rozporządzenie w sprawie ŚDS - Ośrodki Wsparcia

Strona 3 z 11    [ Posty: 107 ]

Napisano: 11 sty 2011, 21:42

~zofia, czy Ty te błędy ortograficzne specjalnie \"sadzisz\", żeby wywołać jakąś dyskusję? Jeżeli nieświadomie, to błagam, przyłóż się trochę do tego, jak piszesz.
~~Ella

Napisano: 12 sty 2011, 13:38

nie wiem o co chodzi Zoffi, płacą więc chcą jadać posiłek.
~róża

Napisano: 12 sty 2011, 17:05

ale posiłek sugerowany z zadań własnych gminy, doczytaliście to?
~apa

Napisano: 12 sty 2011, 19:31

Uczestnicy mają przygotowywany posiłek w ramach rządowego programu dożywiania- GOPS przeznacza na ten cel konkretną kwotę ( stawka na jednego uczestnika) wynosi 3,50 dziennie. Jeśli mimo to wydaje nam się, że obiady mogą być \" lepszejsze\" z budżetu przeznaczonego na pracownie kulinarną, dodajemy jakąś kwotę. Czyli do sumy około 900 złotych( dożywianie) dodamy z terapii około 400 to jest całkiem nieźle. A jeśli kadra sobie płaci - jak to ma miejsce u Zofii, to nadal nie rozumiem - jest o.k. Tak jest u nas
~róża

Napisano: 12 sty 2011, 21:12

Ale kadra nie może płacić, przynajmniej legalnie. Przecież wszystkie dochody trzeba oddać wojewodzie.
~róża, 3,50 to kupa kasy. U nas 1,10/osobę i to budżetu śds. Nikt nic nie dopłaca.
~~Ella

Napisano: 13 sty 2011, 13:11

no to szkoda, że nie macie przyznanego dożywiania. Skadamy zawsze dwa podania na pobyt i dożywianie. Najprawdopodobniej, jets to spowodowane \"niechciejstwem \" GOPS albo nie do końca optymalnie dobrym zarządzaniem ŚDS. Pozdrawiam
~róża

Napisano: 13 sty 2011, 13:54

Róża a czy u Was wysyłacie jakieś zapytania do firm cateringowych czy sami wybieracie firmę? u mnie robi się przymiarki aby uczestnicy chodzili na obiady do stołówki w ramach terningów - nie wiem czy to dobry pomysł
~gosia

Napisano: 13 sty 2011, 15:04

gosia- ale jak się ma trening kulinarny- podczas gdy uczestnicy bedą chodzić do stołówki. No chyba ,że w pracowni kulinarnej nastawicie się na robienie kanapek, deserów itp.U nas nie ma i nie będzie firm cateringowych- choć gdyby musiałbyć nalezy wybrać najkorzystniejszą ofertę cateringową- dobrze by było mieć podkładkę ,ze działamy w intersie uczestników- firmy tak na serio. Tak jak mówiłam, my mamy przyznane dożywianie i uczestnicy grupy kulinarnej sami przygotowują ciepły posiłek w ramach treningu terapii kulinarnej. Nie wiem , czy dobrze zrozumiałam Twoje pytanie?
~róża

Napisano: 14 sty 2011, 0:44

roszę o pomoc w następującej sprawie
moja gmina R nie ma na swoim terenie żadnego Ośrodka Wsparcia
w sąsiednim mieście( powiatowym zresztą )funkcjonował Dzienny Ośrodek dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej który był w strukturach ichniejszego OPS i uczęszczały tam dzieci i młodzież.
I wszystko było BEZPŁATNIE bo był on finansowany jak nas poinformowano przez NZOZ
niestety dzieci zdążyły dorosnąć ,młodzież już nie jest młodzieżą i NZOZ przestał finansować
W związku z zaistniałą sytuacją miasto T przesłało do sąsiednich gmin tj.do 3 gmin z których 5 osób uczęszcza do Dziennym Ośrodku
projekt porozumienia w którym zapisano,że Gmina R powierza gminie T wykonanie zadania własnego w postaci udzielania wsparcia osobom niepełnosprawnym ruchowo,intelektualnie (piszę w domu więc nie jest to dosłowne sformułowanie) i zabezpiecza w swoim budżecie środki na ten cel.Niestety skalkulowano koszt pobytu od godz.8,00 do 16,00 na 1.700 zł bez wyżywienia i dowozu
Nasze gminy są niezamożne i nie mogą w budżecie zabezpieczyć takich środków bo koszt 1 osoby za cały rok wyniesie 20.400,00
Z mojej gminy jest to jedna osoba.Matka która odwiedziła nas aby wywiedzieć się czy gmina podpisze porozumienie liczy na gminę ponieważ sama nie da rady pokrywać co miesiąc 1700,00 zl
Co zrobić ??????
Miasto T nie ma jeszcze uchwały o odpłatności za Dzienny Dom Pomocy dla osób niepełnosprawnych
Decyzję kierującą musi wydać OPS miasta T bo oni są podmiotem prowadzącym ten dom
pytanie
oni ustalą odpłatność dla swoich mieszkańców
,a co my ????????
KTO WYDA DECYZJĘ O ODPŁATNOŚCI mieszkanki gminy R za pobyt w DDP-s w mieście T
gmina miałaby płacić jeśli podpisze porozumienie 1700 zl miesięcznie - a nie chce go podpisać bo nie ma zabezpieczonych środków w planie budżetowym
a co rodzicie osoba będąca w tym domu ma rentę socjalną jej matka zasiłek z tyt.opieki nad nią do tego dochody ojca a więc dochód przekracza kryterium dochodowe jak oni mieliby partycypować w kosztach i w jakim stopniu ????
na mocy jakiej decyzji
Nie widzieliśmy orzeczenia ale napisano,że ma wskazania do WTZ ale matka jest zrozpaczona i twierdzi,że po 7 latach przebywania w tym DOA córka nie sprosta zmianie na WTZ i może się cofnąć ,specjalistyczne usługi opiekuńcze tęz nie bardzo bo trudno,żeby na okrąglo była w domu
ciekawe czy ktoś mi pomoże

~fraszka

Napisano: 14 sty 2011, 17:04

Nie mozna tego ocenić jako \"niechciejstwo\", ponieważ dożywianie osób wynika z programu rządowego, który jasno okresla warunki przyznawania tej formy pomocy.
To oznacza, iż nie każdy Uczestnik Domu może z niej korzystać. U mnie znaczna grupa Uczestników ma dochody wyższe od kwoty warunkującej przyznanie dożywiania. Zatem jedni są uprawnieni a inni nie.
Uważam,że wspomniane rozporządzenie faktycznie reguluje możliwości danego domu. My zapewniamy posiłek w ramach treningów kulinarnych (3-4 w tygodniu).
Pozostali uczestnicy , którzy mają decyzję o przyznaiu posiłku w ramach programu rządowego, chodzą (z opiekunem)do punktu wydającego takie posiłki.
~Maja

Strona 3 z 11    [ Posty: 107 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x