rodziny zaprzyjaźnione

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Teresa

rodziny zaprzyjaźnione

Post autor: ~Teresa »

Mam pytanie : czy w waszych placówkach korzystacie z pomocy Rodzin zaprzyjaźnionych. Jeśli tak to na jakich zasadach mogą być urlopowane dzieci. Pozdrawiam.
~kabi

Re: rodziny zaprzyjaźnione

Post autor: ~kabi »

U nas są cztery rodziny zaprzyjaźnione. Spotykają się z dziećmi już dłuższy czas. Rodziny zgłosiły się do nas same. Poprosiliśmy o przyniesienie opinii PCPR-u o warunkach mieszkaniowych, rodzinnych, itp. Państwo zgłosili się do PCPR i otrzymali takie zaświadczenie, wcześniej był u nich wywiad środowiskowy. Potem na wizycie w domu rodziny zaprzyjaźnionej był pracownik socjalny z domu dziecka. Rodziny najpierw spotykały się z dziećmi na terenie placówki, potem jednodniowe wizyty w domach, a po kilku tygodniach pierwsze urlopowanie na weekend. Rodziny spotykają się z dziećmi raz, dwa razy w miesiącu. Dzieciaki mają słaby kontakt z rodzinami biologicznymi więc jest w miarę prosto. Teraz może być trudniej z opinią PCPR, ale może jak placówka ma dobry kontakt z ośrodkiem pomocy społecznej jakoś uda się to załatwić . Nie praktykujemy jednorazowych spotkań lub wizyt w domach np. z okazji świąt.
~gocha

Post autor: ~gocha »

u nas podobnie jak u kabi i PCPR w dalszym ciągu bez problemu wystawia opinię
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

A u nas ostatnio pojawiło się kilku chętnych, co \'\'Chcą biedne dziecko wziąć na święta\", chyba sobie pod choinkę w formie prezentu. Masakra
Kasia
~lex

Post autor: ~lex »

My dzieci nie wypożyczamy
~Piotr

Post autor: ~Piotr »

Z tego co wiem w ustawie ani w rozporządzeniu o placówkach nie ma już takiego tworu i chyba dobrze. Chyba, że taka rodzina ma zostać zastępczą i wiemy których dzieci.
~kapek

Post autor: ~kapek »

Nie ma już rodziny wspierającej w ustawie??? Dawno nie czytałem, muszę odświeżyć wiedzę. Z tego co pamiętam zawodowa rodzina zastępcza mogła tam min. zostawić dzieci w trakcie urlopu(28 dni bez sobót i niedziel).
~gocha

Post autor: ~gocha »

rodziny pomocowe dla rodzin zastępczych są w ustawie i owszem. Pewnie, że jak to tylko świąteczny poryw, aby sobie dobrze zrobić to jakaś masakra. Ale jak to rodzina która systematycznie z dzieckiem się spotyka pomaga w różnych rzeczach to wydaje mi się że do dobry kierunek i dla dzieci odskocznia
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Piotrze masz rację nie ma w przepisach. Ja osobiście uważa, że to bardzo źle. Dobrze prowadzona rodzina zaprzyjaźniona w naszych przypadkach była naturalną podwaliną pod rodzinę zastępcza. Jak ktoś pod porywem serca próbował sobie zrobić dobrze to gnaliśmy w diabły.
~kapek

Post autor: ~kapek »

gocha i Marcin! Są czy nie w końcu w ustawie?
ODPOWIEDZ