skład rodziny a karta polaka - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 lut 2015, 11:16

Witam. Proszę pomóżcie mądrzy ludzie. Pani składa wniosek na dodatek mieszkaniowy. Jest osobą samotną, ale obecnie w strukturze rodziny umieściła siostrzeńca, który przyjechał do niej z Ukrainy i posiada kartę polaka oraz paszport. W ustawie o karcie polaka widnieje zapis, że nie jest ona dokumentem uprawniającym do osiedlenia się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Proszę poradźcie czy mogę liczyć dodatek mieszkaniowy na 2 osoby czy 1.
mgops10

Napisano: 23 lut 2015, 11:34

Witam
jeżeli osoba ta faktycznie zamieszkuje to liczyć na dwie osoby - może w tym czasie stara się o kartę pobytu
DM1

Napisano: 23 lut 2015, 14:45

Nie ma zamiaru starać się o kartę pobytu, bowiem chce wrócić na Ukrainę, jak się wszystko uspokoi. W preambule ustawy jest napisane, że Karta Polaka wydawana w celu pomocy Polakom zamieszkującym za granicą.Tak więc nie może zamieszkiwać i na Ukrainie i w Polsce.
mgops 10

Napisano: 23 lut 2015, 16:18

Ja też miała ostatnio osoby z Ukrainy i ich nie wliczyłam- są obywatelami Ukrainy posługujacymi sie paszportami ukraińskimi. Ponadto Pani x posiada kartę Polaka, która jest dokumentem potwierdzającym przynależność do polskiego narodu ale nie oznacza nabycia obywatelstwa polskiego, ani nie uprawnia do przekroczenia granicy czy osiedlenia się na terytorium Polski. Pani się odwołała ale sko zamiast rozstrzygnąć kwestię składu rodziny tzn czy wliczac ukrainców czy nie napisało, że mam złe uzasadnienie :P
klopsikkkk

Napisano: 30 kwie 2015, 9:42

Warto skorzystać z porady ekspertów. Ta kancelaria bardzo pomaga jeżeli chodzi o cudzoziemców. Bardzo profesjonalni doradcy, potrafią znaleźć wyjście z każdej sytuacji.
NowyH
Praktykant
Od: 28 kwie 2015, 14:33
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 22:28

Jeśli chodzi o wielkość gospodarstwa, to należy zauważyć i od czasu do czasu przypomnieć, że w ustawie jest zapis o wywodzeniu prawa z prawa wnioskodawcy. Trudne to udowodnienia, jednak nie każdą zaproszoną do domu osobę ani mieszkającą tam i gospodarują można uznać za członka gospodarstwa. Moim zdaniem pomocna byłaby analiza na ile MUSI tak być niezależnie od aktualnej woli wnioskodawcy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 10:50

Nie wliczać - ponieważ Karta Polaka nie uprawnia do tego rodzaju świadczń.
mariola1806
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 21:13

Co do karty, zgoda, tyle że są jeszcze inne okoliczności.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x