skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS

Post autor: ~Kasia »

Niepewna, zaczynasz kręcić!!! Mieszkanie Ci się należało faktycznie czy według Ciebie samej? Jeżeli mieszkanie przepisał dziadek to wg mnie odziedziczył je po swojej żonie. Rozumiem Twoją sytuację ale zgodnie z przepisami jest inaczej.
Jeżeli nie chcesz płacić tyle ile płacisz to albo idz do OPSu i postaw ich przed faktem że będziesz płacic mniej. jestes tak pewna ze dziwi mnie to ze jeszcze tego nie zrobiłaś. przeciez konsultowałaś się z prawnikiem?! to ze pani z OPS jest niekomunikatywna nie ma tu nic do rzeczy. wypowiadasz umowe, chcesz podpisac nowa na swoich warunkach i koniec. a jak chcesz uniknac zbednych dyskusji idz do sadu/notariusza i formalnie zobowiąż się do kwoty którą jestes w stanie płacic. jesli jednak OPS ma swoje racje moze wystapic o zwrot kosztów a wtedy sąd rozstrzygnie kto ma rację.
Poza tym nie oceniaj pracowników socjalnych bo nie znasz naszych indywidualnych sytuacji! To że ktoś pracuje w OPS nie znaczy że ma lekkie życie. Wiele z nas ma małe, bardzo małe dzieci i mimo to musi pracować!!!
Kasia
~Niepewna

Post autor: ~Niepewna »

Poszlam,postawilam i nadal nikt sie nie odezwał!!!!
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

A czasem to nie Ty sama powinnaś umówić się na rozmowę z kierownikiem i omówienie warunków nowej umowy dot odpłatności? Jeżeli nadal uważasz że brak reakcji ze strony OPS to ich wina to złóż oświadczenie że w związku z brakiem odpowiedzi na złożone wcześniej pismo zobowiązujesz się na pokrywanie kosztów pobytów pana..... w wysokości...... . W uzasadnieniu wpisz że mieszkanie Ci się należało, nie ma linii pokrewieństwa, masz na utrzymaniu córkę i uważasz że dochód męża nie jest Twoim dochodem.
Kasia
~medea

Post autor: ~medea »

Miła Pani!

Właśnie napisałem, że to nie rolą pracownika socjalnego jest sądzić.... Taką rolę w demokratycznym państwie prawnym powinien spełniać wymiar sprawiedliwości, który powołano między innymi po to by suwerennie ustalał, jakie i kto ma zobowiązania wobec kogo...
Uważam, że jednym z przejawów braku profesjonalizmu osób pełniącym funkcję pracownika socjalnego jest wchodzenie przez niego lub wkładanie go w rolę socjalnego policjanta. Taki \"policjant\" nikomu nie może pomóc. Może tylko zaszkodzić i ugruntować przekonanie publiki, że \"ci socjalni są źli ludzie, którzy gotowi są zaglądać do szafy, by skontrolować, czy nie ma w niej jakiejś osoby zobowiązanej do płacanie za... (proszę wstawić dowolne świadczenie pomocy społecznej).
~Niepewna

Czekam poniewaz pracownik socjalny powiedzial ze jak najszybciej sie ze mna skontaktuje ale tego nie zrobil wiec udam sie do OPSu na rozmowe z kierownikiem!
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Niepewna, ponaglaj OPS.
~Medea, niestety nie żyjemy w raju a socjalni robią to do czego są zmuszani. I nie zamierzam zmieniać pracy w imię honoru i mam 2 dzieci które muszę utrzymać.
Drodzy klienci!!! Jeżeli macie takie bojowe nastawienia to powalczcie z rządem, oni mają władzę ustawodawczą!!!
Jak zarządzą żeby rozdawać pieniądze na ładne oczy to na pewno będziemy to robić! :)))
Kasia
~Niepewna

Odbijajac troche od tematu,interesuje mnie dlaczego pobyt w DPS jest tak kosztowny czyli w sumie jakies 2,300zl.
Jezeli przecietny emeryt ma jakies 800zl na miesiac i musi zrobic oplaty, wyzywienie, leki itp wiec wlasciwie na nic wiecej nie zostaje ale musi wystarczyc a takiemu człowiekowi w DPS wiele wiecej nie potrzeba.....
Prosze nie odbierac mnie złośliwie ja poprostu z ciekawosci pytam i nie chce nikomu nic wytykac
~bogdan

Post autor: ~bogdan »

Dobre pytanie Dlaczego tak drogo? Gro pieniędzy w dps-ie idzie na płace. Wg \"niepewnej\" ile ma zarabiać pracownik opiekujący się mieszkańcem. Jeżeli mamy dać płacę minimalna to koszt utrzymania jednego pracownika to około 2000 zł. (płace, zabezpieczenie socjalne bhp) - jest to nędza. To już mamy koszt około 1000 zł. (wskaźnik średni 0,5) do tego wyżywienie koszty utrzymania obiektu - (np dla ntm codzienne pranie pościeli - to kosztuje). Regułą jest, że większość dps-ów budowano daleko od centrów miast, najlepiej na zapadłych wsiach. Dochodzi transport do lekarzy. Na średni dom na 100 osób to około nie ma tygodnia bez wyjazdu do lekarza.
~kasia

Post autor: ~kasia »

1. wynagrodzenie personelu
2. wyżywienie mieszkańców
3. opłata za użytkowanie budynku, koszty energii elektrycznej, gazu, wody, telefonu itp
4. koszty utrzymania budynku np ogrodnik, ochrona (nie wszędzie), pranie, itd
5. zakup podstawowych leków
6. utrzymanie samochodu służbowego
7. zakup niezbędnych materiałów i sprzętów np. naczynia, garnki, dywaniki, itp
8. modernizacja domu
~Franek Kimono

Post autor: ~Franek Kimono »

Kacha ma dwoje dzieci i ciekawe jak by beczała jakby przyszło jej płacić jeszcze po 1000-1500 za DPS. Z jej wypowiedzi wynika, że robiła by to chętnie, z usmiechem na twarzy, a być może na ochotnika zaproponowałaby jeszcze większą odpłatność, żeby wspomóc swoją biedną gminę - PRAWDA KASIU? Jak to syty głodnego nie zrozumie.
ODPOWIEDZ