sprawozdanie 500 - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 14 z 20    [ Posty: 191 ]

Napisano: 25 sty 2017, 11:28

Odnośnie punktu 2.1.dotyczącego tych utrat. Pani złożyła wniosek 8.11.2016r, pracowała w okresie od 07.03.2016 do 30.09.2016.,jak przyjmowałam wniosek w listopadzie to przecież nie chciałam jej uzysku za kwiecień bo po co ?? tylko świadectwo pracy. Jak ja teraz mam to wykazać? przecież ja tego uzysku wcale nie wprowadzałam, bo go już nie było, i co teraz taką decyzję mam wykazać?
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2017, 11:35

Wdaje mi się że nie
zagwostka

Napisano: 25 sty 2017, 11:38

A ja ma m pytanie odnośnie pkt 4, czy wpisujecie te osoby gdy np gdy jedno z dzieci kończy 18 lat ale na resztę dalej pobierane są świadczenia? Tak mi raport wykazuje (SYGNITY)
********** :-)

Napisano: 25 sty 2017, 11:39

urzędnik pisze:Panie Tomaszu proszę nie brać do siebie słów krytyki, ale tyczy to Sygnity, a nie Pana osoby.
Nie biorę tego do siebie. Znam zaangażowanie i ogrom pracy Zespołu SR / FA / 500+ i nie można też do nich mieć pretensji. W takich sytuacjach jak teraz, kiedy pojawia się takie nowe sprawozdanie, czy też kiedy wchodziły nowe przepisy (a na przestrzeni ostatniego 1,5 roku właściwie bez przerwy wchodziły nowe) to bywało że otrzymywaliśmy k i l k a s e t zgłoszeń dziennie. W tych warunkach może się zdarzyć że czas oczekiwania na rozwiązanie jest wydłużony. Jak do mnie piszecie że czekacie długo na rozwiązanie to zawsze proszę o numer zgłoszenia i jak dostaję to proszę o przyspieszenie, ale w powodów o których wyżej piszę nie zawsze jest to możliwe.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 25 sty 2017, 11:49

magda33 pisze:Odnośnie punktu 2.1.dotyczącego tych utrat. Pani złożyła wniosek 8.11.2016r, pracowała w okresie od 07.03.2016 do 30.09.2016.,jak przyjmowałam wniosek w listopadzie to przecież nie chciałam jej uzysku za kwiecień bo po co ?? tylko świadectwo pracy. Jak ja teraz mam to wykazać? przecież ja tego uzysku wcale nie wprowadzałam, bo go już nie było, i co teraz taką decyzję mam wykazać?
Proszę miech ktoś jeszcze się wypowie
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2017, 11:52

Naszym zdaniem w takim przypadku był i uzysk i utrata, więc zgodnie z wytycznymi z Ministerstwa takie decyzje powinny być wykazane.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 25 sty 2017, 11:59

A ja ma m pytanie odnośnie pkt 4, czy wpisujecie te osoby gdy np gdy jedno z dzieci kończy 18 lat ale na resztę dalej pobierane są świadczenia? Tak mi raport wykazuje (SYGNITY)
Też proszę o odpowiedź
zagwostka

Napisano: 25 sty 2017, 12:03

To w tym przypadku powinno być tylko to dziecko co kończy 18 lat.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 25 sty 2017, 12:11

Panie Tomku mam problem z punktem 5 i 6 sprawozdania tzn. mam rozbieżności i nie wiem skąd może to wynikać. Chodzi o samotne osoby, które miały uchylone świadczenia na 1 dzieci lub jedyne dzieci. Uchylenia były robione według schematu przez wniosek o zmianę. Raport generowałam według waszej instrukcji.

Mam kilka osób:
Panią 1 dziecko - uchylona we wrześniu
Panią 1 dziecko - uchylona w sierpniu
Pana 3 dzieci na 1 uchylenie od października
Panią 1 dziecko - uchylona od października
Pani 2 dzieci - uchylona na 2 dzieci z powodu wyprowadzki ale w październiku

Jak widać wszystkie osoby samotne, miały uchylone świadczenia na 1 lub wszystkie dzieci przed miesiącem grudniem. A osoby pokazały mi się na raporcie robionym według instrukcji do pkt 5 i drugim do pkt 6.

5. Liczba osób samotnie... którym przysługiwało świadczenie wychowawcze za grudzień:
-no to odnosząc się do osób z 1 dzieckiem im już dawno nie przysługiwało i w grudniu nie miały wypłaty bo przeciez uchylone wczesniej ;o

6. Liczb świadczeń które przysługiwały osobą samotnym za grudzień...
-odnosząc się do osob z 1 dzieckiem też mam je wliczone w raport jako 1 świadczenie a przecież tak jak napisałam wyżej uchylone świadczenia miały wcześniej i w gurdniu nie było ich na listach

- odnosząc się do osób z 2-3 dzieci np. tak jak Pan u góry który miał 3 i na 1 miał uchylenie wcześniej a w systemie w raporcie mam 3 świadczenia wyświetlone a przecież w grudniu miał 2.

Jaka moze być tego przyczyna?
janina30

Napisano: 25 sty 2017, 12:18

Zgodnie z wyjaśnieniami Ministerstwa wykazujemy osoby, którym przysługiwało (przez pewien okres czasu była wypłata o statusie "do wypłaty" - jak jest w planie wypłat świadczenia to taki status musiała mieć) świadczenie, bez względu na to czy jest obecnie uchylone.
pozdrawiam i dziękuję za wyczerpujący opis przypadku
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 14 z 20    [ Posty: 191 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x