pomoc dla dziecka z zaburzeniami emocji - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 gru 2015, 0:41

Witam!
Liczę na Waszą pomoc, bo czuję się bezradna. Potrzebuję informacji kto i gdzie może udzielic pomocy trzynastolatce, która jest zagrożona niedostosowaniem społecznym. Dziewczynka jest bardzo agresywna w stosunku do matki- bije ją, wyzywa, używa wielu wulgaryzmów. Kilkakrotnie uciekała z domu, wagarowała, wpada w tak silne stany pobudzenia, że kilkakrotnie interwencyjnie trafiała na obserwację do szpitala psychiatrycznego, gdzie zdiagnozowano zaburzenia emocji i opozycyjno-buntownicze. Jest pod opieką psychiatry, bierze leki. Obecnie jeszcze przebywa w MOS, lecz matka już jest powiadomiona, że musi ją stamtąd odebrac, bo dziewczynka w ogóle nie współpracuje i odgraża się, że sobie coś zrobi Obawiam się, że w domu sytuacja znowu się nasili, boję się o bezpieczeństwo całej rodziny. Rozmawiałam z dyrektorem MOS, on twierdzi, że powinna byc umieszczona w jakiejś placówce leczniczej. Tylko jakiej? Szukam i znalazłam jedynie dla chłopców. W sądzie już uruchomiona jest procedura umieszczenia w MOW, ale ani matka, ani ja nie jesteśmy przekonane, czy to jej faktycznie pomoże. Proszę, jeśli mieliście podobny problem, pomóżcie. Pozdrawiam i dziękuję.
kasiapk

Napisano: 11 gru 2015, 10:04

Jakie zalecenia na wypisie z szpitala ?
Co mówi i jakie zalecenia od lekarza psychiatry kierującego do szpitala - co lekarza zamierza dalej ?
Jaka opinia w Poradni Psychologiczno Pedagogicznej ? - Musiała taką mieć do MOS
Czy toczy się postępowanie o demoralizację - o MOW?
Jaka sytuacja Rodziny ? Jaka pomoc dla rodziców - ( asystent. szkoła dla rodziców grupa wsparcia )
ale ja

Napisano: 11 gru 2015, 22:45

Dziękuję za zainteresowanie.
Zalecenia ze szpitala dotyczą odbycia przez rodzinę terapii rodzinnej, nawiasem mówiąc w naszym mieście niedostępnej. Matka jeździ z dzieckiem do psychiatry dziecięcego ( też u nas nie ma) raz w miesiącu, ma przepisane leki, które średnio jej pomagają. Ze szpitali dziewczynka wyjeżdża za każdym razem z innymi lekami. Generalnie psychiatra twierdzi, że poza zaburzeniami zachowania i opozycyjno-buntowniczymi dziewczynka nie cierpi na psychozy. Lekarz uważa też, że to efekt dojrzewania(?) i braku ojca w rodzinie. Matka czuje się bezradna i wiem, że pewnie sytuacja rodzinna w głównej mierze się do tego przyczyniła, ale wiem też, że trzeba dziewczynce pomóc tu i teraz, żeby nie zrobiła błędu, który będzie się za nią ciągnął przez całe życie. Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna zauważyła potrzebę kształcenia specjalnego i zagrożenie niedostosowaniem społecznym. Sprawa o MOW w sądzie odbyła się wcześniej, ale sędzia dała dziewczynce szansę, bo dobrowolnie pojechała do MOS. Kurcze, nie jestem przekonana, że MOW pomoże rozwiązac jej problem. Sytuacja rodziny jest dośc trudna: matka sama wychowuje dwoje dzieci, przeszła warsztaty Szkoły dla Rodziców, ja jako asystent rodziny współpracuję z rodziną od 1,5 roku. Sytuacja finansowa rodziny jest nienajgorsza, więc myślę, że matka mogłaby nawet płacic za ośrodek. Znalazłam placówkę, która pewnie pomogłaby dziewczynce zafunkcjonowac w Krakowie Centrum Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych "Parkowa", ale tam przyjmowane są tylko dzieci z Krakowa. My nie jesteśmy z Krakowa i oczywiście nie mają wolnych miejsc.
Relacje między matką a córką są napięte, ale matka bardzo chce pomóc dziewczynce i też nie jest przekonana, że MOW, ze względu na jej zaburzenia, będzie dla niej właściwym miejscem. Pomocy!
kasiapk

Napisano: 13 gru 2015, 20:37

Nie dawajcie dziecka do żadnej placówki, nie szarpcie po psychiatrach. Zróbcie ustawienie rodziny metodą Hellingera. Skontaktuje się z Instytutem Psychoterapii, wspomniałaś o Krakowie- tam są fachowcy. Problemem są negatywne emocje, w tle jest Ojciec dziecka.
Anioł.

Napisano: 13 gru 2015, 20:43

Mama może pojechać z dziećmi poza miasto i zapłacić za terapię rodziną

terapia rodzinna jest też prowadzona na nfz w https://www.ztr.krakow.pl/index.php?s=terapeutyczna

Poradnie psychologiczno pedagogiczne w swoim rozporządzeniu mają ujęte jako realizowane działania - terapię rodzinną - jeśli nie realizują to może powinno się wzbudzić dyskusję na ten temat

zalecenia są trzeba zachęcić do wprowadzenia w życie
ale jak

Napisano: 15 gru 2015, 18:21

Bardzo dziękuję Wam za informację w sprawie pomocy, bardzo się cieszę, że jest taki miejsce, gdzie można skorzystać z pomocy i jesteście Wy, jak zwykle pomocni. Jeszcze raz dziękuję
kasiapk

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x