Spotkanie pracowników socjalnych z przedstawicielami władz w Warszawie - HYdE PaRK

Strona 3 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 20 maja 2013, 10:59

W zasadzie to najważniejszym osiągnięciem konferencji, jest jak na razie fakt, że została zorganizowana. Oczywiście to bardzo dużo. Mimo, że jestem zupełnie po przeciwnej stronie lustra, jeśli chodzi o podejście do życia, w stosunku do ugrupowania, które reprezentuje Pan Górczyński, to dziękuję za doprowadzenie do tego spotkania. Co do wypowiedzi na konferencji prasowej pracowników socjalnych, to niczego nowego nie powiedzieli. Dawno temu już pisałem, że praca socjalna w małych ośrodkach, to w zasadzie tylko teoria. Praktyka jest zupełnie inna. Informacja o postawie p. Kochan bardzo dużo mówi o całkowitym niezrozumieniu sytuacji. Jakiś kosmos to jest.

Natomiast trochę mnie zaskoczyła postawa pracownika, który mówi (bo wie), że samorządy nie dają rady, że są obciążone, ale chyba normalne byłoby, gdyby o tym mówili przedstawiciele samorządów, np. wójtowie, burmistrzowie itd. Skoro oni mają serdecznie gdzieś kwestię warunków pracy pracowników socjalnych, to jeszcze długo będziemy \"zaściankiem branżowym\". Od czego są przedstawiciele samorządowców w komisji wspólnej rządu i samorządu? Czy Pan Górczyński próbował zainicjować nasz temat w tej komisji? Wiem, że w rządzie nie jest, ale po nitce do kłębka się dojdzie. To jest również ścieżka do rozkręcenia tematu o problemach naszego środowiska.
~Łukasz

Napisano: 20 maja 2013, 11:42

Panie Łukaszu niech Pan się nie zachowuje jak pozostałych 420 posłów w Sejmie i nie patrzy na mnie jako przedstawiciela mojego ugrupowania tylko jako pracownika socjalnego. Oczywiście, że poruszałem nasze kwestie na Komisji ale niestety szanowna komisja ma to w poważaniu. Musimy działać bo nic się nie zmieni.
~Artur Górczyński

Napisano: 20 maja 2013, 18:02

Partia Palikota może nie wejść nawet do sejmu. Artur niewiele już zrobi.
~Adam

Napisano: 20 maja 2013, 18:40

A co z pozostałymi 40 posłami? Czy sugeruje Pan, że mam patrzeć na Pana jak Oni? Pracownicy socjalni są różni. Uregulowanie spraw zawodowych to jedno, sposób ich pojmowania to drugie i bardzo często zależy on od systemu wartości, którym kierują się pracownicy socjalni. Pan potrafi to rozdzielić wypełniając rolę posła? Nie mogę patrzeć na Pana jak na przedstawiciela konkretnego ugrupowania, bo w ślad za tą zależnością idzie również pojmowanie całego systemu pomocy społecznej, w tym roli i zadań pracownika socjalnego. Dziękuję tylko za podjęcie działań, żeby unaocznić szerszej opinii w jakich warunkach przychodzi nam wykonywać zawód pracownika socjalnego.

Tak się zastanawiałem, po wypowiedzi jednego z pracowników na konferencji, co miała oznaczać ta wstawka z pracownikami socjalnymi, jako potencjalnymi wyborcami? Czy o taka sugestia, na tle logotypu RP, na kogo nasze środowisko zawodowe ma głosować w przyszłości? Przecież to żenada, Panie pośle. W pomocy społecznej pracują bardzo różni ideowo ludzie. Niemniej jednak przyznaję rację, że jeśli przedstawiciele innych ugrupowań byli zaproszeni, a nie uczestniczyli w spotkaniu to tylko Ich porażka. I Ich Wyborców oczywiście (w tym moja).

Mała dygresja... zgodzi się Pan z tezą, że pomoc społeczna robi się aspołeczna?
~Łukasz

Napisano: 20 maja 2013, 18:42

Oczywiście w powyższym moim wpisie wkradł się błąd winno być \"nie mogę nie patrzeć na Pana jak na przedstawiciela konkretnego ugrupowania...\"
~Łukasz

Napisano: 20 maja 2013, 19:28

\"Wszyscy\"- to znaczy kto ale tak konkretnie i co z drogą poselską na pisanie ustawy o zawodzie jak to ktoś chyba przewrotnie napisał?
~pytania do Pana Posła

Napisano: 20 maja 2013, 19:35

Radzę Arturowi zmienić barwy polityczne. U Palikota nie zarobi. A i socjalnym nie pomoże. Ta partia ma inne priorytety.
~Adam

Napisano: 20 maja 2013, 20:15

Postaram się pokrótce odpowiedzieć na kilka kwestii. Na pytanie co znaczy wszyscy - odpowiadam środowisko pracowników socjalnych. Co to pozostałych posłów nie gwarantuję, że reszta poprze ustawę o zawodzie bo ich to nie interesuje - ale gdyby środowisko ruszyło w sprawie mieliby problem. Co do poselskiego projektu to tak jak mówiłem na spotkaniu takowy jest gotowy chciałbym go teraz rozesłać do kilku osób, które wyraziły chęć współdziałania aby się z nim zapoznały i wyrazili opinię. Co do logo na konferencji prasowej - konferencja była w czasie przeznaczonym dla RP. Więc dlatego było logo mojego ugrupowania. Zresztą jeżeli nikt inny nie wyraził zainteresowania spotkaniem to...proszę wybaczyć ale nie wyobrażam sobie tam innych partii. Zapewniam jednak, ze nie podsuwałem nikomu tekstu o wyborcach. Nic nie było ustalane. Pracownicy mieli powiedzieć to co czują nie to co ja im powiedziałem, może trudno to zrozumieć ale jakby nawet pojechały po RP i miałyby rację to bym przyjął krytykę bez urazu. U nas ludzie zapraszani do konferencji wyrażają siebie nie mają nakazu mówienia jak w innych ugrupowaniach :) I rzecz ostatnia - czy pomoc społeczna staje się aspołeczna? - oczywiście i to już od dłuższego czasu! Doprowadzenie do dziedziczności korzystania z pomocy OPSów i tworzenie przepisów przyzwalających na wyciąganie pieniędzy to tylko niektóre z przyczyn tegoż. Pozdrawiam.
Ps. Drogi Adamie jak zmienię ugrupowanie to będziesz miał mi za złe, że tak się nie robi, że spodobało mi się i wszystko zrobię żeby zostać przy korycie....a priorytetami RP się nie przejmuj o prac.soc. będę się upominał do końca, ale bez pracowników socjalnych to sam nie dam rady- w żadnej partii.
~Artur Górczyński

Napisano: 20 maja 2013, 20:42

Nie licz na socjalnych. Sam widzisz jak oni sie żrą i boją zmian.
~Adam

Napisano: 20 maja 2013, 22:09

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... calej.html

https://news.money.pl/artykul/w;sejmie;s ... 06650.html

Zobaczcie - 2 artykuły na temat spotkania i..... 1 komentarz!!!! Pod każdym takim artykułem jest przynajmniej kilkanaście, kilkadziesiąt komentarzy a tu nawet nie ma tak popularnego j...ać palikotów. Tyle nasza grupa zawodowa obchodzi ludzi!! \"Przejechać\" się po naszych plecach po nagłośnionych tragediach - każdy bardzo chętnie, przyjść po pomoc - każdy bardzo chętnie. Spotkanie z pracownikami socjalnymi - NIC. Takie jest tym zainteresowanie. Musimy to zmienić!!!
~Artur Górczyński

Strona 3 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x