skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS
Re: skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS
Mnie zastanawia fakt telefonu pracownika socjalnego z pytaniem \" czy dalej uiszczana jest opłata?\" W końcu do kogo wpływała ta opłata? Teoretycznie powinna wpływać do OPS, za którego pośrednictwem przekazywana jest do DPS. Wychodzi na to, że OPS nie wie czy ma pieniądze na koncie czy nie. Jeżeli opłacała Pani bezpośrednio do DPS to według mnie jest to błąd. DPS broniąc swoich interesów nie powinien był na to się zgodzić.
Mnie ten telefon bardzo zdziwil i dlatego zaczelam sie zastanawiac czy wszystko jest ok i min napisalam tez na tym forum!
Moje wpłaty od poczatku wplywaja na konto OPSu wiec nie wiem co mialo znaczyc!
Moje wpłaty od poczatku wplywaja na konto OPSu wiec nie wiem co mialo znaczyc!
zadzwon i pogadaj z pracownikiem. zapytaj wprost co miał znaczyc ten telefon!
Jutro mam sie spotkac z ta pania wiec sprawa moze sie wyjasni ale czuje ze bez rozmowy z kierownikiem sie nie obejdzie
ok, daj znać co i jak.
3mam kciuki za kompromis. 

Wiec od poczatku......
Uprzejma pani twierdzi ze my nie chcemy wspolpracowac,maz nie ma obowiazku podania swoich dochodow wiec ich nie podał a ja ich nie mam wiec jest problem!Z ta kobieta nie da sie normalnie rozmawiac,ona twierdzi ze nie musi przeprowadzac wywiadu z reszta rodziny bo mi dziadek mieszkanie przepisal wiec jestem \"najblizsza rodzina\" a reszta?????? A jesli chodzi o ten telefon z zapytaniem to ona niby przeprowadzała aktualizacje czy ja dalej moge placic ale nie zapytala czy moge lub czy jestem w stanie tylko czy place i tyle! Jak ja o to zapytalam to byla niezle zdziwiona.Raczej bez rozmowy z kierownikiem sie nie obejdzie.........
Moze ktos ma jakas dobra rade???
Uprzejma pani twierdzi ze my nie chcemy wspolpracowac,maz nie ma obowiazku podania swoich dochodow wiec ich nie podał a ja ich nie mam wiec jest problem!Z ta kobieta nie da sie normalnie rozmawiac,ona twierdzi ze nie musi przeprowadzac wywiadu z reszta rodziny bo mi dziadek mieszkanie przepisal wiec jestem \"najblizsza rodzina\" a reszta?????? A jesli chodzi o ten telefon z zapytaniem to ona niby przeprowadzała aktualizacje czy ja dalej moge placic ale nie zapytala czy moge lub czy jestem w stanie tylko czy place i tyle! Jak ja o to zapytalam to byla niezle zdziwiona.Raczej bez rozmowy z kierownikiem sie nie obejdzie.........
Moze ktos ma jakas dobra rade???
Jeżeli chodzi o przeprowadzenie wywiadu to pracownik socjalny ma rację. Jeżeli nie macie intercyzy czy orzeczonej separacji to liczą się Wasze wspólne dochody a nie dostarczenie dokumentów można uznać za brak współpracy.
Jeżeli dziadek przepisał na Ciebie mieszkanie to OPS może poprosić Cię o okazanie umowy darowizny. Wiesz, to nie jest taka prosta sprawa. Jesteś zobowiązana pomagać dziadkowi-tak wg mnie. Niewykluczone, że mój MOPS skierowałby sprawę do sądu (dość często zdarzają się sprawy alimentacyjne gdzie nie możemy dogadać się z klientami. I nie robimy tego ze złośliwości tylko orzeczenie sądu w pewien sposób chroni nas podczas kontroli).
Jeżeli dziadek przepisał na Ciebie mieszkanie to OPS może poprosić Cię o okazanie umowy darowizny. Wiesz, to nie jest taka prosta sprawa. Jesteś zobowiązana pomagać dziadkowi-tak wg mnie. Niewykluczone, że mój MOPS skierowałby sprawę do sądu (dość często zdarzają się sprawy alimentacyjne gdzie nie możemy dogadać się z klientami. I nie robimy tego ze złośliwości tylko orzeczenie sądu w pewien sposób chroni nas podczas kontroli).
A co jesli ja nie jestem taka 100% wnuczka bo moja matka jest jego pasierbica?? i dlaczego ta kobieta nie chce przeprowadzic wywiadu u innych czlonkow rodziny???
Niepewna, trudno się jednoznacznie wypowiedzieć bo nie widziałam dokumentów. Jeżeli masz zastrzeżenia to złóż na piśmie wniosek do OPSu z prośbą o ponowne rozpatrzenie sytuacji dot odpłatności za pobyt w dps. jeżeli dziadek przepisał na Ciebie swój majątek to być może jesteś zobligowania do pomocy dziadkowi. jeżeli chodzi o inne osoby (wstępnych, zstępnych), które są zobligowane do pomocy dziadkowi to opisz to we wniosku że takowe istnieją.
To nie jest tak ze ja wogole nie chce placic......poprostu prosze OPS o obnizenie tych kosztow bo 1,300zl miesiecznie to naprawde duza kwota!A co dalej z tego wyniknie coz.....przekonam sie!
Oprócz skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
PROŚBA w sprawie nieczytelnego faksu
ubezłasnowolnienie
jak doprowadzić osobę do DPS??
zasiłek pielęgnacyjny jedynym dochodem pacjenta
DPS Dąbek
dps świdczenie niepieniężne
Zgoda na DPS Osoby ułomnej mającej kuratora
opłata za pobyt w dps
DPS_właściwość gminy_przyznanie pomocy celowej
odpłatność a nieobecność
ZOL dla Dzieci i Młodzieży w Rzeszowie
wnuk a dps