Rolnik odmawia złożenia oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 19 maja 2014, 22:02

Myśleć , to nie boli ."
Gość pisze:
Sipera pisze:No wezmę go do siebie na ubezpieczenie wszak bedę musiała.
Od razu Ty napisz oświadczenie , że w przyszłości będziesz mu wypłacała emeryturę z własnej kieszeni . KRUS nie uwzględnia okresów z ZUS , a emerytury nie dostanie , bo np. w wieku 75 lat będzie miał 23 lata składek w KRUS . Ale co się martwić , co będzie za parę , czy 10 lat . Może wcześniej rolnik pożegna się z tym światem .
Myśleć , to nie boli .
Gościu drogi. Nie znasz ustawy nie wypowiadaj się. Znasz zapis, ze Wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składki za osobę nie podlegającą ubezpieczeniu z innego tytułu? No. Tzn tyle, ze jeżeli KRUS go wyrejestruje to nie będzie ubezpieczony z innego tytułu tak? Czyli muszę ubezpieczyć go ja z tytułu wypłacania świadczenia tak?
No. Jasne mam nadzieję. Nie mam zamiaru pisać żadnego oświadczenia ani tym bardziej płacić komuś coś z własnej kieszeni. Jeżeli faktycznie zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa bo musi się opiekować, napisze takie oświadczenie bez mrugnięcia okiem. I nie ja wymyśliłam że składek ZUS i KRUS się nie łączy. Sory. Jeżeli natomiast składając fałszywe oświadczenie tylko dlatego aby otrzymać kasę sam na siebie ukręci bicz, cóż, nie mój problem.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 19 maja 2014, 23:28

Zakładając , że przedstawi w KRUS ..... no właśnie co przedstawi ? Zaświadczenie , że ubiega się o ZDO , czy zaświadczenie , że go ubezpieczysz w ZUS , jak otrzyma decyzję .
Ponadto aby wyrejestrować się , rolnik będzie musiał jeszcze złożyć oświadczenie w KRUS , że zaprzestał pracy w gospodarstwie domowym związanym z gosp. rolnym . Inaczej nie ma szans .
Chcesz wydać decyzję rolnikowi i udawać , że nie jest rolnikiem ??? Patrz Art.15 / 2 / 2b .
Rolnik nie chce się ubezpieczać w KRUS , jego problem . Niech główkuje jak to załatwić . KRUS dopuszcza różne możliwości.
Niezobowiązująca porada : najlepiej pole sprzedać lub wydzierżawić(rejestracja w powiecie) i ewent. zostawić do 0,99 ha .Wyrejestrować się z KRUS i w dalszym ciągu opiekować się osobą bliską .
Gość

Napisano: 19 maja 2014, 23:34

Gość pisze:Zakładając , że przedstawi w KRUS ..... no właśnie co przedstawi ? Zaświadczenie , że ubiega się o ZDO , czy zaświadczenie , że go ubezpieczysz w ZUS , jak otrzyma decyzję .
Ponadto aby wyrejestrować się , rolnik będzie musiał jeszcze złożyć oświadczenie w KRUS , że zaprzestał pracy w gospodarstwie domowym związanym z gosp. rolnym . Inaczej nie ma szans .
Chcesz wydać decyzję rolnikowi i udawać , że nie jest rolnikiem ??? Patrz Art.15 / 2 / 2b .
Rolnik nie chce się ubezpieczać w KRUS , jego problem . Niech główkuje jak to załatwić . KRUS dopuszcza różne możliwości.
Niezobowiązująca porada : najlepiej pole sprzedać lub wydzierżawić(rejestracja w powiecie) i ewent. zostawić do 0,99 ha .Wyrejestrować się z KRUS i w dalszym ciągu opiekować się osobą bliską .
I jeszcze jedno . Jak się wyrejestruje z KRUS , a będzie chciał się ubezpieczyć w ZUS(nie będąc zatrudnionym) , może skorzystać z bodajże Art.7 , ustawy o systemie ubezpieczeń .
Gość

Napisano: 20 maja 2014, 9:16

U mnie we wniosku rolnik ma do wyboru dwie budki:
1/ zaprzestałem prowadzenia....
2/ nie zaprzestałem prowadzenia...

Rolnik sam określa.
jak zaznaczy dwójkę to odmowa, jak zaznaczy jedynkę, to powiem, ze ma iść do zgłosić do KRUSu a czy pojdzie czy nie to juz jego sprawa co z nim KRUS zrobi.
p..

Napisano: 20 maja 2014, 9:23

p.. pisze:U mnie we wniosku rolnik ma do wyboru dwie budki:
1/ zaprzestałem prowadzenia....
2/ nie zaprzestałem prowadzenia...

Rolnik sam określa.
jak zaznaczy dwójkę to odmowa, jak zaznaczy jedynkę, to powiem, ze ma iść do zgłosić do KRUSu a czy pojdzie czy nie to juz jego sprawa co z nim KRUS zrobi.
W jakim celu ma pójść do KRUS ? Wyrejestrować się na podst. czego , że zaznaczył jedynkę ?
Gość

Napisano: 20 maja 2014, 9:42

Czyli spychologia trwa w najlepsze. Zamiast rolnikowi wyjaśnić co może z tym fantem zrobić w tej chwili odsyła się go od Annasza do Kajfasza.
Amen
toni

Napisano: 20 maja 2014, 9:58

toni pisze:Czyli spychologia trwa w najlepsze. Zamiast rolnikowi wyjaśnić co może z tym fantem zrobić w tej chwili odsyła się go od Annasza do Kajfasza.
Amen
Jeżeli chce się wyrejestrować z KRUS , musi tam pójść osobiście z decyzją o ZDO , złożyć oświadczenie , że zaprzestał również pracy w gosp. domowym , związanym z gosp. rolnym . Czekać na decyzję KRUS .
Szkopuł w tym , że ten rolnik chce być ubezpieczony w KRUS , a pracownik OPS , wmawia mu bzdury , że nie może .
Natomiast , jeżeli odmawia podpisania oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia w gosp. rolnym , ZDO nie należy się. Chociaż pojawiają się ostatnio opinie odmienne . Właśnie dotyczące m.in. przypadku poruszonego w tym temacie .
Gość

Napisano: 20 maja 2014, 10:04

HALO bez...............cy obudzcie się bo już pora.
xvc

Napisano: 20 maja 2014, 11:00

Pytanie do urzędników . Na czym się opieracie informując rolników o oświadczeniu o zaprzestaniu, na ustawie która bez interpretacji jest martwą ustawą czy interpretacji MPiPS która jest sprzeczna z tą ustawą ?
koka
Praktykant
Od: 19 maja 2014, 19:29
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2014, 12:53

koka pisze:Pytanie do urzędników . Na czym się opieracie informując rolników o oświadczeniu o zaprzestaniu, na ustawie która bez interpretacji jest martwą ustawą czy interpretacji MPiPS która jest sprzeczna z tą ustawą ?
Bredzisz, koka.
Żadna interpretacja nie stanowi źródła prawa. Stanowi je natomiast ustawa. Pisałem to już w innym miejscu, ale wypada powtórzyć.
Idealnym rozwiązaniem byłoby stworzenie definicji zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego dla potrzeb ustawy, tak jak ma to miejsce w odniesieniu do pojęcia rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
Ustawodawca uznał jednak taką czynność za zbędną, nastręczając realizatorom i klientom problemów, bo znaczenie pojęć w ustawie urzędnicy muszą ustalić w inny sposób. I będą to robić stosująć prawo. Jaką linię przyjmie orzecznictwo, czy będzie stosować definicje krusowskie i jakie implikacje będzie miało to oświadczenie pokaże przyszłość.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 4 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x