rolnik oświadczył, że... - Świadczenia rodzinne

Strona 10 z 12    [ Posty: 115 ]

Napisano: 03 lip 2014, 15:16

to jest twoje dopowiedzenie (na dodatek, które wymyśliłeś sobie na poczekaniu po zwyzywaniu wszystkich od twardogłowych).

Zresztą wtedy dopiero będzie jajo jak KRUS nam wyśle z dobrocie serca pismo, że dłużnik jest zarejestrowany w KRUS bo pracuje w gospodarstwie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 17:21

"Elmer" po co mieszasz do tego KRUS ? Czy Ty naprawdę tego nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć a może udajesz głupa ? Jak KRUS wyśle, jak nie ma takiego oświadczenia. Jeszcze raz. Oświadczenie o zaprzestaniu ......, zostało stworzone dla ustawy z dnia 4 kwietnia i odnosi się tylko do tej ustawy. Tylko tej. A zatem, nie odnosi się też do ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Jak rolnik zechce zrezygnować z KRUS, to sam musi dostarczyć tam oświadczenie, że zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, a jeżeli małżonek, że zaprzestał pracy, również w gosp. domowym związanym z tym gosp. rolnym. I to może być za mało, bo KRUS, może zażądać innych dokumentów potwierdzających ten fakt.(np.zeznania świadków, itp.) Inny przypadek wyrejestrowania z KRUS to sprzedaż lub rejestrowana dzierżawa. Ewentualne wyrejestrowanie z KRUS, działa na mocy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, a nie ustawy o ZDO. Jeżeli jeszcze tego nie rozumiesz, to zamilczmy już.
Gość

Napisano: 03 lip 2014, 18:47

Gość pisze:Oświadczenie o zaprzestaniu ......, zostało stworzone dla ustawy z dnia 4 kwietnia
W założeniu oczywiście masz rację i zakładam, że ministerstwo również by chciało wielce żeby tak było.
Gość pisze: i odnosi się tylko do tej ustawy. Tylko tej.
No właśnie KRUS stwierdził, że to nieprawda i chcenie ministerstwa tu nic nie zmieni.
Gość pisze:A zatem, nie odnosi się też do ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
j/w
Gość pisze:Ewentualne wyrejestrowanie z KRUS, działa na mocy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, a nie ustawy o ZDO.
No i oczywiście masz rację, tylko wyobraź sobie, że KRUS twierdzi, że jeśli ktoś napisał oświadczenie dla potrzeb ustawy o ZDO to to oświadczenie rozciąga się również na uprawnienie do bycia ubezpieczonym w KRUSie. Tak sobie widzisz wydumali. I komunikaty i chciejstwo MPiPS mają totalnie gdzieś. Czyli mamy zapis w ustawie i dwie instytucje publiczne które na podstawie tego zapisu snują swoje teorie. Niestety - to KRUS będzie podejmował ewentualne działania zmierzające do wyrejestrowania tych osób i MPiPS nawet zamieszczając 10 różnych komunikatów, gróźb itp. nie jest w stanie tego zmienić. Przez przepis napisany na kolanie, oberwie oczywiście szary obywatel - jak zwykle. My urzędnicy możemy niestety dostać rykoszetem w momencie zgłaszania tych potencjalnie wyrejestrowanych do ZUSu (odsetki), zgadnij czy ZUS będzie się przejmował komunikatem MPiPSu? Nie będzie się również przejmował komunikatem KRUSu - żeby było sprawiedliwie, natomiast stan faktyczny czyli osoba wyrejestrowana i zgłoszona przez OPS do ZUS już będzie jak najbardziej ich interesowała. Elmer to rozumie, bo z tej dyskusji wynika, że to co dla was jest sufitem dla niego jest podłogą. Wy kończycie rozumowanie tam gdzie dopiero zaczyna się problem.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 19:38

Nie mogę powiedzieć, że droga matki rolniczki dziecka niepełnosprawnego jest usłana różami, no wprost przeciwnie w tej demokratycznej szczęśliwości droga staje się coraz bardziej wyboista. No cóż pozostaje mi czekać aż KRUS wyda mi decyzję wyrzucającą mnie z KRUS, póki co mam decyzję o objęciem mnie obowiązkowym ubezpieczeniem ze względu na posiadanie. Bo to powinno być w formie decyzji ?
wwo

Napisano: 03 lip 2014, 20:28

żadnej winy ops tutaj nie ma:
rolnik oświadcza, że zaprzestał prowadzenia albo pracy, jego decyzja, jak składki płacił na wniosek to nie może dalej płacić tylko płaci je ops, a jak miał z mocy ustawy to dalej je płaci sam z mocy ustawy - taki mamy zapis ustawowy i krus jak i zus może nam naskoczyć, nie płacimy bo taki jest zapis w ustawie, nie płacimy składek wstecz, naliczanie odsetek, kar dla ops jest bezpodstawne i bezprawne, krus skoro ma taką interpretację, że ma wykreślać z ubezpieczenia to ich interpretacja i tyle, jak krus wykreśli to ops może co najwyżej objąć ubezpieczeniem od daty zgłoszenia - na bieżąco ( do przodu ), trudno, rolnik będzie miał przerwę w ubezpieczeniu, przerwę do emerytury, niech nas zus nie straszy karami, bo jest wyraźny przepis o składkach społecznych, albo zmienić przepisy albo przerwa w składkach do emerytury, a nie nie straszyć ops karami, odsetkami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...

Napisano: 03 lip 2014, 20:33

wwo pisze:Nie mogę powiedzieć, że droga matki rolniczki dziecka niepełnosprawnego jest usłana różami, no wprost przeciwnie w tej demokratycznej szczęśliwości droga staje się coraz bardziej wyboista. No cóż pozostaje mi czekać aż KRUS wyda mi decyzję wyrzucającą mnie z KRUS, póki co mam decyzję o objęciem mnie obowiązkowym ubezpieczeniem ze względu na posiadanie. Bo to powinno być w formie decyzji ?
1. " ........Obowiązek ubezpieczenia społecznego rolników związany jest nie tylko z posiadaniem gruntu, który zgodnie z przepisami ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (tekst jednolity dz. U. z 1993 r. nr 94, poz. 431, z późniejszymi zmianami) uznawany jest za gospodarstwo rolne, al. przede wszystkim z osobistym prowadzeniem przez rolnika działalności rolniczej, co należy rozumieć jako osobiste i na własny rachunek kierowanie i zarządzanie gospodarstwem, troskę o jego należyte funkcjonowanie, stałe wykonywanie działalności noszącej znamiona działalności rolniczej."
2. " ............. Do małżonka rolnika nie będącego współposiadaczem gospodarstwa rolnego mają zastosowanie przepisy regulujące podleganie ubezpieczeniu odnoszące się do rolnika. Oznacza to, że małżonek rolnika spełniający określone warunki ustawowe podlega ubezpieczeniu obowiązkowo. Nie podlega mu natomiast wówczas, gdy przedstawi stosowne dokumenty potwierdzające niewykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym ani w gospodarstwie domowym bezpośrednio związanym z tym gospodarstwem rolnym."
Gość

Napisano: 03 lip 2014, 20:59

żadnej winy ops tutaj nie ma:
rolnik oświadcza, że zaprzestał prowadzenia albo pracy, jego decyzja, jak składki płacił na wniosek to nie może dalej płacić tylko płaci je ops, a jak miał z mocy ustawy to dalej je płaci sam z mocy ustawy - taki mamy zapis ustawowy i krus jak i zus może nam naskoczyć, nie płacimy bo taki jest zapis w ustawie, nie płacimy składek wstecz, naliczanie odsetek, kar dla ops jest bezpodstawne i bezprawne, krus skoro ma taką interpretację, że ma wykreślać z ubezpieczenia to ich interpretacja i tyle, jak krus wykreśli to ops może co najwyżej objąć ubezpieczeniem od daty zgłoszenia - na bieżąco ( do przodu ), trudno, rolnik będzie miał przerwę w ubezpieczeniu, przerwę do emerytury, niech nas zus nie straszy karami, bo jest wyraźny przepis o składkach społecznych, albo zmienić przepisy albo przerwa w składkach do emerytury, a nie nie straszyć ops karami, odsetkami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...

Napisano: 03 lip 2014, 21:51

Mnie zastanawia tylko jedno. Dlaczego niektórzy nie mogą zrozumieć i przyjąć do wiadomości, że oświadczenie rolnika/małżonka/domownika, dotyczy i odnosi się tylko do ustawy o ZDO i nie może być brane pod uwagę jako dowód do innej ustawy.
Ponadto ustawa z dnia 4 kwietnia nie przewiduje innego dowodu na tę okoliczność. Nie ma też definicji w polskim prawie do tego dowodu. Dlatego KRUS w ogóle nie powinien interesować pracownika OPS. Jeżeli delikwent składa oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia/pracy g. roln. i spełnia pozostałe warunki do otrzymania ZDO/ŚP, należy wydać decyzję przyznającą. A widać po niektórych wpisach, że w OPS są i policjanci i prokuratorzy i sędziowie, a nawet przedstawiciele ustawodawcy, autorzy nowych zapisów w ustawie.
To, że KRUS napisało pismo straszak(nie wiem po co) dla organu przyznającego świadczenie, nie powinno stanowić żadnego problemu. Nie martwcie się o rolników. Dadzą se radę. Jak znam życie to i KRUS w najbliższym czasie wycofa się z niezrozumiałego stanowiska w tej sprawie. Przecież sami kopią pod siebie dołek, tak interpretując zapis ustawy, która ich nie dotyczy. Mają swoją ustawę o ubezpieczeniu rolników i raczej jej zapisów powinni się trzymać. Nawet jeżeli KRUS chciałby wyrejestrować(co byłoby sprzeczne z ich polityką ubezpieczeniową), jak bez oświadczenia złożonego przez rolnika w KRUS, mogliby to zrobić? Na podstawie oświadczenia złożonego w OPS, nie mogą, bo ono dotyczy tylko ustawy o ZDO i nie jest dowodem do innych ustaw. A jeżeli znalazł by się taki odważny i wyrejestrował, to złamałby zapisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. A to jest już sprawa poważniejsza.
mam56

Napisano: 04 lip 2014, 7:35

Gość - Iks mnie wyręczył i ci odpisał.

...:
olnik oświadcza, że zaprzestał prowadzenia albo pracy, jego decyzja, jak składki płacił na wniosek to nie może dalej płacić tylko płaci je ops, a jak miał z mocy ustawy to dalej je płaci sam z mocy ustawy - taki mamy zapis ustawowy i krus jak i zus może nam naskoczyć, nie płacimy bo taki jest zapis w ustawie, nie płacimy składek wstecz, naliczanie odsetek, kar dla ops jest bezpodstawne i bezprawne, krus skoro ma taką interpretację, że ma wykreślać z ubezpieczenia to ich interpretacja i tyle, jak krus wykreśli to ops może co najwyżej objąć ubezpieczeniem od daty zgłoszenia - na bieżąco ( do przodu ), trudno, rolnik będzie miał przerwę w ubezpieczeniu, przerwę do emerytury, niech nas zus nie straszy karami, bo jest wyraźny przepis o składkach społecznych, albo zmienić przepisy albo przerwa w składkach do emerytury, a nie nie straszyć ops karami, odsetkami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

yyyyyy zapominasz, że mamy obowiązek opłacania składek za osobę nie mającą wymaganego okresu. To będzie nasz
problem i nam dowalą odsetki karne. Linia obrony będzie wyznaczona, ale ZUS to obchodzić nie będzie. Zauważ jeszcze przy tym jedną rzecz. Gość samotny, rolnik ubezpieczony w KRUS również zdrowotnie. Po pół roku wyjdzie, że pobiera ZDO i KRUS go wstecznie wywali z ubezpieczenia. W tym czasie miał jakiś prosty zabieg w szpitalu, ale trochę kosztowny. Kto go opłaci jak twierdzisz, że my zgłosimy na bieżąco? Dlaczego klient ma być poszkodowany przez błędne stosowanie przepisów? Twoja wersja nie wytrzymuje

"mam56 » 03 lip 2014, 20:51

Mnie zastanawia tylko jedno. Dlaczego niektórzy nie mogą zrozumieć i przyjąć do wiadomości, że oświadczenie rolnika/małżonka/domownika, dotyczy i odnosi się tylko do ustawy o ZDO i nie może być brane pod uwagę jako dowód do innej ustawy".
Bo KRUS tak stwierdził i tak będzie stosował. To nie jest nasze uznanie, tylko KRUS. Dlaczego nie chcesz tego zrozumieć?

"Ponadto ustawa z dnia 4 kwietnia nie przewiduje innego dowodu na tę okoliczność. Nie ma też definicji w polskim prawie do tego dowodu. Dlatego KRUS w ogóle nie powinien interesować pracownika OPS. Jeżeli delikwent składa oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia/pracy g. roln. i spełnia pozostałe warunki do otrzymania ZDO/ŚP, należy wydać decyzję przyznającą. A widać po niektórych wpisach, że w OPS są i policjanci i prokuratorzy i sędziowie, a nawet przedstawiciele ustawodawcy, autorzy nowych zapisów w ustawie".
Mieszasz dwie sprawy.Nikt nie chce się bawić w policjanta. Jak mi rolnik oświadcza, że nie prowadzi to mu przyznam. Tylko za jakiś czas KRUS się o gościa może upomnieć i wywalić go z KRUSu z dalszymi konsekwencjami, zarówno dla strony jak i dla Ośrodka. Rozumiesz? To czym się powinien KRUS interesować to jest sprawa KRUS. Pretensje możesz kierować do ustawodawcy i ministerstwa, że stworzyli bubla na kolanie. Wg mnie KRUS tu działa logicznie.

"To, że KRUS napisało pismo straszak(nie wiem po co) dla organu przyznającego świadczenie, nie powinno stanowić żadnego problemu. Nie martwcie się o rolników. Dadzą se radę. Jak znam życie to i KRUS w najbliższym czasie wycofa się z niezrozumiałego stanowiska w tej sprawie. Przecież sami kopią pod siebie dołek, tak interpretując zapis ustawy, która ich nie dotyczy. Mają swoją ustawę o ubezpieczeniu rolników i raczej jej zapisów powinni się trzymać. Nawet jeżeli KRUS chciałby wyrejestrować(co byłoby sprzeczne z ich polityką ubezpieczeniową), jak bez oświadczenia złożonego przez rolnika w KRUS, mogliby to zrobić? Na podstawie oświadczenia złożonego w OPS, nie mogą, bo ono dotyczy tylko ustawy o ZDO i nie jest dowodem do innych ustaw. A jeżeli znalazł by się taki odważny i wyrejestrował, to złamałby zapisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. A to jest już sprawa poważniejsza"

KRUS logicznie stosuje prawo i wie, że jest więcej niż jedna ustawa w tym kraju. Nie można w jednej instytucji prowadzić gospodarstwa a w drugiej nie. To jest proste. Wątpię by KRUS się z tego wycofał. Raczej stawiam, że MPiPS cichaczem zmieni swój komunikat i będzie udawało Greka. Ministerstwo kopie pod sobą dołek, nie KRUS. Jak KRUS wyrejestruje? Na przykład wystąpi do nas po kopie oświadczenia strony. Oświadczenie strony jest dowodem. A będziesz miała jeszcze większe jaja jak w swoim postępowaniu KRUS po zbadaniu sprawy napisze ci ładny list, że rolnik jest ubezpieczony w KRUS gdyż dnia tego i tego ładnie stwierdził, iż prowadzi gospodarstwo rolne, pracuje na nim itp. Wtedy ty będziesz musiała się kopać ze wznowieniem postępowania, wydawania odmowy i robienia NP.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 13:43

"Elmer" pytam się kolejny, ale ostatni raz. Czy Ty nie rozumiesz, czy udajesz głupa, że nie rozumiesz, że oświadczenie rolnika/małżonka/domownika o zaprzestaniu, jest przypisane wyłącznie do ustawy o ZDO. A więc również KRUS, nie może go zastosować do swojej ustawy o ubezpieczeniu rolników. Nie ma również definicji tego dowodu w polskim prawie i nie istnieje inny dowód na tę okoliczność.
Dlatego , aby wyrejestrować rolnika, Kasa musi być w posiadaniu oświadczenia, złożonego przez rolnika w KRUS, że zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej z dołączonymi dokumentami potwierdzającymi ten fakt(sprzedaż, dzierżawa, darowizna lub oświadczenia świadków, itd., itp.), a małżonek również musi złożyć, że zaprzestał pracy w gospod. domowym związanym z gospod. rolnym.
Oświadczenie z OPS, pracownik KRUS, to se może co najwyżej wykorzystać w miejscu tam gdzie królowie też chodzą na piechotę. Poniał?
mam56

Strona 10 z 12    [ Posty: 115 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x