Środowiskowe Domy Samopomocy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 9:48

Witam wszystkich serdecznie, mam na imię Ula i bardzo mnie interesuje temat ŚDS, ponieważ od grudnia tego roku mam podjąć w takim domu pracę, liczę się z faktem, że nie będzie lekko... jednak już teraz muszę podjąć naukę, i nie bardzo orientuję się, który kierunek byłby lepszy - OPIEKUN MEDYCZNY, czy OPIEKUN OSÓB STARSZYCH, bo moje koleżanki idą na ten pierwszy, ja wybrałam ten drugi i sama teraz nie wiem, a mojej przyszłej kierowniczce jest bez różnicy jaki skończę kierunek, dodam tylko, że jest to dom dziennego pobytu, jestem ciekawa jak to wygląda u was i liczę, że ktoś się odezwie :)
ulena
Praktykant
Od: 01 wrz 2015, 19:18
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 10:53

ja uważam że ani jeden ani drugi.
Nie mają żadnej wartości .
Emilka.

Napisano: 03 wrz 2015, 12:03

Dziękuję Emilko, mimo oceny wartości - to ja po prostu muszę być słuchaczem szkoły w tym kierunku, bo to jest warunkiem przyjęcia mnie do pracy, a może jakieś inne lepsze propozycje?
ulena
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 14:34

Usługi specjalistyczne w ŚDS polegają głównie na treningach: społecznych, interpersonalnych, budżetowych, zaradności osobistej.Jedną z form terapii jest arteterapia, biblioterapia itd
Opiekun medyczny, opiekun osób starszych- nie daje takich umiejętności. Już lepszy jest opiekun osoby niepełnosprawnej.
Najbardziej wartościowa jest praca socjalna, terapia zajęciowa oraz " Komunikacja z osobami z zaburzeniami psychicznymi oraz ich otoczeniem"- moim zdaniem.
Emilka.

Napisano: 05 wrz 2015, 7:08

Emilko dziękuję Ci bardzo za podpowiedzi, jednak to nie jest takie proste, bo mam 50 lat wykształcenie średnie ogólne z matura, zostalam osoba bezrobotna od sierpnia tego roku, prace jednak mam obiecana w śds, ale warunkiem jest byc słychaczem szkoły, tutaj polecono mi policealną w w/w kierunkach... zapisałam się na studia I stopnia - terapia zajęciowa, ale mam jakieś obawy, bo gdzieś wyczytałam o liczbie godzin 3000 i boję się, że tyle nie będzie na tym kierunku, mam tez obawy do tego, czy sobie poradzę!
ulena
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2015, 11:19

https://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadze ... amopomocy/

Zapoznaj się ze stosownym rozporządzeniem. Skoro ci polecono te konkretne szkoły, to raczej nie masz alternatywy- ale jeśli już miałabym wybrać z tych dwóch kierunków,( bo tak sprawę postawiono), to wzięłabym Opiekun osób starszych. wiesz dlaczego? ponieważ uczestnikami Domu mogą być osoby od 18 r.ż - a górna granica wiekowa nie jest określona. I to się przedkłada na rzeczywistość, co oznacza że uczestnikami domu w połowie są osoby starsze- a mało kto podejmuję temat gerontologii( masz tu splot medycyny, psychologii, kulturoznawstwa, biologii) więc jest bardziej ok. pod Specyfikę uczestnika- niż opiekun medyczny. Bardzo fajnie, że podjęłaś studia. Masz 50 lat? no i co - to może być Twoim atutem - dojrzałość emocjonalna i życiowa. Będzie ok. Nastaw się na dokumentację w SDS- jest jej sporo.
pozdrawiam
Emilka.

Napisano: 07 wrz 2015, 9:16

Dziękuję ci bardzo Emilko :)
ulena
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny