specjalistyczne usługi opiekuncze-problem z terapeutka - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 24 sie 2015, 5:53

NIe. Lekarz specjalista psychiatra, neurolog..wcale nie musi znać się na metodach pracy, behawioryzm może go w ogóle nie interesować. W/g mojej oceny może stwierdzić regres/progres rozwoju ale nie zaryzykował by stwierdzenia, że ma to związek z prowadzoną aktualnie terapią-wyłącznie. Po to mamy specjalistyczne poradnie dla dzieci autystycznych i specjalistów żeby wypowiedzieli się w sprawie terapii. Zresztą, no nie może być tak -że dziecko nie jest "ustawione" przez specjalistę.
No ludzie drodzy, no..
Emilka.

Napisano: 24 sie 2015, 7:55

Może to środowsko terapeutów behawioralnych mogłoby przykładać więcej uwagi do tego co robione jest z dziećmi autystycznymi w ramach SUO, tzn wyłapywać tych samozwańczych, bo nie wszyscy rodzice i nie wszystkie OPS są świadomi jak powinna wyglądać prawdziwa terapia behawioralna. W sumie to jest logiczne, bo prowadząc pseudoterapię albo coś na podobę nie przynoszą chwały całemu środowisku. Istnieje coś takiego jak Polska Licencja Terapeuty Behawioralnego, ale na pewno jej nie ma dziewczyna po oligo , która co dopiero skończyła kurs z Analizy Zachowania, bo żeby zdobyć taką licencję trzeba się sporo napocić https://aba-autyzm.home.pl/terapeuta/dat ... N_PLTB.pdf. Taki terapeuta ma prawo żądać sobie konkretne stawki, ale jest też druga strona medalu, terapeutów z licencją jest niewielu https://terapeutabehawioralny.pl/listy-t ... ioralnych/ więc nie wystarczyło by ich dla wszystkich potrzebujących dzieci. Więc ja jestem zdania, że można dopuścić do pracy osobę bez takiego przygotowania, ale musi ona współpracować z bardziej doświadczonym terapeutą lub ośrodkiem i w związku z tym nie może żądać sobie stawki 70zł za godzinę, bo to jest osoba, która się dopiero uczy metody.
mama autystyka

Napisano: 24 sie 2015, 8:09

dokładnie tak. Mamy świadomość że specjalistów -terapeutów, szczególnie w środowiskach miasteczkowych i wiejskich raczej nie mamy, natomiast stawka 70 zł powinna"przypilnowana". Warto też podjąć współpracę z SYNAPSIS.
Emilka.

Napisano: 24 sie 2015, 9:55

widzę, że macie dużą wiedzę
wobec tego, wracając do pytania inicjatorki wątku: kto jest odpowiednim specjalistą do wydania opinii, czy prowadzone SUO są ok, czy nie ok, domyślam się, że - pracownik socjalny powinien poszukać jakiejś specjalistycznej poradni i tam skonsultować sprawę?
zaciekawiona

Napisano: 24 sie 2015, 10:24

według mnie pracownik socjalny powinien wymagać od terapeuty SUO współpracy z superwizorem albo z specjalistyczną placówką. Każdy szanujący się terapeuta powinien mieć superwizora, który kontroluje jego pracę i sam za niego płacić. Superwizje powinny odbywać się często tzn co 1-2 miesiące a słyszałam też opinie, że co 2tyg.
mama autystyka

Napisano: 24 sie 2015, 10:31

to dobra rada dla ops - warto w umowach z realizatorami SUO zawrzeć taki wymóg, o którym pisze ~mama autystyka
zaciekawiona

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x