skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 04 lis 2009, 12:20

Napiszemy, ale jeszcze czekamy na jedną podpowiedź i ruszamy z tym koksem do naszego sądu, który nic nie wie na te tematy, będzie ciężko.
~aaaaaa

Napisano: 04 lis 2009, 12:38

Pewnie, że sąd nic nie wie na ten temat, bo nikt nie wie.
Chyba będziecie pierwsze, które zrobią to dobrze:-))
Mam nadzieję, że zbytnio się nie pomyliłem w podpowiedziach.
Szkoda, że nikt nie podjął tematu. Setki, ops a nikt nie wiej jak to zrobić dobrze.

~aaa

Napisano: 04 lis 2009, 13:02

Twoje podpowiedzi bardzo dużo nam pomogły, wnioskujemy z tego, że jesteś osobą kompetentną i bardzo dobrze rozumującą, a zarazem chcesz pomagać innym. My już jesteśmy zwyczjne, że wszystkie nietypowe sprawy pojawiają się u nas. O wszystkich naszych poczynaniach będziemy informować.
~aaaaaa

Napisano: 06 lis 2009, 13:17

ha
~joasia

Napisano: 23 gru 2009, 15:52

całkiem ciekawy wyrok WSA we Wrocławiu
to ja w takim razie zamieszczam linka do innego wyroku WSA (z Łodzi tym razem). Zupełnie co innego z niego wynika:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0165029DC1

i bądź tu mądry i pisz wiersze;)
~Suaf

Napisano: 07 mar 2010, 0:00

I jak poszło?
~vvv

Napisano: 22 mar 2010, 23:53

witam na tym niesamowicie interesującym forum. czytam wasze wypowiedzi i bardzo się przy tym uśmiecham. miałam niedawno do czynienia z mops-em, który chciał ode mnie ściągnąć pieniążki za pobyt jednego z moich członków rodziny w dps. ilość błędów jakie popełnił i ich waga przeraziły nie tylko sąd cywilny ale również i administracyjny. chcecie państwo, zgodnie z ustawą wyciągnąć od ludzi pieniądze za pobyt pensjonariusza w dps, ale nikt z was nie wie jak to zrobić. jest to bardzo żenujące, że pracownicy socjalni, i jak podkreśla wiele osób bardzo wykwalifikowani, nie potrafią wyegzekwoważ należności. ja na szczęście wygrałam z mopsem całą wojnę, chociaż kosztowało mnie to sporo nerwów. i jak tylko będzie ktoś zainteresowany to na pewno powiem jak to zrobić, ale chyba na innym forum. ponadto, nie wiem czy ktoś z was wie tak naprawdę jakie w dps panują warunki i jak są traktowani pensjonariusze. tym bardziej więc mam satysfakcję, że udowodniłam pracownikom mops że nie znają się na przepisach prawa. pozdrawiam wszystkich pracowników mops w polsce.
~incognito

Napisano: 23 mar 2010, 15:03

Incognito to Ci się udało! Pewnie się bardzo cieszysz , że zostawiłeś mamusię albo tatusia w dps w, którym panują tak straszne warunki.
~Kala

Napisano: 24 mar 2010, 23:22

Zdziwisz się Kala, ale nikt nie pytał o zdanie ani mnie ani moich rodziców. MOPS umieścił moja babcię (bo o nią chodzi) bez naszej zgody. A ponieważ babcia była chora na Alzheimera, to pracownicy mops wykorzystali sytuację i babcię zabrali. Nadmienię tylko że dopóki moja babcia mieszkała z moimi rodzicami, poza w/w chorobą miała wszelkie wyniki zdrowotne idealne. Niestety w dps wytrzymała tylko 3 miesiące chociaż nawet i nie bo większość czasu spędzała w szpitalu gdzie niestety zmarła. I co teraz powiesz mądralo. Mam oczywiście ogromną satysfakcję, że wygrałam z pracownikami mops, którzy nawiasem mówiąc zskoczyli mnie ogromnie brakiem wiedzy na temat postępowania w tego typu sprawach. Zastanawiam się nawet czy nie wystąpić do ośrodka o zwrot pieniązków za szkolenie jakiego udzieliłam tym pracownikom na temat posztępowania administracyjnego. A tak nawiasem mówiąc jaki powinien być kolejny krok mops\'u po uchyleniu przez WSA decyzji I i II instancji, bo to co usłyszałam w moim ośrodku utwierdziło mnie w głupocie tychże pracowników?
~incognito

Napisano: 24 mar 2010, 23:51

Nikt nie może być umieszczony w dps bez zgody - chyba że jest to prawomocny wyrok sadu więc bez ściemy. a to czy Ty incognito się zgodziłaś czy nie na umieszczenie babci nie ma nic do znaczenia- ona składając wniosek, wyrażając zgodę na umieszczenie jest stroną i to jej sprawę się rozpatruje, nie Twoją zgodę bądź jej brak. Kolejny krok mops to ponowne rozpatrzenie sprawy przy uwzględnieniu wskazówek NSA.
~;)

Strona 2 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x