnie:

zas. rodzinny 118
zas. pielęgn. 153
świadczenie z funduszu alim.400
kredyt 666,67 miesięcznie
Łączny dochód 1 337 67
na osobę 668, 84
klara314

Napisano: 17 lis 2016, 11:43

No no duża rata tego kredytu pracując nie odważyłabym się nie mając zabezpieczenia brać taki kredyt.
Lidka1

Napisano: 17 lis 2016, 11:50

Rata wynosi 190 zł. ponieważ kredyt nie jest na rok. To MOPS rozłożył mi wysokość kredytu na rok i taka kwota wyszła.
klara314

Napisano: 17 lis 2016, 12:35

art. 8 ust. 11 ustawy o pomocy społecznej:
11. W przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy
społecznej dochodu jednorazowego przekraczającego pięciokrotnie kwoty:
1) kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
2) kryterium dochodowego rodziny, w przypadku osoby w rodzinie
- kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został
wypłacony
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 17 lis 2016, 12:54

Krótka piłka jak pisze Ojcec 76. Obrzydliwe jest to że uzurpuje sobie Pani prawo ingerencji w życie pracownika. Pracownik Pani inwigiluje tylko ustala różne okoliczności i wyciąga wnioski bo taki ma obowiązek. Nim pani wzięła kredyt należało się zwrócić do pracownika socjalnego.
A JA MAM PYTANIE Z INNEJ BECZKI: SKĄD U PANI ZDOLNOŚĆ KREDYTOWA?? TO JEST CIEKAWE. :evil:
Wredna1

Napisano: 17 lis 2016, 13:37

Uważam, że pracownik socjalny postąpił nie tylko słusznie ale i profesjonalnie.
Tak jak pisze Ojciec 76, dochód jednorazowy wliczamy do dochodu rodziny i koniec tematu.
Rozumiem Pani żal w kwestii utraty zasiłku, ale niestety nie rozumiem pretensji Pani i innych tu piszących, że pracownik socjalny tego nie zataił ! Ktoś wyżej już napisał, że w przypadku zatajenia tego dochodu, to potem pracownik socjalny byłby zobowiązany do zwrotu środków, a na to pozwalać sobie jako pracownicy socjalni nie możemy! Mało kto Nas szanuje, więc szanujmy samych siebie i siebie nawzajem!
W kwestii remontu domu i kredytu, nie powinniśmy osądzać pracownika socjalnego i Pani, bo nikt poza Wami nie zna sytuacji, więc jest to nie na miejscu.
Nie na miejscu z Pani strony jest natomiast rozpisywanie się o prawdopodobnych wakacjach pracownika socjalnego, który pracuje i ma do tego pełne prawo bo robi to za swoje zarobione środki.
Dobre rady dostała Pani już na początku tego wątku - proszę się odwołać do SKO, jeżeli to nie pomoże, to następnie do sądu. Na chwilę obecną, jest to jedyne wg mnie słuszne wyjście.
Pozdrawiam i życzę pomyślnych wiadomości.
Ja*

Napisano: 17 lis 2016, 14:37

Rozumiem Pani rozgoryczenie. Stoję po stronie tych pracowników socjalnych, którzy łączą przepisy prawa z empatią. Proszę mi wierzyć można. Pani sytuacja jest zapewne trudna. Trudno mi jednak uwierzyć w możliwość utrzymania się z dzieckiem za kwotę 671 zł miesięcznie, bo tak wychodzi z podanego przez Panią dochodu (nie liczę kredytu). Dużo niewiadomych?
ewa2009

Napisano: 17 lis 2016, 20:25

Trudno uwierzyć, że za taka kwotę można się utrzymać? Mi też trudno, ale takie polskie realia i niektórzy muszą, jak ja.
Na marginesie- mam jeszcze 500 +, nie pisałam o tym, bo pytanie dotyczyło co zostało mi wliczone do dochodu, więc spisałam z decyzji.
Co do stwierdzenia, że ludzie Was nie lubią zgadzam się. Nie lubią. Bo wolicie udzielić pomocy menelom, osobom uzależnionym od używek wszelakich niż komuś, kto funkcjonuje poprawnie, nikogo nie krzywdzi, tylko jest w jakiś sposób niezaradny, niekoniecznie z własnej winy.
klara314

Strona 3 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x