Rodzinne skłonności - HYdE PaRK

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 01 sty 2016, 16:11

Myślę, że szczególnie znamienne jest wykreowanie na gwiazdę manifestacji KOD Marka Kondrata. Media wspominały po tym, że w powodu jego obecności na marszu kłopoty ma reklamowany przez niego ING Bank Śląski, ale nie przypominano jego wywiadu z tygodnika „Polityka” z 2010 r., a to on obrazuje najlepiej, jak obcy ideałom najmłodszych Polaków jest dziś KOD.

Kondrat deklarował w wywiadzie: „Powstania Warszawskiego też nienawidzę z roku na rok coraz bardziej, bo za dużo mnie ono kosztuje. A właśnie mamy rocznicę, głośno odtrąbianą, i nie da się od tego uciec”.

Na mnie jednak największe „wrażenie” zrobiły inne słowa:
„Pod Monte Cassino nie było możliwości, żeby nie być patriotą. Bo jakby pani zgłosiła chęć niebycia patriotą, to oni by panią rozstrzelali tam, na miejscu. Potem ładnie to brzmi, gdy się mówi, że oni walczyli o Polskę z poczucia patriotyzmu, który jest naszym dziedzictwem narodowym, a tymczasem tak rozumiany patriotyzm to jest jedynie sfera wymyślona w systemie armijnym”.

O ile nienawiść do Powstania Warszawskiego można tłumaczyć rodzinną traumą aktora – jego stryj, aktor Józef Kondrat, kolaborował z hitlerowcami i zagrał w niemieckim, nazistowskim filmie propagandowym „Heimkehr”, za co podziemny sąd skazał go na infamię – o tyle uwaga o żołnierzach spod Monte Cassino wskazuje nie tylko na wydziedziczenie z polskiej tradycji czy powtarzanie komunistycznej narracji, ale i niebywałą głupotę.
polonus

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x