rozwiązanie rodziny zastępczej
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
rozwiązanie rodziny zastępczej
Dla dzieci rodzina X nie jest już rodziną zastępczą i dzieci nie są już na terenie mojej gminy tj. gminy, która wydała dla nich KDR. Muszę stwierdzić utratę prawa do posiadania Karty i niestety zgodnie z Ustawą trzeba to zrobić decyzją. Problem polega na tym do kogo skierować decyzję bo prawo tracą dzieci a nie znam ich aktualnego miejsca pobytu. Czy ktoś miał taką sytuację i się podzieli rozwiązaniem? Czy może unieważnia się w systemie a nie wydaje się decyzji? Dzieci już jakiś czas nie przebywają w rodzinie zastępczej z mojej gminy, w innej gminie nikt nie wnioskował o nowe Karty. Bardziej doświadczeni jakbyście postąpili w mojej sytuacji?
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: rozwiązanie rodziny zastępczej
jak dla mnie, to nie powinny mieć kart ze względu na zmianę miejsca zamieszkania? ale znowu ustawa mówi o tym, że "w przypadku zmiany miejsca zamieszkania skutkującej zmianą gminy członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego powiadomienia o tym wójta, który przyznał Kartę, chyba że członek rodziny wielodzietnej złożył wniosek o przyznanie nowej Karty w związku ze zmianą miejsca zamieszkania."Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej.
tylko co jak zgłosi, ale nie złoży nowego wniosku? trzeba czytać między wierszami...
ogólnie to z takimi indywidualnymi sprawami chyba najlepiej takie przypadki konsultować z radcą prawnym

Oprócz rozwiązanie rodziny zastępczej - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
jak wysłać wezwanie przez SI KDR elektronicznie
Jak rozwiązujecie ten problem
Rozpatrzenie wniosku w części?
KDR dla opiekuna prawnego osoby dorosłej
rodzina zastępcza
komu się KDR nie należy
Jak rozpatrzyć wniosek?
Wezwanie do uzupełniania- 3 dzieci
Jak rozpatrzyć wniosek? - Karta Dużej Rodziny
Złożone 2 wnioski elektronicznie na tą samą rodzine
KDR ograniczenie wł. rodzicielskiej