rolnik oświadczył, że... - Świadczenia rodzinne

Strona 12 z 12    [ Posty: 115 ]

Napisano: 04 lip 2014, 17:37

Elmer pisze:mamy twoje twierdzenie kontra twierdzenie KRUS:
"Złożenie zatem przez rolnika, jego małżonka lub domownika, ubiegającego się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, specjalnego zasiłku opiekuńczego albo świadczenia pielęgnacyjnego oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym wskazuje na niespełnianie przez te osoby warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników"
hm, ciekawe.
Trza czytać to co jest napisane, a nie to co chce się przeczytać. I potem pomyśleć. Jak dasz radę.
Jak myślisz, dlaczego napisali "wskazuje", a nie np., że "jest podstawą", albo że "ubezpieczony nie spełnia"? Ano dlatego, że wiedzą dobrze, ze na podstawie oświadczenia z OPS nie mogą poczynić nic bez udziału ubezpieczonego, bo nie pozwala na to ustawa z dnia 20 grudnia 1990r. A dlaczego, to było już pisane na tym forum wiele razy. KRUS nie wyrzuca z ubezpieczenia, ot tak z radością? Robi to gdy rolnik umotywuje taką chęć popartą stosownymi dokumentami. Na pewno nie na podstawie oświadczenia z OPS.
PalaczGrzybow

Napisano: 07 lip 2014, 8:44

Ma może ktoś uzasadnienie decyzji odmownej w sytuacji gdzie rolnik nie oświadczył, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa ale nie wyzbył się tego gospodarstwa, czyli nie ma umowy dzierżawy czy też dokumentu, że sprzedał gospodarstwo i dalej płaci składki KRUS. Wiem, że oświadczenie jest święte ale nasz prawnik i Pani kierownik uważają , że trzeba im odmawiać, a uzasadnienie musze pisać sama. Proszę o pomoc.
gonia888

Napisano: 07 lip 2014, 8:47

pierw to wezwij stronę do złożenia oświadczenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 sie 2016, 20:16

Witam, z mocy spadku po moim ojcu jestem rolnikiem i płacę krus z mocy ustawy. Mam więcej niż 1ha przeliczeniowy. A jeśli na mocy kolejnej rozprawy w sądzie zostawię sobie mniej niż 1ha przeliczeniowy to będę mogła się z krusu wyrejestrować? Pozdrawiam.
rolnik

Strona 12 z 12    [ Posty: 115 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x