Rodzicielskie art. 17c ust. 9 pkt 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 12 z 21    [ Posty: 203 ]

Napisano: 05 sty 2016, 10:51

interpretacja ministerstwa https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... komunikaty z 11 sierpnia 2015r tam nie wykluczają osób zatrudnionych
cytuje także osoby zatrudnione lub prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą, jeśli nie będą pobierały zasiłku macierzyńskiego będą mogły ubiegać się o świadczenia rodzicielskie.
anad

Napisano: 05 sty 2016, 10:52

Obecnie prawo do zasiłku macierzyńskiego (przez 52 tygodnie po urodzeniu dziecka, dłużej w przypadku ciąży mnogiej) mają rodzice będący pracownikami - w czasie urlopów macierzyńskiego i rodzicielskiego. Również osoby nie będące pracownikami, a podlegające ubezpieczeniu chorobowemu (czyli np. przedsiębiorcy sami opłacający składki oraz osoby zatrudnione na umowę zlecenie, jeśli od umowy odprowadzane są składki na ubezpieczenie chorobowe) mają prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres odpowiadający urlopom dla pracowników. Uprawnień takich nie mają bezrobotni, studenci ani uczniowie, osoby pracujące na podstawie umów cywilno-prawnych, rolnicy. Nowelizacja wprowadza dla nich świadczenie rodzicielskie w wysokości 1 tys. zł miesięcznie.
Co mówicie ludziom w przypadku gdy jedno z nich pracuje, bo powiem szczerze że nie wiem co mam im mówić :(
kala2

Napisano: 05 sty 2016, 10:53

prosze o interpretacje na adres: [email protected]
WSKA

Napisano: 05 sty 2016, 10:59

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... icielskie/

Świadczenie rodzicielskie będzie przysługiwać rodzicom, którzy nie otrzymują zasiłku macierzyńskiego.

więc jesli nie mieli a jedno pracuje to uważam ze warto przyznac.. ja mam 3 wnioski...
kiki2015

Napisano: 05 sty 2016, 11:04

tez proszę o interpretacje [email protected]
alka

Napisano: 05 sty 2016, 11:05

Zgodnie z artykułem 87 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są:

Konstytucja,
ratyfikowane umowy międzynarodowe,
ustawy,
rozporządzenia,
akty prawa miejscowego (na obszarze działania organów, które je ustanowiły).

jakoś nie widzę interpretacji ministerstwa.
tom@s
Referent
Od: 16 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:20

czytając powyższe rodzicielskie przysługuje w przypadku gdy matka nie pracuje ojciec umowa o pracę (nie pobiera zas. macierzyńskiego) matka może pobierać świadczenie rodzicielskie :)
ESKA12

Napisano: 05 sty 2016, 11:20

tak, tylko w ustawie się d...pli
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:24

ESKA12 pisze:czytając powyższe rodzicielskie przysługuje w przypadku gdy matka nie pracuje ojciec umowa o pracę (nie pobiera zas. macierzyńskiego) matka może pobierać świadczenie rodzicielskie :)
ust 9 pkt 3 mówi że jak jeden z rodziców nie sprawuje opieki to nie przysługuje
tom@s
Referent
Od: 16 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 11:28

literalnie rzec ujmując to masz rację.
Tylko wg mnie to efekt niechlujstwa ustawodawcy.
Teraz jest kwestia tego czy za 30 zł będziemy się bawić w "sprawdzam" w SKO :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 12 z 21    [ Posty: 203 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x