Rolnik odmawia złożenia oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 19 maja 2014, 13:08

Mi rolnik, który posiada 16 ha przel właśnie napisał oświadczenie że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa. Z inf z KRUS wiem, że muszę to zgłosić do KRUS, oni go wyrejestrują z ubezpieczenia. Facet głośno mówi, że matką opiekuje się jego żona bo on nie ma kiedy bo tyle roboty a pieniadze się należą. Masakra. Robił i robić będzie. OK. Jego wybór. Tylko czy ja mam na to jakoś zareagować czy dać se siana?
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 19 maja 2014, 13:15

Zobaczysz co ci wyjdzie z wywiadu jak wyślesz pracownika to , że podpsiał to jeszcze niez oznacza , ze musi dostać . Może na wyiwadzie wyjśc , ze nie sprawuje opieki bo orze sieje właśnie na polu. Prakuratura za zkładanie fałszywysz zeznań się kałania.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 13:23

Dzięki Dorcia82, wiem , że w razie W Prokuratura. Jeszcze jedno w takim razie. Czy te oświadczenia o zaprzestaniu stosujecie też do zaległych? Uważam, że tylko do tych od 15 maja ale ościenne Ośrodki są innego zdania i moja kierownica nie przyjmuje innej wersji.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 19 maja 2014, 13:30

Sipera,a co z tym rolnikiem po wyrejestrowaniu z Krus?
ciekawa 3

Napisano: 19 maja 2014, 13:48

No wezmę go do siebie na ubezpieczenie wszak bedę musiała.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 19 maja 2014, 13:52

Ja uważam tak zeby dostać ZDL trzeba złożyć oświadczenie wieć żeby mieć wyrówanie które też jest ZDL trzeba zaprzestać prowadzenia. Jak tego nie zrobi nie ma ZDL ( czyli od 1 lipcca 2014 do 14 maj plus na bieżąco )
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 13:56

Ale skąd mieli wiedzieć ze kiedyś jakieś łosły wymyślą, że aby dostać ZDO muszą zaprzestać prowadzenia gosp. Mamy maj 2014 a my wymagamu oświadczenia, ze w lipcu 2013 zaprzestali? Skad mieli wiedzieć, że mają zaprzestać.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 19 maja 2014, 14:17

Dorcia82 to co miał jeść od 01 lipca 2013 r. siano czy buraki ?
Bez sensu przecież od lipca 2013 r. musiał gdzieś pracować aby utrzymać rodzinę i tak jak pisze Sipera przecież nie wiedział że będzie wyrównanie ZDO !!
pawel.w

Napisano: 19 maja 2014, 14:21

A gdzie ja napisałam , że ma napisać ,że zaprzestał od 1 lipca u mnie mają napsiać , ze zaprzestają prowdzenia bez podania daty jak napiszą to dostaną jak nie to nie.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 14:27

pawel.w pisze:Dorcia82 to co miał jeść od 01 lipca 2013 r. siano czy buraki ?
Bez sensu przecież od lipca 2013 r. musiał gdzieś pracować aby utrzymać rodzinę i tak jak pisze Sipera przecież nie wiedział że będzie wyrównanie ZDO !!
Tu popełniasz logiczny błąd. Jeśli musiał gdzieś pracować i jednocześnie opiekował się osobą niepełnosprawną, to znaczy że pogodzenie tych dwóch funkcji było możliwe, co za tym idzie świadczenie, które przysługuje z tytułu rezygnacji z aktywności zawodowej pozostającej w związku przyczynowym z koniecznością zapewnienia opieki osobie bliskiej, nie przysługuje.
Tak samo jak nie przysługuje komuś, kto po 1 lipca poszedł do pracy, bo przecież "trzeba utrzymać rodzinę". Pracował - nie spełniał przesłanek do SP, więc i ZDO nie przysługuje.
Z rolnikiem podobnie- jeśli nie pracował w gospodarstwie rolnym, bo musiał sprawować opiekę, składa dziś oświadczenie i dostanie wyrównanie, bo mu się ono należy.
Jeśli pracował, lub prowadził gospodarstwo rolne, ZDO nie przysługuje.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 2 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x