przyznanie karty
przyznanie karty
Zastanawiam się jak ma złożyć poprawnie osoba wniosek gdy nie ma jeszcze 18 lat, a ma zaświadczenie ze szkoły. W programie jest fajnie, bo taka opcja istnieje, a we wniosku nie....i co teraz??
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: przyznanie karty
Ja robię tak, ze we wniosku zaznaczone jest dziecko do 18 roku życia, i wpisuje datę ukończenia szkoły.
Zawsze jeśli mam zaświadczenie ze szkoły ponadgimnazialnej dla dziecka przed 18 rokiem życia, to wydaję kartę do ukończenia szkoły.
Zawsze jeśli mam zaświadczenie ze szkoły ponadgimnazialnej dla dziecka przed 18 rokiem życia, to wydaję kartę do ukończenia szkoły.
Zgodnie z ustawą art 11 pkt 2 karta jest przyznawana dziecku w wieku poniżej 18lat - do ukończenia 18roku życia. Nie możesz więc takiej osobie przyznać karty do ukończenia nauki, dopiero jak skończy 18lat to przedłużasz na czas trwania nauki
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Temat jest poruszany po raz kolejny. Wiele osób robi tak jak ja. Inni twierdzą, że tylko do 18 r.ż.
Ja dostając zaświadczenie przy wniosku wyrabiam kartę do ukończenia szkoły. I nie uważam to za wielki błąd.
Uważam, że jest to lepsze sytuacja, wyrabia się jedną kartę, a nie dwie. A po drugie wnioskodawca nie musi przychodzić i ponownie składać wniosku.
Ja dostając zaświadczenie przy wniosku wyrabiam kartę do ukończenia szkoły. I nie uważam to za wielki błąd.
Uważam, że jest to lepsze sytuacja, wyrabia się jedną kartę, a nie dwie. A po drugie wnioskodawca nie musi przychodzić i ponownie składać wniosku.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ustawodawca powinien to zapisać w ustawie a tego ne zrobił
Całkowicie się z Tobą zgadzam, że tak jak Ty postępujesz jest korzystniejsze dla klienta no i oczywiście mniej zamieszania dla Ciebie ale moim zdaniem - i taką opinię uzyskałam też na szkoleniu- jest to niezgodne z ustawą w związku z czym nie wolno nam w ten sposób przyznawać karty. Kiedyś w rozmowie tel. z panią z ministerstwa też uzyskałam informację że mogę przyznawać do ukończenia szkoły 16-17latką ale od kierownictwa uzyskałam informację, że mnie obowiązuje ustawa a nie zdanie pani z ministerstwa i w razie kontroli nikt nie będzie brał pod uwagę tego jakie wytyczne dostałam z ministerstwa tylko czy postępuje zgodnie z ustawą i ja się z tym zgadzam.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
podpisuję się rękami i nogami pod wpisem Marti123. Pierwsze pół roku przedłużałam od razu uczniom do ukończenia szkoły a nie do 18 r. ż. Jest to jednak niezgodne z zapisami ustawy i przy kontroli opinią pani z infolinii się nie wybronisz
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja to nawet pisemnie mam z MPiPS wrzucałem kiedyś na forumMarti123 pisze:Całkowicie się z Tobą zgadzam, że tak jak Ty postępujesz jest korzystniejsze dla klienta no i oczywiście mniej zamieszania dla Ciebie ale moim zdaniem - i taką opinię uzyskałam też na szkoleniu- jest to niezgodne z ustawą w związku z czym nie wolno nam w ten sposób przyznawać karty. Kiedyś w rozmowie tel. z panią z ministerstwa też uzyskałam informację że mogę przyznawać do ukończenia szkoły 16-17latką ale od kierownictwa uzyskałam informację, że mnie obowiązuje ustawa a nie zdanie pani z ministerstwa i w razie kontroli nikt nie będzie brał pod uwagę tego jakie wytyczne dostałam z ministerstwa tylko czy postępuje zgodnie z ustawą i ja się z tym zgadzam.

No to dlaczego w programie jest opcja:
Dziecko przed ukończeniem 18 roku życia posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki
Dziecko przed ukończeniem 18 roku życia posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki
Oprócz przyznanie karty - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Zmiana danych
KDR dla rodziny zastępczej
KDR dla 18tki
zwrot karty
czy otrzymamy kartę dużeJ RODZINY?
karty lokalne
problem z zaświadczeniem
niech mi ktoś odpowie jak
sprawozdanie decyzje odmowne
ukończone 18 lat
różne miejsca zamieszkania