skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~kasia

Re: skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS

Post autor: ~kasia »

z rozdzielnością? ja się nie spotkałam z czymś takim. klienci zwykle nie mają ani kasy ani potrzeby załatwiać takich dokumentów. jeżeli chodzi o pomoc społeczną to u nas nawet konkubinat traktuje się jako rodzinę-wynika to z ustawy.
jeżeli chodzi o odpłatność za ops to jeżeli nie mogliśmy dojść do porozumienia to kierowaliśmy sprawę do sądu.
~Niepewna

Post autor: ~Niepewna »

ale przeczytałas co pisze w KRO???wydaje mi sie ze jestes niedouczona!
~Niepewna

Dobra trzeba brac sie za czyny bo walkujemy ten temat bez konca.
Mam tylko jeszcze 2 pytania.......
1.czy wystarczy jesli maz pod odpowiedzialnoscia karną oswiadczy ze zarabia tyle i tyle i walnie swoj podpis?
2.jak zostanie obliczony dochod....ja rozumiem ze 351zl x 3 x250% + oplata na dziadka 1300zl a jesli maz dajmy na to zarabia 5tys zl to jeszcze dolicza nasze wydatki na prad,gaz itp???
aha i czy wezma pod uwage wydatki meza ktore on ponosi za granica czyli czynsz,oplaty itp
Z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam jesli ktos poczuje sie urazony moimi wypowiedziami.......ale nerwy robia swoje!
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

skoro ja jestem niedouczona a prawnik zna się na rzeczy to czego tu jeszcze szukasz?
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

wiesz, może jednak to szerzej wyjaśnisz. o jaką rozdzielność Ci chodzi-podaj dokładne źródło (art). gdyby pomoc społeczna honorowała odrębność majątkową dot tylko i wyłącznie zarobków to każdy niepracujący małżonek kwalifikowałby się do pomocy.
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

tzn może inaczej.
nie musicie dzielić tego co macie tylko odrębność wprowadzić np od lutego 2011. tylko zastanów się czy Ci się to opłaca. nie wiem też czy pomoc społeczna będzie to honorować tzn \'dostosuje sie\' czy nie skieruje sprawy do sądu.
co do oświadczenia-to podpisuje się je pod odpowiedzialnością karną.
Kasia
~Niepewna

Sukam odpowiedzi na moje pytanie bo nie mam sily juz sie ciagac po prawnikach i sadach........dziekuje strasznie mi pomoglas
~Franek Kimono

Post autor: ~Franek Kimono »

Niepewna, nie podawaj kobieto zarobków męża bo on nie jest zobowiązany. Podasz raz to was wycyckają do cna. Musisz wiedzieć jedno, że MOPS-u i DPS-u nie interesują twoje wydatki z wyjątkiem tych które są wymienione w ustawie (np. ZUS, alimenty, podatek dochodowy). Ustawa to jest taki gniot prawny, który daje wolną rękę MOPS-om na dojenie \"klientów\". Tak więc od waszych dochodów nie odejmą wydatków na dzieci, nie odejmą wydatków na wyżywienie, paliwo, raty, czynsze itp. Ustawodawca postanowił, że masz się zmieścić z wydatkami na swoją rodzinę do kwoty 250% x 351 i tyle. To jest chore, a \"socjale\" uczą nas moralności bo niby wg nich ustawa jest moralna.
~Niepewna

To co ja mam zrobic,postanowilismy podac bo nawet rozdzielnosc majatkow nas nie chroni przed tym wszystkim,musielibysmy zyc w separacji i to udowodnic zeby cos z tego wyszlo.Zmienilam prawnika i on mnie nie wypowadzil z bledu.......
Ale to co oni nie uwzglednia choroby dziecka,wydatku na czynsz itd???????????przeciez musza!!! a to ze maz prowadzi drugie gospodarstwo domowe???????
Ja juz nic z tego nie rozumiem.
Jestem załamana
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Wiesz, ja bym nie słuchała osoby powyżej bo u nas jakby ktoś tak twardo się upierał to sprawa jak nic by poszła do sądu. Jeżeli masz wątpliwości to skontaktuj się z PCPRem, tam też powinni powiedzieć Ci co i jak.
Wiesz, skoro uważasz że Twoja sytuacja jest zła to pokombinuj, jednak na swoją odpowiedzialność(mąż może zeznać że teraz nie pracuje skoro przebywa w Polsce). Albo idz do OPSu i powiedz ze nie mozesz zdobyc zas o zarobkach i ze mąż możę złożyć oświadczenie. Skoro wypowiedziałaś tą umowę to znaczy że będziesz miała prawo na nowo przedstawić swoją sytuację. Pogadaj grzecznie i spokojnie a jak to nic nie da to idz do kierownika/dyrektora. Tylko argumenty muszą być mocne!!!
Kasia
ODPOWIEDZ