Witam wszystkich serdecznie, mam na imię Ula i bardzo mnie interesuje temat ŚDS, ponieważ od grudnia tego roku mam podjąć w takim domu pracę, liczę się z faktem, że nie będzie lekko... jednak już teraz muszę podjąć naukę, i nie bardzo orientuję się, który kierunek byłby lepszy - OPIEKUN MEDYCZNY, czy OPIEKUN OSÓB STARSZYCH, bo moje koleżanki idą na ten pierwszy, ja wybrałam ten drugi i sama teraz nie wiem, a mojej przyszłej kierowniczce jest bez różnicy jaki skończę kierunek, dodam tylko, że jest to dom dziennego pobytu, jestem ciekawa jak to wygląda u was i liczę, że ktoś się odezwie
Dziękuję Emilko, mimo oceny wartości - to ja po prostu muszę być słuchaczem szkoły w tym kierunku, bo to jest warunkiem przyjęcia mnie do pracy, a może jakieś inne lepsze propozycje?
Usługi specjalistyczne w ŚDS polegają głównie na treningach: społecznych, interpersonalnych, budżetowych, zaradności osobistej.Jedną z form terapii jest arteterapia, biblioterapia itd
Opiekun medyczny, opiekun osób starszych- nie daje takich umiejętności. Już lepszy jest opiekun osoby niepełnosprawnej.
Najbardziej wartościowa jest praca socjalna, terapia zajęciowa oraz " Komunikacja z osobami z zaburzeniami psychicznymi oraz ich otoczeniem"- moim zdaniem.
Emilko dziękuję Ci bardzo za podpowiedzi, jednak to nie jest takie proste, bo mam 50 lat wykształcenie średnie ogólne z matura, zostalam osoba bezrobotna od sierpnia tego roku, prace jednak mam obiecana w śds, ale warunkiem jest byc słychaczem szkoły, tutaj polecono mi policealną w w/w kierunkach... zapisałam się na studia I stopnia - terapia zajęciowa, ale mam jakieś obawy, bo gdzieś wyczytałam o liczbie godzin 3000 i boję się, że tyle nie będzie na tym kierunku, mam tez obawy do tego, czy sobie poradzę!
Zapoznaj się ze stosownym rozporządzeniem. Skoro ci polecono te konkretne szkoły, to raczej nie masz alternatywy- ale jeśli już miałabym wybrać z tych dwóch kierunków,( bo tak sprawę postawiono), to wzięłabym Opiekun osób starszych. wiesz dlaczego? ponieważ uczestnikami Domu mogą być osoby od 18 r.ż - a górna granica wiekowa nie jest określona. I to się przedkłada na rzeczywistość, co oznacza że uczestnikami domu w połowie są osoby starsze- a mało kto podejmuję temat gerontologii( masz tu splot medycyny, psychologii, kulturoznawstwa, biologii) więc jest bardziej ok. pod Specyfikę uczestnika- niż opiekun medyczny. Bardzo fajnie, że podjęłaś studia. Masz 50 lat? no i co - to może być Twoim atutem - dojrzałość emocjonalna i życiowa. Będzie ok. Nastaw się na dokumentację w SDS- jest jej sporo.
pozdrawiam