skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~Niepewna

Re: skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS

Post autor: ~Niepewna »

Dodam jeszcze tylko ze Pani PS złagodniala i na wywiadzie srodowiskowym dalo sie z nia rozmawiac jak człowiekiem,czym bylam mile zaskoczona!
Ale jest jeden problem,pracodawca meza za granica nie wystawi zaswiadczenia o zarobkach,poniewaz nie ma takiego obowiazku a tym bardziej juz nie do PL,mąz ma oswiadczyc ten fakt ale jak dalej sie to potoczy??Jakie macie z tym doswiadczenia??
~Kasia 2

Post autor: ~Kasia 2 »

oświadczenie pod odpowiedzialnością karną. powinno \'przejść\'...
~Mąż zstępnej

Post autor: ~Mąż zstępnej »

...w podobnej sprawie ale z drugiej strony u mnie OPS decyzją administracyjna narzucił na moja zone, jako zstepną odpowiedzialnosc za kwote zastepczo wydaną na pobyt w 2010 babci zony w DPS. z siedmiu zstepnych OPS odnalazł czterech (pomimo iz poinformowalismy go o wszystkich) Odpowiedzialnosc podzielil miedzy nas proporcjonalnie do zdeklarowanych dochodów. Całkowicie odstapił od umowy zawartej z córka Babci z ktorą umiescil ja w DPS. Zanmy dobra sytuacje corki babci wiec dziwimy sie dezyji OPS. Ojciec zony, jeden z dwojga rodzenstwa babci nie zyje, nie otrzymał spadku po babci, a dzieci spadek po ojcu przekazali po smierci jego na mame. Dla mnie szansa na sprawiedliwy podzial odpowiedzialnosc daje tylko skierowanie sprawy do sądu jednak OPS chce to zalatwic decyzja administracyjną.
~Niepewna

Post autor: ~Niepewna »

Zaczynam sie obawiac ze to im nie wystarczy ale zobaczymy,narazie kazali napisac takie oswiadczenie ze pracodawca nie wystawi na prosbe.......bo fakt jest taki ze za granice na prosbe petenta nie wystawiaja ot tak zaswiadczen,maja tylko specjalne druki do US czy UP ale to tylko w ich kraju! Sprawa trwa juz tak dlugo ze jestem tym zmeczona ;(
~ofiara

Post autor: ~ofiara »

niepewna walcz do końca.
~ofiara

poprzedni post poszedł za szybko.
Nawet nie wiesz ile ludzi oszukuje przy wywiadach i korzysta z zasiłków albo wręcz życie na koszt państwa. Chodzą i piszą jak jest im źle, bo mąż prowadzący prywatną inicjatywę ma do tyłu i ona biedna musi dokładać do interesu z głodowej renty i co.... opieka to kupuje. I rośnie też zdrowo następne pokolenie wychowane na takich zasiłkach. Bo skoro babcia żyła z zasiłków, teraz żyje matka i ojciec to dlaczego ona/on nie może tak żyć.
~Kasia 2

Jeżeli w sprawie odpłatności została wydana decyzja to w ciągu 14 dni można się od niej odwołać podając odpowiednie uzasadnienie.
Do sądu złożyć wniosek może każda zainteresowana osoba, więc jest to krok niezależny od OPS.
~mąż zstępnej

Post autor: ~mąż zstępnej »

i tak tez zrobiliśmy odwołaliśmy sie od decyzji administracyjnej podając błedy OPS w trakcie jej przygotowywania. OPS nie rozpatrzyl w podziale odpowiedzialnosci wszystkich zstępnych pomimo iż wskazalismy ich, pomimo iz czesc zstepnych osiagneła kryterium dochodowosci OPS nie podzielił po rowno lecz proporcjonalnie wg dochodu, przed ostatecznym wydaniem dezyzji nie powiadomił nas o zgromadzeniu dokumentow w celu zapoznania sie z nimi. Nowelizacja ustawy uchwalona 4-02-2011 juz jaśniej sie na ten temat określa. Tak wiec popierkowa robota idzie do przodu. Najwazniejsze ze Babcia sie ma dobrze, corce ktora ja zostawila i sobie z mezem dostatnio zyje w niemczech nie udalo sie calej odpowiedzialnosci finansowej zrzucic na gmine i na nas. Jedyna córka nie ma wstydu przed rodzina i swoimi dziecmi, pracujac jako pielegniarka w domu spokojniej starosci nie potrafi wygospodarowac 150E na miesiac by lozyc na mame. Juz daje przyklad swoim dziecią.
~ofiara

Do męża zstępnej:
Myślę że Twoje odwołanie od decyzji jest kluczowe do wyjaśnienia jak powinno się rozkładać koszty na członków rodziny. Po równo i potem dokonać stosownych odliczeń z mocy prawa lub art.64 ustawy?, czy tak jak jest dotychczas, pełnymi kosztami często obciąża się tego który jako jedyny z całej rodziny przekracza kryterium dochodowe, bo Ops nie jest w stanie odnaleźć wszystkich osób zobowiązanych do alimentacji. A Dps musi mieć 100% kosztów utrzymania, bo państwo nie dopłaca. Nie dotarłam jeszcze do żadnego przepisu, instrukcji która dokładnie o tym mówi.

Mnie dodatkowo interesuje jak to jest z majątkiem (np. mieszkaniem) należącym do pensjonariusza. Ops umieszcza taką osobę w Dps, znajduje rodzinę, która opłaca pobyt, a pensjonariusz sprzedaje mieszkanie i pieniądze przekazuje obcej osobie spoza rodziny. Rodzina nie ma możliwości domagania się nawet zachowka. Oczywiście to jest modelowy przykład. Czy takie sprawy nie powinny być załatwiane przed umieszczeniem takiej osoby w Dps.? A jeśli ktoś zataił fakt posiadania majątku to jak się dalej postępuje? I jak postępuje się, gdy pensjonariusz zapisuje mieszkanie osobie, która nie osiąga kryterium dochodowe, czy wtedy obowiązek alimentacyjny spada na rodzinę ???

Najlepiej jest gdy cała rodzina ma możliwość zasiąść do wspólnego stołu i zastanowić się jak rozwiązać problem, ale wiadomo jak jest, dowiaduje się nagle o problemie, bo nie utrzymuje kontaktów rodzinnych od wielu lat z różnych powodów.
~Kasia 2

Tak powinno być jak umieszcza się osobę w DPS. A jeżeli tak nie jest to zastanów się dlaczego.
Jeżeli ktoś zataja dochód to za to co zrobił grozi odpowiedzialność karna.
Domagać zachowku mogą się wszystkie osoby \'pokrzywdzone\' do 10 lat od aktu darowizny jeżeli darczyńca zmarł.
Poza tym umowy darowizny często obejmują \'dożywocie\' a więc obowiązek dożywotniej pomocy na rzecz darczyńcy.
ODPOWIEDZ