Zwracam się do rodziców- rolników, ktrzy utracili świadczenie pielęgnacyjne dlatego, że są rolnikami o pisanie w sprawie ujednolicenia przepisów odnośnie prawa rolnika do świadczenia pielęgnacyjnego, terez jest ten najlepszy moment. Na ostatnim posiedzeniu Komisji Polityki Społecznej i Rodziny ten temat nas rolników był poruszany i warto o nim przypominać. Dlatego mam taką propozycję by wysyłać listy na adresy e- mail do: Komisji Polityki Społecznej i Rodziny łącznie z członkami tej komisji, do Rzecznika Praw Obywatelskich, do Rzecznika Praw Dziecka, do PSL. Może ktoś ma jescze inny pomysł to proszę o nim napisać. Mamy czas do 1 kwietnia, bo wtedy zbiera się komisja. Pracownicy świadczeń rodzinnych w naszej sprawie nic już nie mogą zrobić.
Jak dla mnie to nie jest istotne ile ma - jeśli nie pracuje w gospodarstwie i dobrowolnie zrezygnował z dochodu z tego tytułu w związku z koniecznością sprawowania opieki to przyznać.
moje sko w sprawie rolników podchodzi w sposób:
1. rolniczka posiadająca ziemię (również wraz z mężem)- odmowa
2. żona rolnika (nie posiadajaca ziemi na własność) - przyznaje.
no to co teraz zrobić jeśli u nas było przyznawane wszystkim rolnikom na dzieci jak i na starsze osoby?
Co zrobić jeśli wejdą te zasiłki dla opiekunów a tam np. mam takie dwie osoby które maja ponad 2ha przel. gospodarstwa rolnego?
Czy dalej im wtedy będziemy wypłacać czy mogę z tym jeszcze cos zrobić żeby im nie wypłacać?
Co zrobić?
Moje SKO na długo przed uchwałą 7 sędziów dokonywało podobnej wykładni.
Interwencja bedzie wiarygodna jak pójdzie do NSA zapytać o motywy uchwały.
Jak SP było przyznane przed uchwałą to nie rób nic - ochrona praw nabytych i trwałość ostatecznych decyzji. Orzecznictwo wcześniej nie było jednorodne, zresztą gdyby było nie byłaby potrzebna uchwała 7 sedziów NSA. Byli uprawnieni, to nadal są.
Problem dotyczy spraw rozstrzyganych po uchwale, bo znając ja nie sposób zgodzić się z przyznaniem SP na osobę prowadzącą gospodarstwo rolne.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
aa - prawa nabyte - masz tylko sprawdzić czy w tym okresie była sprawowana opieka /nie płacić gdy opiekun pracował, otrzymał szo czy śp, lub chory zmarł/ a reszta Cie nie obchodzi, bo te osoby miały już prawo do świadczenia i była decyzja przyznająca
dzięki wielkie za odpowiedzi, ale zastanawiam się czy np. teraz mogłabym odmówić takim osobom tego zasiłku dla opiekunów?
Bo po 1e jest ta uchwala no ale niestety ma prawe nabyte, jak myślicie co zrobić z tymi osobami?
projekt nie przewiduje ponownego weryfikowania prawa do świadczenia - to świadczenie już było przyznane i wyrok TK ,,zwraca\'\' te prawa, a wywiad jest tylko po to aby stwierdzić, że w okresie od lipca do dnia wprowadzenia ustawy ta opieka była sprawowana