Udział asystenta w zespole interdyscyplinarnym - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 wrz 2015, 15:51

Witam, czy dostajecie zaproszenia na zespół interdyscyplinarny który dotyczy waszej rodziny( w sensie pracy z rodziną).
Czy asystent powinien uczestniczyć w zespole i wypowiadać się o rodzinie ...? mam wątpliwości co do tej kwestii ponieważ otrzymałam takie zaproszenie a poprzedni udział w zespole nie wyszedł mi na dobre w pracy z rodziną. Jakie macie doświadczenia i zdanie w tym temacie? pozdrawiam .
Majka2

Napisano: 03 wrz 2015, 9:01

Myślę, że sam udział w zespole jest ok. Udzielasz informacje, które uważasz za słuszne. Ale na grupę roboczą z udziałem rodziny w życiu bym się nie zgodziła.
Co Cię nie zabije, to Cię zatrzyma :)
Krówencja
Praktykant
Od: 28 sie 2015, 8:40
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 13:17

Jeśli chcecie być dobrymi asystentami to musicie zbierać informacje o rodzinach z "każdej strony" - a to uzyskacie na zespole. ja nigdy nie byłam zaproszona na taki zespół. Szkoda. Pracownicy socjalni którzy tylko zajmują się dofinansowaniami rodziny, wizytują rodzinę kiedy ta złozy wniosek o dofinansowanie, nie jeżdza do rodzin co tydzień lub kilka razy w tygodniu - tak jak ja - na zespole wypowiadają się o rodzinie najwięcej, z mojej strony uważam że nie mają wiedzy takiej jaką ja mam...no ale coż ja jestem tylko asystentem, oni Pracownikami socjalnymi....którzy jak zawsze nic u nas nie robią!
monika2

Napisano: 10 wrz 2015, 13:40

dziewczyny asystent współpracuje z ZI na podstawie art.15.1 waszej ustawy " Wsparcie rodziny .." ( musicie to znać, bo wezmę na kolano i przyłożę w tyłek)
pkt. 9) współpraca z zespołem interdyscyplinarnym lub grupą roboczą, o których mowa w art. 9a ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie (Dz. U. Nr 180, poz. 1493, z późn. zm.3)), lub innymi podmiotami,których pomoc przy wykonywaniu zadań uzna za niezbędną.
Jak was będą zapraszać na ZI jak prawa nie znają? oni ! a wy ?
Emilka.

Napisano: 11 wrz 2015, 9:32

Ja też zaproszenia nie dostaję, ale na każdy zespół się wpraszam i bezczelnie pod listą obecności, na której mnie nie ma się podpisuję :D
A mówię tyle ile uważam za stosowne.
Monti

Napisano: 11 wrz 2015, 13:07

Na tych zespołach , oceniając przydatność i pomoc rodzinie , podopiecznemu rażący nepotyzm i kolesiostwo po stronie socjalny psycholog . często słysząc wyjaśnienia psychologa że obowiązuje go tajemnica , zaskoczona jestem wylewnościom na tego typu " Pogawędkach" . Uważam że tak należy nazwać te tzw. zespoły :? Nie wspomnie o wyśmiewaniu , przytaczaniu wypowiedzi ludzi korzystających z tego typu wsparcia (często osoba jest tam kierowana pod wpływem szantażu ze strony socjalnego) .
Gość

Napisano: 11 wrz 2015, 14:16

Emilka a co rozumiesz pod pojęciem" współpraca z zespołem interdyscyplinarnym lub grupą roboczą" ?
Majka2

Napisano: 11 wrz 2015, 14:37

Tak to rozumiem, że jako przewodnicząca ZI- sugeruję stanowczo aby do grupy roboczej wskazywać AR- jeśli pracuje z tą rodziną akurat. Poza tym na każde ZI można zapraszać AR- szczególnie jeśli to ZI zamyka karty NK lub analizuje, podsumowuje sytuację rodziny.
U mnie obowiązuje zasada. Ilekroć w przemocy jest dziecko- AR jest obligatoryjnie włączany do pracy z rodziną a tym samym do współpracy z ZI.
Emilka.

Napisano: 24 wrz 2015, 18:45

-----------------------------
------------

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem