Asystenci, prosze o wskazowke w ktorym art nasze ustawy o wspieraniu rodzuny i pieczy zastepczej…. mozna znalezc, ze my jestesmy pracownikami samorzadowymi. Pytanie to kieruje w celu takim iz dzien samorzadowca idzie wielkimi krokami, a poinformowano mnie zi my jako asystenci nie jestesmy pracownikami samorzadowymi i nagrody z tego tytulu nie przysluguja?? Cos mi sie nie wydaje, gdyz jestesmy pracownikami samorzadu gminy. Jak to jest??
A na jaką umowę pracujesz? Jesteś urzędnikiem? Nie ma art., który mówiłby, ze jestesmy pracownikami samorządowymi. Równie dobrze ar moga być zatrudniani przez stowarzyszenia, a te z kolei mogą podpisywać umowy z OPSami na świadczenie usług ar.
Nie jesteśmy do końca pracownikami samorządu gminy. Niby głównie zatrudniają nas OPSy, ale na dobrą sprawę jesteśmy wykluczeni poza nawias bo po co ładować pieniądze w kogoś kto odejdzie z końcem tego roku, albo ma umowę do roku 2017 (gdy kończy się dotowanie MPiPS). Nasz status jest nieokreślony żadnym art.
Ale w sumie to czy dostaniesz jakąś dodatkową kasę zalezy od kierownictwa.
art.16.3
Asystent rodziny, wykonuje czynności w ramach swoich obowiązków korzysta z ochrony przewidzianej dla funkcjonariuszy publicznych.
Może w ustawie nie pisze, że jesteśmy pracownikami samorządowymi, ale mamy przyznaną ochronę jako pracownicy samorządowi. Ustawodawca zapomniał dodać , że jesteśmy pracownikami samorządowym, ale ochrona jest. Na mój rozum to jesteśmy pracownikami samorządowymi tylko nie ma bezpośrednio tego napisane.