Gościu drogi. Nie znasz ustawy nie wypowiadaj się. Znasz zapis, ze Wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składki za osobę nie podlegającą ubezpieczeniu z innego tytułu? No. Tzn tyle, ze jeżeli KRUS go wyrejestruje to nie będzie ubezpieczony z innego tytułu tak? Czyli muszę ubezpieczyć go ja z tytułu wypłacania świadczenia tak?Gość pisze:Od razu Ty napisz oświadczenie , że w przyszłości będziesz mu wypłacała emeryturę z własnej kieszeni . KRUS nie uwzględnia okresów z ZUS , a emerytury nie dostanie , bo np. w wieku 75 lat będzie miał 23 lata składek w KRUS . Ale co się martwić , co będzie za parę , czy 10 lat . Może wcześniej rolnik pożegna się z tym światem .Sipera pisze:No wezmę go do siebie na ubezpieczenie wszak bedę musiała.
Myśleć , to nie boli .
No. Jasne mam nadzieję. Nie mam zamiaru pisać żadnego oświadczenia ani tym bardziej płacić komuś coś z własnej kieszeni. Jeżeli faktycznie zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa bo musi się opiekować, napisze takie oświadczenie bez mrugnięcia okiem. I nie ja wymyśliłam że składek ZUS i KRUS się nie łączy. Sory. Jeżeli natomiast składając fałszywe oświadczenie tylko dlatego aby otrzymać kasę sam na siebie ukręci bicz, cóż, nie mój problem.