W sparawozdaniu wykazujemy kazden dokument poświadczajacy wydatek w kwocie netto.Sprawozdanie dotyczy umów zawartych tylko w 2013r. i wtedy wartośc umowy netto wchodzi do sprawozdania
czyli co my z GOPS musimy z kazdej faktury zakupowej wyodrębnic kwotę netto ? robimy zapytania o cene tylko
z ropzorządzenie moim zdaniem nie wynika jasno kto jest zobowiazany składac sprawozdanie
\"Sprawozdanie dotyczy umów zawartych tylko w 2013r. i wtedy wartośc umowy netto wchodzi do sprawozdania\"
Lena, sama sobie zaprzeczasz -
wykazujemy wartośc umów zawartych w 2013(a nie wydatków z tych umów) i to jest dla mnie jasne, jako,ze spr.dotyczy zamówien udzielonych w 2013r.
a czy wydatki dokonane w 2013 bez umowy wykazujemy??
a wydatki na podstwie umów zawrtych w latach ubiegłcyh- nie wykazujemy?
np.
1. kupilam materiały biurowe bez umowy - wykazuje
2. zapłaciłam fv za internet, umowe na internet zawarłam w 2012 - NIE WYKAZUJE
3. zawarłam w 2013 umowe na usługi informatyczne - wykazuje wartośc umowy(a nie wydatków 2013r.)
Zamawiajacy uwzglednia kazda umowa zawarta w formie pisemnej lub ustnej, ktorej przedmiotem sa uslugi, dostawy lub roboty budowlane, czyli jak sie nie ma umowy, a tak sie zdarza ponizej 14 000 euro to zliczasz koszty na podstawie faktur, paraganow badz rachunkow
Do ~marty: jesli chodzi o umowe na uslugi informatyczne, to nie masz tam rocznej kwoty jaka wydasz, tylko miesieczna, wiec musisz przeliczyc razy 12, tak?