Reforma byc może zmieni myslenie socjalnych. Najpierw człowiek póxniej papierek. Właczcie myslenie i ludzkie odruchy zamiast wyczekiwania do 15.00 i biegu do domu!!
Nie wiem z czego tak cieszą się klienci. Przecież jak zredukują socjalnych to najbardziej ucierpią właśnie klienci. Nie będzie już wypłaty za trzy dni od złożenia wniosku.
Troszkę mnie dziwi podejście niektórych piszących. My, pracownicy socjalni wiemy, że niezależnie ile mamy podań w m-cu: 5 czy 50, to musimy się zmieścic w określonych kwotach przekazanych nam przez kierownictwo. Może w innych Ośrodkach jest inaczej, ale u nas niemożliwe jest przekroczenie budżetu. Podopieczni mogą narzekać na niewielkie zasiłki, ale patrząc z innej perspektywy, na pomoc w formie zasiłków idą w skali kraju naprawdę ogromne pieniądze!
A jeśli chodzi o dokumenty i \"niepotrzebną biurokrację\", to jestem ciekawa kto na naszym miejscu gotów by był na łamanie przepisów i poniesienie konsekwencji?
My też narzekamy na biurokrację. Też uważamy że jest jej za dużo i wiele niepotrzebnej pisaniny. To właśnie w odciążeniu pracowników socjalnych od zbędnych papierów reforma powinna iść. A jeśli tego nie zmienią, to ciekawe kto przy zmniejszonej obsadzie to wszystko \"obrobi\".