Przyznalibyście SZO ? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 20 mar 2014, 16:35

kronos79 wiem co napiszesz odnośnie komunikatów ale dlaczego nie?
,, Ocena, czy w indywidualnej sprawie dotyczącej ustalenia prawa do specjalnego zasiłku pielęgnacyjnego miała miejsce faktyczna rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, zdefiniowanego w art. 3 pkt 22 ustawy o świadczeniach rodzinnych, należy do kompetencji organu właściwego, który dokonuje rozstrzygnięcia indywidualnej sprawy w formie decyzji administracyjnej.

Również ocena, czy w indywidualnej sprawie ustalona faktyczna rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, związana była z koniecznością sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem potwierdzającym niepełnosprawność lub znaczny stopień niepełnosprawności, należy do kompetencji organu właściwego.\'\'
~Kati

Napisano: 20 mar 2014, 16:37

Mi SKO utrzymało wszystkie, co z tego skoro teraz WSA wszystko uwala i przyznaje nawet osobom które nigdy nie pracowały - \'bo wyrok TK i ogólnie to przecież jakby się miało nie należeć to ustawodawca by napisał, że zarejestrowanym w PUP się nie należy\'
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 16:39

Kati - Ty masz wielkie serce i nieskończone pokłady empatii, ale nawet w tym co zacytowałaś jest:

\'ustalona faktyczna rezygnacja\'

A tam nie ma faktycznej rezygnacji, bo nie ma żadnej rezygnacji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 16:42

tak jak napisałam wyżej - np. znam sytuację, wiem, że opieka rzeczywiście jest, bez ,,ściemy\'\' to przyznaję a jeżeli wiem, że opieka jest tylko dlatego, że jest świadczenie to wykorzystam do odmowy i nawet nie mówię, ze można się odwołać - atka jestem czasami zołza
~Kati

Napisano: 20 mar 2014, 16:46

iks - ,,\'ustalona faktyczna rezygnacja\' złe określenie
a gdzie masz w ustawie napisane o faktycznej rezygnacji
jest przecież :,, jeżeli rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności...\'\'
~Kati

Napisano: 20 mar 2014, 16:46

@Kati
wiem, że wiesz. :) I choć nie stanowią źródła prawa, czasem sie z tymi komunikatami zgadzam:
\"czy (...) miała miejsce FAKTYCZNA rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,\"
Faktyczna czyli rzeczywista, w przeciwieństwie do pozornej, mającej na celu obejście prawa. Zgadzam się.
Ale rezygnacja musi być - w przypadku, gdy umowa się kończy nie ma rezygnacji, ani faktycznej, ani pozornej.

\"ocena, czy w indywidualnej sprawie ustalona faktyczna rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, związana była z koniecznością sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem potwierdzającym niepełnosprawność lub znaczny stopień niepełnosprawności, należy do kompetencji organu właściwego.\'
Jak najbardziej, ale dotyczy to ustalenia związku przyczynowego rezygnacji z koniecznością sprawowania opieki, czyli znowu - sama rezygnacja nie powinna budzić wątpliwości.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 16:52

rozumiem, ma sens, ale
,,Sam fakt ustania stosunku pracy na skutek upływu czasu, na jaki został zawarty (art. 30) nie przesądza o braku możliwości przyjęcia, że doszło do rezygnacji z zatrudnienia w rozumieniu art. 16a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Konieczne jest ustalenia pewnego związku przyczynowo – skutkowego oraz czasowego pomiędzy ustaniem stosunku pracy, a podjęciem opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności, o którym mowa w art. 16 a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/9E4117B1DE
~Kati

Napisano: 20 mar 2014, 17:00

No, to już lepsze. I nie z komunikatu MPiPS. :)
To już jest próba wykładni, ale jednak tylko przez WSA. Dlatego właśnie im i SKO zostawiłbym na razie opozytywne orzekanie w tej kwestii.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 17:08

kronos79 - ale skazujesz tych ludzi na czekanie, sam wiesz ile to trwa,
~Kati

Napisano: 20 mar 2014, 18:57

No Kati, ale sorry - taka praca, jakbym miał wpływ na tworzone prawo, to bym je tworzył jak umiem najlepiej. Ale dopóki mam wykonywać, to wykonuję to co jest. I nie potrafię udawać, że jest inaczej i przymykać oczy \'na korzyść strony\'. W starych przepisach było \'niepodejmowanie bądź rezygnacja\', teraz jest \'rezygnacja\' a sąd twierdzi, że nic się nie zmieniło - to kto tu z kogo robi i.d.i.otę ? (już nie wspominam, że ministerstwo stoi na stanowisku, że rezygnacja ma być faktyczna)

\'Konieczne jest ustalenia pewnego związku przyczynowo- skutkowego oraz czasowego pomiędzy ustaniem stosunku pracy, a podjęciem opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności, o którym mowa w art. 16 a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych. \'

Super fajnie, tylko czemu moje WSA twierdzi, że nie musi być ani faktycznej rezygnacji, ani związku przyczynowo skutkowego, ani nawet niepełnosprawność nie musiała być ustalona w momencie utraty zatrudnienia? I powołuje się przy tym na ostatni wyrok TK, dotyczący WYŁĄCZNIE wygaśnięcia decyzji?
~Iks

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x