Renta KRUS - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 kwie 2015, 10:33

Witam.
Chciałam zapytać o następującą sprawę:
Wnioskodawca złożył kolejny wniosek o dm. Ma rentę z KRUS. na odcinku który mi dostarczył jest napisane:
-dochód 844 zł
-zaliczka na podatek: 40 zł
-Kwotę 517 zł przekazano na Pana rachunek.

Z tego rozumiem, że do dochodów mam brać 517 zł x3 miesiące, nie 844 zł?
Osoba którą zastępuję brała do dochodów kwotę 844 zł i teraz sama nie wiem.
Proszę, pomóżcie
Loki

Napisano: 02 kwie 2015, 10:39

844.
olgaa

Napisano: 02 kwie 2015, 10:45

Dzięki. A może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego?
No i druga sprawa- Pan dał mi tylko dwa odcinki, bo z grudnia zgubił. Uparcie twierdzi, ze dostał 517 zł a nie 844 zł i tak też napisał w oświadczeniu... Co z tym fantem zrobić? Wypowiedzcie się proszę...
Loki

Napisano: 02 kwie 2015, 10:55

ad 1. przy emeryturach i rentach nie masz kosztów uzyskania przychodów oraz składek społecznych a więc nic nie odejmujesz i przyjmujesz do dodatku dochód brutto czyli z podatkiem i składką zdrowotną
ad 2. w grudniu styczniu i lutym była taka sama emerytura a więc jaką kwotę miał na tych dwóch ?
ps wszyscy upierają się żeby wpisywać netto bo tyle dostają a więc i on ci się pewnie tak zwiesił ihihih (poproś o decyzję z marca 2014 lub jak ma to najnowszą 2014 )
a tak z mojego podwórka ja proszę o okazanie się decyzją a w drodze wyjątku odcinkami bo na odcinkach nie widzisz wszystkich składników świadczenia a na decyzji masz je wymienione i zgodnie z nasza ustawą nie wszystkie składniki brane są jako dochód (ewentualne pozycje: emerytura, dodatek pielęgnacyjny, dodatek kombatancki, sybirackie, deputat węglowy - i jak to z odcinka rozbierzesz ?)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2015, 11:01

mam kwitki ze stycznia i lutego- 844 zł
Mam decyzję z marca 2014 i tam jest ta sama kwota, więc biorę 844 x3.
Dziękuję bardzo za pomoc i wyjaśnienie!
Loki

Napisano: 02 kwie 2015, 13:44

sprawdź czy na decyzji widnieje kwota 844,45 zł jeżeli tak to ją należy przyjąć do dochodu
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x