Witam!
Liczę na Waszą pomoc, bo czuję się bezradna. Potrzebuję informacji kto i gdzie może udzielic pomocy trzynastolatce, która jest zagrożona niedostosowaniem społecznym. Dziewczynka jest bardzo agresywna w stosunku do matki- bije ją, wyzywa, używa wielu wulgaryzmów. Kilkakrotnie uciekała z domu, wagarowała, wpada w tak silne stany pobudzenia, że kilkakrotnie interwencyjnie trafiała na obserwację do szpitala psychiatrycznego, gdzie zdiagnozowano zaburzenia emocji i opozycyjno-buntownicze. Jest pod opieką psychiatry, bierze leki. Obecnie jeszcze przebywa w MOS, lecz matka już jest powiadomiona, że musi ją stamtąd odebrac, bo dziewczynka w ogóle nie współpracuje i odgraża się, że sobie coś zrobi Obawiam się, że w domu sytuacja znowu się nasili, boję się o bezpieczeństwo całej rodziny. Rozmawiałam z dyrektorem MOS, on twierdzi, że powinna byc umieszczona w jakiejś placówce leczniczej. Tylko jakiej? Szukam i znalazłam jedynie dla chłopców. W sądzie już uruchomiona jest procedura umieszczenia w MOW, ale ani matka, ani ja nie jesteśmy przekonane, czy to jej faktycznie pomoże. Proszę, jeśli mieliście podobny problem, pomóżcie. Pozdrawiam i dziękuję.