rolnik oświadczył, że... - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 12    [ Posty: 115 ]

Napisano: 02 cze 2014, 14:35

Wyjaśnienie dla twardogłowych osobników. Zaprzestanie prowadzenia, wiąże się z zaprzestaniem pracy.
Gość

Napisano: 02 cze 2014, 14:36

Współczuję WAM, ja wam wszystkim którzy mają problem z rolnikami serdecznie współczuje. Podczas gdy ja już kończę wydawać decyzje, Wy dalej siedzicie i zastanawiacie się nad rolnikami. Żebyście chociaż słuchali co inni piszą, ale Wy ciągle wracacie do punktu wyjścia. Nie szkoda Wam czasu na te dywagacje? Jeszcze d... zawracacie innym albo robicie zamęt w głowach nowicjuszy.
Danielica

Napisano: 02 cze 2014, 14:40

gościu jeśli to by się wiązało tylko z zaprzetaniem pracy w gospodarstwie rolnym nie było by rozbicia tylko był by jeden zapis rolnik, domownik, żona rolnika pisza oświadczenei że nie wykonuje pracy w gospodarstwie rolnym
gosiaaa

Napisano: 02 cze 2014, 14:49

gosiaaa jaki masz jeszcze problem z rolnikiem, napisz co Ci nie daje spokoju. Wszystko jest wyjaśnione, jasne - takie mam wrażenie, jednak dalej rozdrabniasz definicje.
Nie mamy wchodzić w dywagacje, co ustawodawca miał na myśli, co dla niego jest pracą a co prowadzeniem, czy prowadzenie to to samo co praca czy coś więcej itd. Kierujesz się faktem, że zaprzestanie prowadzenia to nie jest to samo co zaprzestanie posiadania i problem z głowy, zacznij wydawać decyzje.
ki diabeł

Napisano: 02 cze 2014, 14:53

konkretnie oświadczenie ma dot. że rolnik cały swój czas poświęca opiece i nie ma już czasu na prowadzenie i pracę w gospodarstwie
Kati@

Napisano: 02 cze 2014, 14:56

dla mnie to nie był by żaden problem i ja nie każe sie im wyzbywac gospodarstwa tylko u mnie 99% to rolnicy i za każdym razem się pytają co to jest to zaprzestanie wiec już przed chwila zosatło napisane że samo zaprzestanie pracy nie wystarczy to co mam i mówić że nie wiem bo ustawodawca tego nie zdefiniował
gosiaaa

Napisano: 02 cze 2014, 15:14

Nigdy nie było pisane ani mówione, że rolnik ma zaprzestać pracować w gospodarstwie, art. 3 ust. 1 mówi wyraźnie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego.

Postaram się wytłumaczyć różnicę między prowadzeniem a pracą jak najprościej potrafię:
rolnik = właściciel gospodarstwa = jako właściciel osoba prowadząca gospodarstwo
małżonek rolnika, jeśli jest współwłaścicielem (widnieje na nakazie płatniczym) = rolnik = jako współwłaściciel jest osobą współprowadzącą gospodarstwo
Do tych osób ma zastosowanie art. 3 ust. 1 i w połowie ust. 2, gdzie jest mowa o zaprzestaniu prowadzenia. Będąc właścicielem lub współwłaścicielem = rolnikiem lub małżonkiem rolnika nie tylko się w tym gospodarstwie pracuje, ale przede wszystkim się je prowadzi. Dyryguje pracą w gospodarstwie, opłaca podatki, zleca lub wykonuje remonty, naprawy itd. więc zaprzestanie pracy w przypadku takich osób to za mało, musi być zaprzestanie prowadzenia CO NIE OZNACZA zaprzestania posiadania.

Domownik lub małżonek rolnika, nie będący współwłaścicielem gospodarstwa nie może go prowadzić, jedynie może w nim pracować. Od tych osób pobierasz oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie, co nie oznacza, że przestają być automatycznie domownikami rolnika lub współmałżonkami rolnika.

I taka jest najważniejsza różnica.
ki diabeł

Napisano: 02 cze 2014, 15:18

ki diabeł pisze:Nigdy nie było pisane ani mówione, że rolnik ma zaprzestać pracować w gospodarstwie, art. 3 ust. 1 mówi wyraźnie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego.

Postaram się wytłumaczyć różnicę między prowadzeniem a pracą jak najprościej potrafię:
rolnik = właściciel gospodarstwa = jako właściciel osoba prowadząca gospodarstwo
małżonek rolnika, jeśli jest współwłaścicielem (widnieje na nakazie płatniczym) = rolnik = jako współwłaściciel jest osobą współprowadzącą gospodarstwo
Do tych osób ma zastosowanie art. 3 ust. 1 i w połowie ust. 2, gdzie jest mowa o zaprzestaniu prowadzenia. Będąc właścicielem lub współwłaścicielem = rolnikiem lub małżonkiem rolnika nie tylko się w tym gospodarstwie pracuje, ale przede wszystkim się je prowadzi. Dyryguje pracą w gospodarstwie, opłaca podatki, zleca lub wykonuje remonty, naprawy itd. więc zaprzestanie pracy w przypadku takich osób to za mało, musi być zaprzestanie prowadzenia CO NIE OZNACZA zaprzestania posiadania.

Domownik lub małżonek rolnika, nie będący współwłaścicielem gospodarstwa nie może go prowadzić, jedynie może w nim pracować. Od tych osób pobierasz oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie, co nie oznacza, że przestają być automatycznie domownikami rolnika lub współmałżonkami rolnika.

I taka jest najważniejsza różnica.
no właśnie tak, prościej już nie można :!:
Kati@

Napisano: 02 cze 2014, 15:40

I z tym wyjątkiem, że dotyczy rolnika w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650) . Czyli ubezpieczonego w KRUS. Natomiast nakaz płatniczy podatku rolnego, może dotyczyć osoby mającej 50 ha i nie opłacającej KRUS.
Gość

Napisano: 03 cze 2014, 7:34

Osoba mająca powyżej 1 ha podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS. Nie znajdziesz rolnika mającego 50 ha bez obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS.
ki diabeł

Strona 8 z 12    [ Posty: 115 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x