W miejscowości A mieszka ofiara ( siostra) w miejscowosci B mieszka brat ( sprawca). siostra jest właścicielką domu w którym mieszka jej brat (spadek po rodzicach). Z tego co wiem siostra chce go z tego domu wykurzyć. Facet jest starszym samotnym kawalerem, od lat popija, nie chce opuścić tego domu. siostra zgłosiła się do mopsu w miejscowości A i tam założono jej NK, a kserokopię przesłano nam wg właściwości. Jak mamy prowadzić tę kartę, nie jest to przemoc domowa ponieważ ci ludzie nie zamieszkują razem. Co możecie mi poradzić. Czy mamy powoływać grupę roboczą? Jak pracować z ofiarą czy tylko ze sprawcą? Bardzo proszę o pomoc.
W mojej ocenie, jeżeli otrzymaliście ksero NK i na Waszym terenie mieszka jedna ze stron, to należy prowadzić pracę z tą stroną oczywiście w ramach procedury NK. Powinniście współpracować z Zespołem od którego otrzymaliście NK. Ja bym tak zrobiła. Ale chętnie przeczytam jeszcze inne opinie.
Przy okazji zapytam o swój problem, bardzo podobny. Jeżeli to ja wysyłam do innego ZI ksero karty A i proszę o podjęcie działań wobec jednej ze stron, to na jakiej podstawie ten zespół zamyka po jakiś czasie NK, jeżeli oryginał ma mój ZI ? Dodam też, że współpraca z tym ZI jest dosyć trudna, ponieważ Przewodniczący zasłaniając się ustawą o ochronie danych osobowych nie wyraża zgody na przekazania jakichkolwiek dokumentów (ksero karty D, ksero protokołu, planu pomocy). Ktoś miał już podobny przypadek? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
prawidłowa odpowiedź jest u autora posta powyższego. Procedurę zamyka ten zespół który wszczął procedurę. Partnerski ZI przesyła do Was ( kiedy zrealizował plan pomocy) wniosek swojej grupy roboczej dotyczący zakończenia działań.