Sprawozdanie rzeczowo-finansowe - Stare tematy

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 24 sty 2013, 1:23

Jeszcze jedno wg wyjaśnień ministerstwa - punkt 8 \"W tabeli A wydatki na świadczenia wykazuje powiat, z którego terenu pochodzi dziecko, wykazuje także wydatki poniesione w ramach porozumień z innymi powiatami na umieszczenie dzieci
w rodzinach zastępczych lub placówkach opiekuńczo-wychowawczych.
Wszystko jasne, tylko gdzie w tą tabele wpisać koszty porozumień na dzieci umieszczone w placówkach opiekuńczo - wychowawczych .......... skoro dotyczy ona rodzinnej pieczy zastępczej. Gratulacje dla autora.
~Grzegorz

Napisano: 24 sty 2013, 11:25

Panie i Panowie, WPSy mają prawo definiować sobie reguły w SAC i my jako dostawca oprogramowania nie mamy na to wpływu. Niestety nie zawsze są to reguły poprawne ...
powodzenia
~Tomek

Napisano: 24 sty 2013, 11:59

~Tomek tyle, że ja jestem z drugiego końca Polski i raczej woj. podkarpackie nie powinno mi w takim razie definiować reguł. Jeszcze pytanie techniczne jak włączyć w Pomoście, aby do sprawozdawczości nie liczył tych decyzji, za które inne powiaty oddają kasę na podstawie porozumień.
~Grzegorz

Napisano: 24 sty 2013, 12:16

To bardzo dziwne że dostałeś reguły nie ze swojego województwa. Tak nie powinno być.
~Tomek

Napisano: 24 sty 2013, 13:56

skąd można wziąść te reguły?????
~MOPR

Napisano: 24 sty 2013, 14:21

ok wszystko łapię .... tylko skąd pomost u mnie ma wiedzieć jakie decyzje wydał inny powiat na moje dziecko (w ramach porozumień).... na pewno ktoś powinien mocno walnąć się w łeb w ministerstwie...a potem samemu zrobić takie sprawozdanie ze swoimi wytycznymi...powodzenia w walce w liczeniu...
~xxx

Napisano: 24 sty 2013, 14:30

Oczywiście że Pomost nie będzie tego wiedział, bo nigdy dotąd takich danych się do niego nie wprowadzało - zawsze dotąd we wszystkich sprawozdaniach - także tych z pomocy społecznej - obowiązywała dokładnie odwrotna zasada, że to ten Ośrodek wykazuje dane, który je ma. Pojawienie się nowej interpretacji - dokładnie odwrotnej do wszystkich poprzednich - nas również zaskoczyło - a na reakcję było już za późno - bo fizycznie nikt z Was w Pomoście takich danych nie ma. W tym okresie sprawozdawczym po prostu trzeba - w razie potrzeby - skorygować ręcznie kwoty - a w następnym dostosujemy się do nowych objaśnień (mając nadzieję że jak to zrobimy, to znowu nie pojawią się odwrotne).
takie życie ...
~Tomek

Napisano: 24 sty 2013, 17:41

Do Tomek....a gdzie tę interpretację mogę znaleźć...
~xxx

Napisano: 24 sty 2013, 22:16

Dostałem telefon do tego \"geniusza\" z ministerstwa co się zajmuje tym SACem i opracował te \"genialne\" wytyczne, chciałem autora spytać co miał na myśli pisząc o tych placówkach opiekuńczo - wychowawczych w kontekście tabeli A dotyczącej rodzinnej pieczy zastępczej. Niestety dziś nie mogłem się do niego dodzwonić, ale co ma wisieć nie utonie. Jutro będę go nękał. Może to jest sposób na nich, będziemy dzwonić i pytać się gdzie co wpisać.
Ponieważ mój urząd wojewódzki wycofał te reguły, które poprzednio opisywałem, mogę już wczytać sprawozdanie (kondolencje dla tych z podkarpackiego - jeśli nie zmienili reguł do sprawdzania). Po rozmowie z Paniami z urzędu mogę z czystym sumieniem stwierdzić, iż nikt tego nie sprawozdania nie ogarnie, zwłaszcza tego co wyjdzie w tabeli A. Tego co tam będzie wpisane (jeśli sprawozdanie będzie zrobione zgodnie z wytycznymi ministerstwa), żadna kontrola NIK, CBA i inne służby nie będą w stanie zweryfikować.
~Grzegorz

Napisano: 25 sty 2013, 0:22

~xxx i ~MOPR Interpretacje i reguły dostępne są w nowym SACu do pieczy zastępczej. Jak się zalogujecie to można przeczytać w wiadomościach złote myśli Pana Leszka z Departamentu Polityki Rodzinnej MPiPS dotyczące w wypełniania sprawozdania. A reguły pojawią się albo i nie (jak u mnie teraz) po tym jak wczytacie sprawozdanie z POMOSTu lub jak wypełnicie tabelki w tym nowym SAC i z opcji wybierzecie \" niepoprawne reguły w sprawozdaniu.
~Grzegorz

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x