Podpinam się. Również chętnie się dowiem co i jak w temacie zasiłku rodzinnego.inspektor123 pisze: ↑16 maja 2022, 14:04witajcie, czy może ktoś już wnioskował o zasiłek rodzinny. Bardzo proszę o podpowiedź bo jest taki mętlik, że szok.
Jak my możemy rozpatrywać wniosek o zasiłek rodzinny i robić zapotrzebowanie z tego tytułu. Przecież nie jesteśmy organem właściwym, który zajmuje się zasiłkami rodzinnymi. W specustawie jest wyraźny zapis, że w imieniu opiekuna tymczasowego wnioski składa starosta lub upoważniony pracownik jednostki organizacyjnej. Uważam, że koleżanka błędnie to interpretuje.inspektor123 pisze: ↑16 maja 2022, 14:15może ktoś już przez to przebrnął, bo tak naprawdę miałam "wizje" jak to robić ale koleżanka z sąsiedniego PCPR interpretuje ten przepis inaczej i ona twierdzi, ze może to my po prostu rozpatrujemy te wnioski i zapotrzebowujemy środki na zasiłki. no pustkę w głowie mam. Pomocy
Ja póki co będę zaczynała z wysłaniem wniosków o 500+. Co do rodzinnego to jeszcze muszę się skontaktować z OPS.inspektor123 pisze: ↑16 maja 2022, 14:15może ktoś już przez to przebrnął, bo tak naprawdę miałam "wizje" jak to robić ale koleżanka z sąsiedniego PCPR interpretuje ten przepis inaczej i ona twierdzi, ze może to my po prostu rozpatrujemy te wnioski i zapotrzebowujemy środki na zasiłki. no pustkę w głowie mam. Pomocy
Wyobrażam sobie. U nas Pani która jest opiekunem tymczasowym do 41 dzieci z Ukraińskiej pieczy zastępczej złożyła sama do OPS wniosek o zasiłek rodzinny. No ręce opadają...inspektor123 pisze: ↑16 maja 2022, 14:59wyobraźcie sobie że osoba która zwróciła się do PCPR o zasiłek rodzinny złożyła już o 500+ sama nie załączając informacji ze sprawowała piecze przez przyjazdem do Polski. Nie wiem jak to teraz ogarnąć.