Rodzicielskie art. 17c ust. 9 pkt 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 20 z 21    [ Posty: 203 ]

Napisano: 12 sty 2016, 9:21

poza tym chciałbym zwrócić uwagę, że MPiPS od kilku lat bombarduje nas zmianami w ustawie o ile do tej pory było to do ogarnięcia to te kilkanaście zmian do ustawy w 2015r. mnie już powaliło, staram się top jakoś ogarnąć, lecz szczerze to teraz już kompletnie mnie ta robota przeraża (i nie jestem nieukiem, debilem droga magdoxyz, ukończyłem z bdb wynikiem wydział prawa i administracji renomowanego uniwersytetu, zgodzę się że niektóre pytania wołają o pomstę do nieba, ale to forum jest po to aby pomagać "mniej bystrym")
tomson

Napisano: 12 sty 2016, 9:22

Bravo magdaxyz! Nareszcie ktoś napisał co myśli o tej grupce expertów" na tym forum.
haha

Napisano: 12 sty 2016, 9:31

EWA 25 pisze:i nie jestem nieukiem, debilem droga magdoxyz, ukończyłem z bdb wynikiem wydział prawa i administracji renomowanego uniwersytetu, zgodzę się że niektóre pytania wołają o pomstę do nieba, ale to forum jest po to aby pomagać "mniej bystrym")

O matko, bardzo dobry wynik i renomowany uniwersytet, i praca w świadczeniach rodzinnych. Chyba cos mi tu nie pasuje :lol:
Agnieszka 44444
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 9:54
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 9:34

Ups to nie Ewę 25 cytowałam, a tak wyszło
Agnieszka 44444
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 9:54
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 10:06

Agnieszka 44444 pisze:
EWA 25 pisze:i nie jestem nieukiem, debilem droga magdoxyz, ukończyłem z bdb wynikiem wydział prawa i administracji renomowanego uniwersytetu, zgodzę się że niektóre pytania wołają o pomstę do nieba, ale to forum jest po to aby pomagać "mniej bystrym")

O matko, bardzo dobry wynik i renomowany uniwersytet, i praca w świadczeniach rodzinnych. Chyba cos mi tu nie pasuje :lol:
ważne że kasa się zgadza :lol: :lol:
tomson

Napisano: 19 sty 2016, 12:32

Proszę o przesłanie/udostępnienie tej interpretacji na adres [email protected]
Z góry dziękuję :)
lilianna

Napisano: 19 sty 2016, 13:06

Po pierwsze art. 17c ust. 9 pkt. 3 dotyczy osób które poszły do pracy, po drugie kobieta i tak musi wg kodeksu pracy wykorzystać 14 pierwszych tygodni od urodzenia dziecka, a po trzecie później przyznałabym kobiecie jeśli doniesie zaświadczenie, że mąż nie korzysta z żadnych świadczeń na zasadach macierzyńskiego czy rodzicielskiego
Anna14

Napisano: 19 sty 2016, 13:41

Do Elmera cd. temat rodzicielski
Świadczenie rodzicielskie przysługuje zgodnie z art. 17c ust. 1 ustawy:
1) matce albo ojcu dziecka, z uwzględnieniem art.17c ust. 2 ustawy;

matce albo ojcu - znaczy jednemu z rodziców dziecka :!:
dalej
Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
1) co najmniej jeden z rodziców dziecka lub opiekun faktyczny dziecka lub rodzina zastępcza, otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu rodzicielskiego,

co najmniej jeden z rodziców dziecka - znaczy matce lub ojcu :!:
dla mnie jest jasne przyznawać :D
totko

Napisano: 19 sty 2016, 13:54

to i ja dorzucę swoje 3 grosze.
U nas radca prawny na pytanie o ten art odpowiedział oś takiego

"zgodnie z przytoczonym przepisem, świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki.

W moim przekonaniu kluczowym stwierdzeniem w interpretacji cytowanego przepisu jest zwrot: uniemożliwiają sprawowanie tej (osobistej) opieki. Praca na podstawie umowy o pracę niekoniecznie oznacza zatrudnienie, które uniemożliwia sprawowanie opieki.
Tylko takie zatrudnienie lub wykonywanie innej pracy zarobkowej, które uniemożliwia sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem będzie uniemożliwiało przyznanie świadczenia rodzicielskiego. W związku z tym, każdy przypadek wymaga indywidualnego rozstrzygnięcia. Decydujące znaczenie zawsze mieć będzie rozstrzygnięcie, czy ktoś sprawuje osobiście opiekę.

Oznacza to, że z “automatu” nie można przesądzać, iż sytuacja gdy jeden z rodziców pozostaje w stosunku pracy przesądza o odmowie wypłaty świadczenia."
lalamido

Napisano: 19 sty 2016, 13:58

ja też jestem za przyznawaniem :D
Ale zapis w ustawie jest na nie (trzeba go zgwałcić by przyznać).
Sam piszesz:
"co najmniej jeden z rodziców dziecka - znaczy matce lub ojcu :!: "
to teraz sobie wklejmy to w zapis art. 17c:
9. Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
3) jeden z rodziców dziecka (czyli matka lub ojciec) lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 20 z 21    [ Posty: 203 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x