Rolnik odmawia złożenia oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 20 maja 2014, 13:17

A czy ja mogę wystąpić do KRUS w którym jestem ubezpieczona o dofinansowanie z budżetu państwa do moich składek z tytułu osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym do 18 tego roku życia. Wtedy KRUS opłaca mi chyba 80 pocent składki a ja resztę. Czy taka pomoc nie koliduje z przyznaniem mi świadczenia pielęgnacyjnego.
wwo

Napisano: 20 maja 2014, 13:26

wwo pisze:A czy ja mogę wystąpić do KRUS w którym jestem ubezpieczona o dofinansowanie z budżetu państwa do moich składek z tytułu osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym do 18 tego roku życia. Wtedy KRUS opłaca mi chyba 80 pocent składki a ja resztę. Czy taka pomoc nie koliduje z przyznaniem mi świadczenia pielęgnacyjnego.
Tak . Jest nawet zapis w ustawie o ubezpieczeniu rolników , mówiący o takiej sytuacji . Nie pamiętam , czy finansują całość , czy część składki . Skłaniałabym się jednak , że całość . A dlaczego ma kolidować ? Wręcz przeciwnie .
Gość

Napisano: 20 maja 2014, 13:28

Dokładniej , to KRUS występuje o do/finansowanie z budżetu Państwa .
Gość

Napisano: 20 maja 2014, 13:52

Ja mam złożyć wniosek i załączniki o to dofinansowanie do składek, tylko czy to nie jest uznawane jako wychowawczy przez świadczenia rodzinne. Może piszę nieskładnie, ale trochę nie wiem o co chodzi i jak to jest traktowane przez świadczenia, przecież chyba nie jako wychowawczy wynikający ze stosunku pracy i jakieś tam dodatki do rodzinnego nie przysługują. Czy powinnam zgłosić to ewentualne dofinansowanie do świadczeń , czy to nie ma związku.
wwo

Napisano: 20 maja 2014, 13:58

No więc nadal nic nie wiem....jak rozgryźć tych rolników?Jak Wy będziecie robić? przyjmujecie tylko oświadczenia rolników o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego, czy będziecie sprawdzać agencje, KRUS itp.?Ja dziś właśnie usłyszałam od Kierownik, że może lepiej odmawiać rolnikom i zdać się na SKO....załamię się za chwile....;/
Magda123

Napisano: 20 maja 2014, 14:06

Magda123 pisze:No więc nadal nic nie wiem....jak rozgryźć tych rolników?Jak Wy będziecie robić? przyjmujecie tylko oświadczenia rolników o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego, czy będziecie sprawdzać agencje, KRUS itp.?Ja dziś właśnie usłyszałam od Kierownik, że może lepiej odmawiać rolnikom i zdać się na SKO....załamię się za chwile....;/
Razem z Panią kierownik , przeczytajcie sobie ustawę , a nie liczycie na drapane . Jak się za coś bierze pieniądze , trzeba wiedzieć co i jak się robi .
Gość

Napisano: 20 maja 2014, 15:19

Będzie jasna ustawa to będziemy wiedzieć co i jak się robi.
opsy

Napisano: 20 maja 2014, 15:22

niestety po raz kolejny ustawodawca stworzył bubel
niestety

Napisano: 20 maja 2014, 18:36

A ja mam pytanie ,jestem rolnikiem pobieralam sp na dziecko,w lipcu utracilam ,teraz skladam wniosek o zalegle czyli zdo.A co mam zlozyc za wniosek na biezaco,bo ja myslalam ze o sp,a dzis mnie poinformowano ze jako rolnik to jedynie o zdo.Wwo ,a Ty jak skladasz.
Gabi123

Napisano: 20 maja 2014, 19:05

Ja złożyłam o ZDO za okres od 01.07.2013 do dnia 14.05.2014. A o świadczenie pielęgnacyjne złożyłam od 15.05.2014r. Ponieważ nie złożyłam w dniu 15.05. tylko dzisiaj to napisałam takie krótki wniosek o przyznanie świadczenia z dniem 15.05. 2014r. i dołączyłam i do tego dałam orzeczenie - kopie. Coś tam pisałam o składkach zrowotnych , ubezpieczeniu w KRUS no i oczywiście oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gops. rolnego. Podstawa prawna o ubieganie się o świadczenie pielęgnacyjne to: Na mocy art. 17 ustawy o ZDO do ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych ( Dz.U.z 2013r. poz. 1456 z póżn, zm.) dodano art. 17b. w następującym brzmieniu: no i to o tym zaprzestaniu. Na moje oko to uzyskanie świadczenia tak w naszym przypadku wydaje się być bardziej proste niż ZDO wstecz. Ale czas pokaże ? Może wydruk ustawy o ZDO i idź z nim, może jeszcze urzędnicy się nie doczytali. Mi pozostaje czekać a Tobie dochodzić się z urzędnikami o świadczenie pielęgnacyjne.
wwo

Strona 5 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x