SKO i cyrk - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 20 mar 2015, 10:13

To nie jest stypendium z efsu, gdyby było tak ja mówisz dorcia to by nie dostała pit 8c, a ona go dostała i z kwoty ponad 3800 musiała się rozliczyć, przeczytaj ordynację podatkową
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2015, 10:17

Nie pisałaś jakie stypendium wieć tak Ci napisałam.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2015, 10:19

to, że się stypendium jest opodatkowane to nie zawsze znaczy, że mamy je liczyć
liczymy tylko te stypendia
- stypendia doktoranckie i habilitacyjne przyznane na podstawie ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. z 2014 r. poz. 1852), stypendia doktoranckie określone w art. 200 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2012 r. poz. 572, z późn. zm.), stypendia sportowe przyznane na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. z 2014 r. poz. 715) oraz inne stypendia o charakterze socjalnym przyznane uczniom lub studentom,
a fundacje też przyznają stypendnia dla uczniów, którzy osiągają dobre wyniki w nauce i jak piszesz powyżej kwoty 3.800 płacą podatek a my tego nie liczymy /j.w./
Kati@

Napisano: 20 mar 2015, 10:21

Nie ważne co to za stypendium zgodnie z ordynacją policzyłyśmy jej dochód z ktorego miala obowiązek się rozliczyć, nie ważne jakie to stypendium zgodnie z ordynacją wolne od podatku są wszystkie stypendia ale tylko do kwoty 3800 powyzej wszystkie stypendia podlegają opodatkowqniu.
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2015, 10:23

a co ma do tego ordynacja nasz ustawa wyraźnie pisze jakie stypendia liczysz, Ty mylisz stypendium a stypendium stażowe
Kati@

Napisano: 20 mar 2015, 10:24

Kati@ pisze:to, że się stypendium jest opodatkowane to nie zawsze znaczy, że mamy je liczyć
liczymy tylko te stypendia
- stypendia doktoranckie i habilitacyjne przyznane na podstawie ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. z 2014 r. poz. 1852), stypendia doktoranckie określone w art. 200 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2012 r. poz. 572, z późn. zm.), stypendia sportowe przyznane na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. z 2014 r. poz. 715) oraz inne stypendia o charakterze socjalnym przyznane uczniom lub studentom,
a fundacje też przyznają stypendnia dla uczniów, którzy osiągają dobre wyniki w nauce i jak piszesz powyżej kwoty 3.800 płacą podatek a my tego nie liczymy /j.w./
To co Kati jak ci taki uczeń przyniesie zaświadczenie z ud to co robisz udajesz że go nie ma czy wyrzucasz do śmieci
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2015, 10:24

Oba rodzaje świadczeń, to jest stypendia naukowe i socjalne, podatkowo traktowane są tak samo i stanowią dla osób je otrzymujących przychód w rozumieniu art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (zwanej dalej ustawą o PDOF), a ściślej jest to przychód „z innych źródeł”, o którym mowa w art. 20 ust. 1 tej ustawy. Jednak nie zawsze będzie to przychód opodatkowany podatkiem dochodowym. Stypendia fundowane przez podmioty inne niż szkoły i uczelnie (czyli np. przez fundacje, stowarzyszenia) w pewnym zakresie mogą korzystać ze zwolnienia od podatku dochodowego.

Warunki dla stypendysty
Stypendia do kwoty 3 800 zł przyznawane osobom fizycznym przez organizacje pozarządowe prowadzące działalność w sferze pożytku publicznego podlegają zwolnieniu z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 40b ustawy o PDOF. Aby jednak takie zwolnienie mogło mieć zastosowanie, konieczne jest spełnienie szeregu wymagań.

1.Przede wszystkim świadczenie to musi zostać przyznane osobie będącej uczniem lub studentem.
2.Ponadto wypłacający musi spełniać wymogi określone w ustawie o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, czyli być organizacją pozarządową, niedziałającą w celu osiągnięcia zysku. Przykładem takich organizacji są różnego rodzaju stowarzyszenia, fundacje, amatorskie kluby sportowe.
3.Dodatkowy warunek stanowi przyznanie stypendium na podstawie regulaminu zatwierdzonego przez organy statutowe płatnika (np. zarząd). Regulamin winien być udostępniony do publicznej wiadomości, np. w internecie, środkach masowego przekazu lub wystawiony dla zainteresowanych w postaci drukowanej w pomieszczeniach ogólnie dostępnych.
Stypendia, które nie spełniają powyższych wymogów, a nie zostały uznane za darowiznę (więcej o darowiznach: https://poradnik.ngo.pl/x/448337), podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym. W trakcie roku organizacja pozarządowa jako płatnik odprowadza zaliczki na ten podatek z tytułu wpłacanych stypendiów.

Chyba dobrze zrobyłyście.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2015, 10:29

co ma do tego, że opodatkowany wyżej zacytowałam z naszej ustawy jakie stypendium liczymy do dochodu, chyba mylicie pojęcia co to stypendium, stypendium to całkiem inna sprawa jak stypendium stażowe
Kati@

Napisano: 20 mar 2015, 10:39

Kati, wyprowadź mnie z błędu, jeśli się mylę.
Stypendia, o których piszesz stanowią dochód niepodlegający opodatkowaniu.
Stypendia, o których pisze Dorcia i anetag są dochodem podlegającym opodatkowaniu na zasadach ogólnych i jako taki stanowią dochód w rozumieniu naszej ustawy.
Nie będzie to oczywiście dochód uzyskany w rozumieniu art. 3 pkt. 24, ale jeśli podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych, to jest dochodem w rozumieniu ustawy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2015, 10:46

coś mi dzisiaj nie idzie myślenie, słońce mi świeci prosto w monitor, macie rację, niepotrzebnie rozkręciłam temat a nie mam racji sorry :oops:
Kati@

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x