skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 12 z 14    [ Posty: 131 ]

Napisano: 16 lut 2011, 20:00

Dziękuję za odpowiedź.
Pani Kasiu 2 - nie do końca rozumiem tego co Pani napisała.
W przypadku kiedy pensjonariusz sprzeda mieszkanie i odda komuś pieniądze to rodzina nie ma prawa do zachowka. a jeśli daruje je i żyje jeszcze ponad 10 lat od daty darowania - to chyba też nie.
Obowiązek obdarowanego wobec darczyńcy jest - i tak jest prawidłowo. Tyle że babcia/dziadek zapisują majątek nieletniemu wnukowi/ komuś z dalszej rodziny pomijając własne dzieci, które są na swoim. Ops nie może ściągnąć pieniędzy od obdarowanego, bo........nie ma kryterium dochodowego i wtedy chyba sięga do kieszeni rodziny (bez zapisu). Może sie mylę - nie wiem.
Studiuję teraz (z konieczności) jak to jest rozwiązywane w innych krajach i nie do pomyślenia jest w Niemczech żeby sprzedawało się lub darowało np. mieszkanie za życia, bo na stare lata może mieć przechlapane i opiekę na do d...y. Cały system nakłada podatek pielęgnacyjny, a domy sprawujące opiekę nad seniorami mają różny standard i różne koszty. ..Chcesz być w lepszym domu - dopłać sam.

Kurcze !!!!! za mało się o tym pisze i mówi w środkach masowego przekazu. O znęcaniu sie rodziców wobec dzieci i odwrotnie - owszem tak . Kiedy piszę ten post właśnie telewizja pokazuje kolejny przykład znęcania się syna na ojcu.
~ofiara

Napisano: 16 lut 2011, 20:22

Dziękuję za odpowiedź.
W przypadku kiedy pensjonariusz sprzeda mieszkanie i odda komuś pieniądze to rodzina nie ma prawa do zachowka. a jeśli daruje je i żyje jeszcze ponad 10 lat od daty darowania - to chyba też nie.
Obowiązek obdarowanego wobec darczyńcy jest - i tak jest prawidłowo. Tyle że babcia/dziadek zapisują majątek nieletniemu wnukowi/ komuś z dalszej rodziny pomijając własne dzieci, które są na swoim. Ops nie może ściągnąć pieniędzy od obdarowanego, bo........nie ma kryterium dochodowego i wtedy chyba sięga do kieszeni rodziny (bez zapisu). Może sie mylę - nie wiem.
Studiuję teraz (z konieczności) jak to jest rozwiązywane w innych krajach i nie do pomyślenia jest w Niemczech żeby sprzedawało się lub darowało np. mieszkanie za życia, bo na stare lata może mieć przechlapane i opiekę do d...y. Cały system nakłada podatek pielęgnacyjny, a domy sprawujące opiekę nad seniorami mają różny standard i różne koszty. ..Chcesz być w lepszym domu - dopłać sam.

Kurcze !!!!! za mało się o tym pisze i mówi w środkach masowego przekazu. O znęcaniu sie rodziców wobec dzieci i odwrotnie - owszem tak . Kiedy piszę ten post właśnie telewizja pokazuje kolejny przykład znęcania się syna nad ojcu.
~ofiara

Napisano: 16 lut 2011, 20:23

Dziękuję za odpowiedź.
Studiuję teraz (z konieczności) jak to jest rozwiązywane w innych krajach i nie do pomyślenia jest w Niemczech żeby sprzedawało się lub darowało np. mieszkanie za życia, bo na stare lata może mieć przechlapane i opiekę do d...y. Cały system nakłada podatek pielęgnacyjny, a domy sprawujące opiekę nad seniorami mają różny standard i różne koszty. ..Chcesz być w lepszym domu - dopłać sam.

Kurcze !!!!! za mało się o tym pisze i mówi w środkach masowego przekazu. O znęcaniu sie rodziców wobec dzieci i odwrotnie - owszem tak . Kiedy piszę ten post właśnie telewizja pokazuje kolejny przykład znęcania się syna nad ojcem.
~ofiara

Napisano: 16 lut 2011, 20:35

czy ktos wie jak skasować posty które poszły przez pomyłkę
~ofiara

Napisano: 16 lut 2011, 20:39

Dziękuję za odpowiedź.

Kurcze !!!!! za mało się o tym pisze i mówi w środkach masowego przekazu. O znęcaniu sie rodziców wobec dzieci i odwrotnie - owszem tak . Kiedy piszę ten post właśnie telewizja pokazuje kolejny przykład znęcania się syna nad ojcem.
~ofiara

Napisano: 16 lut 2011, 20:41

~ofiara

Napisano: 16 lut 2011, 20:59

nie wnikam w szczegóły ale chyba nie za dobre relacje rodzinne są w tej rodzinie. Zacznijmy od tego czy stać Was na pomoc mamie czy nie. Wnieście sprawę do sądu i tam sąd orzeknie co dalej. Nie chcę Cię urazić ale trochę to jest tak że przedkładasz majątek matki nad opiekę nad nią. Może się mylę. Jeżeli matka miała więcej dzieci to sprawa dot odpłatności powinna być przeprowadzona z ich udziałem. Ale to że mama podarowała mieszkanie wnukowi to druga sprawa. Miała takie prawo. Możesz ewentualnie dogadać się z jego rodzicami że mają moralny obowiązek łożyć na matkę
~Kasia 2

Napisano: 17 lut 2011, 0:06

Czuję że nie zostałam zrozumiana. Zadając pytania w tym właśnie wątku, a nie w moim pt. SKIEROWANIE SPRAWY DO SĄDU CIĄG DALSZY, chciałam dowiedzieć się jakie jest postępowanie w przypadku jak ops umieszcza w dps osobę, która posiada majątek w postaci mieszkania i podałam konkretne przykłady - akademickie pytania. Co i jak.
Pytania te nasunęły mi się po przeczytaniu prawie wszystkich postów na tym i innym forum. Jest mieszkanie, jest zapis, jest darowizna, a każe się płacić za pobyt członkom rodziny, którzy z tych zapisów nic nie mają.

W mojej sprawie z innego wątku (jak wyżej) to właśnie mieszkanie będzie kluczem do rozwiązania problemu skąd wziąć pieniądze na utrzymanie tej co mnie urodziła, a nigdy nie była matką i czuję że i tu mogą być problemy.

Nie uzykałam odpowiedzi, może pytania są za trudne, albo nie udziela się konkretnych odpowiedzi żeby klienci za dużo nie wiedzieli i wyciągali pieniądze z kieszeni.

Dziękuję za rady i już nie proszę o więcej.

~ofiara

Napisano: 17 lut 2011, 1:29

skoro przestudiowałaś KRO to wiesz że dzieci są zobowiązane do pomocy i alimentacji na rzecz rodziców. sprawę może rozstrzygnąć tylko sąd. niestety takie prawo mamy...
~Kasia 2

Napisano: 17 lut 2011, 15:49

Moim zdaniem nikt nie moze udzielic konkretnej odpowiedzi bo nie znaja doglebnie sprawy a i o wszystkim nie decyduja bo robi to kierownik OPS!!!
Ja zakladajac ten post bylam przekonana ze ktos udzili mi odpowiedzi i bedzie ok.,ale niestety tak nie jest!
Przedarlam sie przez podobne posty i pol internetu w poszukiwaniu chocby podpowiedzi.....
Moja rada jest taka....udaj sie do prawnika po porade lub spotkaj sie z kierownikiem OPSu i porozmawiaj!Ja tak zrobilam...
Pozdrawiam
~Niepewna

Strona 12 z 14    [ Posty: 131 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x