schizofrenicy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 gru 2015, 21:32

Witajcie drodzy asystenci :)
Czy ktoś z was miał taką sytuację, że miał pod swoją opieką rodzinę w której i matka i ojciec są osobami chorymi na schizofrenię, mają dzieci, które mieszkają z nimi a rodziną zastępczą dla nich jest babcia? nie mam pojęcia co ująć w planie oprócz motywowania do uczęszczania w PZP i regularnego zażywania leków. Wątpliwe jest by kiedykolwiek byli zdolni do tego by samodzielnie sprawować opiekę nad dziećmi. Proszę was o pomoc :)
asystentkarodziny

Napisano: 30 gru 2015, 19:50

witam.
ja mam przypadek, w którym tylko matka choruje i choroba jest niestety jednym z licznych problemów, ale trzeba kłaść nacisk na leczenie i terapię... ludzie ze schizofrenią żyją normalnie w środowisku, ale to w największej mierze zależy od leczenia i chęci.. więc może nie ma co ich całkowicie skreślać??
monika88

Napisano: 06 sty 2016, 15:43

monika88 pisze:witam.
ja mam przypadek, w którym tylko matka choruje i choroba jest niestety jednym z licznych problemów, ale trzeba kłaść nacisk na leczenie i terapię... ludzie ze schizofrenią żyją normalnie w środowisku, ale to w największej mierze zależy od leczenia i chęci.. więc może nie ma co ich całkowicie skreślać??
Nie będę tu opisywać ich przypadku, ale jest bardzo skomplikowany. Mam też jedną rodzinę z osobą również chorą na schizofrenię ale tam współpraca przebiega wręcz znakomicie. Jeśli jest pani zainteresowana pomocą dla mnie i moze posluzyc mi jakąś radą jak pracować z taką rodziną chętnie napisze maila w którym opiszę pani co i jak :)
Asystentkarodziny

Napisano: 18 sty 2016, 16:04

Też mam rodzinę ze schizofrenią, zostawiam wam moją zgapę co do celów. Można coś wybrać.

-regularne branie leków,
-uczestnictwo w spotkaniach ze specjalistami
-aktywność fizyczna i podejmowanie kontaktów społecznych,
-podjecie aktywności zawodowej, samoobsługa, utrzymanie porządku i czystości w swoim środowisku,
-dbałość poprawny wygląd zewnętrzny i higieną osobistą podejmowanie się załatwiania własnych spraw urzędowych (opłacanie rachunków, pobieranie świadczeń itp.).
- monitorowanie stanu psychicznego i fizycznego osoby
psychicznie chorej,
- motywowanie osoby psychicznie chorej do podjęcia i kontynuowania leczenia,
- działania interwencyjne w przypadkach pogorszenia stanu zdrowia osoby psychicznie chorej,
- informowanie rodziny o chorobie i jej konsekwencjach
dla osoby psychicznie chorej, jak dla samej rodziny oraz o możliwościach terapii,
- wspieranie rodziny w radzeniu sobie z kryzysem wywołanym chorobą psychiczną członka rodziny,
- podtrzymywanie właściwych relacji w rodzinie,
- wskazywanie osobie psychicznie chorej i jej rodzinie
sposobów radzenia sobie z objawami choroby
psychicznej: unikanie alkoholu i narkotyków, pomoc lekarska, obniżenia oczekiwań wobec siebie, wyznaczanie sobie małych, ale realnych celów.
Pomocniczek ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x