do tych co skanują dokumenty HEJ JAKIE DOKUMENTY SKANUJECIE: DOWODY OSOBISTE WNIOSKODAWCY , MAŁŻONKA ORAZ DZIECI, ZAŚWIADCZENIE SZKOLNE DZIECKA, ODPISY AKTÓW URODZENIA DZIECI, OŚWIADCZENIA RODZICÓW ŻE NIE SĄ POZBAWIENI WŁADZY RODZICIELSKIEJ I CO JESZCZE !!
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem! wszystko jest napisane!
- wnioskodawca składa wniosek w formie papierowej to my jak zawsze kserujemy wymagane dokumenty i tyle
- wnioskodawca składa wniosek w formie elektronicznej to ma sam!! zeskanować dokumenty i dołączyć do wniosku.
Chyba żeby przyszedł do nas z jakimś brakującym dokumentem to my możemy zeskanować i dołączyć. I tyle w tym temacie.
Jak mniemam większość z Was, zajmujący się zadaniami wynikającymi z ustawy o Karcie Dużej Rodziny, pracuje w Urzędach Gminy, Miasta lub w podległych jednostkach, tak jak np. ja. Prowadzę też dodatkowo świadczenia rodzinne. Od początku istnienia KDR czyli najpierw na podstawie Rozporządzenia a teraz Ustawy, jeżeli wnioskodawca składa wniosek w tradycyjnej ( papierowej ) formie o wydanie KDR i pobiera świadczenia rodzinne lub jest łącznie z rodziną zameldowany na terenie naszej Gminy nie przyjmuję dodatkowych dokumentów zgodnie z art. 10 ust. 9 ustawy o KDR. Nie kseruję, nie skanuję bo nie mam takiego obowiązku wynikającego z ustawy. Dlatego nie rozumiem trochę tego o czy tu piszecie...
witam, jestem nowa w prowadzeniu KDR i jestem w kropce, skanować dokumenty czy nie? czy dlatego, że ich nie zeskanowałam wyrzuca mi błąd przy zamawianu kart czy nie?
mi też wyrzuca błąd przy zamawianiu ale jestem pewien an 100% że to nie od tego... ja nie skanuje nic i nie mam takiego zamiaru skoro nie ma tego w ustawie...
Ja tak samo jak Johny nie zbieram dokumentacji, choć pracuję w ops. Sprawdzam i piszę na wniosku adnotację, że dane zawarte we wniosku są zgodne z danymi znajdującymi się w dziale świadczeń rodzinnych lub potwierdzone przez USC. Jedynie przy przedłużaniu KDR dla osoby uczącej się zaświadczenia lub orzeczenia o niepełnosprawności, jeżeli jakieś się skończyło i jest nowe.