Ubezpieczenie zdrowotne na okres 90 dni - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 sie 2016, 8:23

Witam serdecznie. Mam problem szpital przysłał prośbę o objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym Pana , który jest tylko zameldowany na naszym terenie ( od wielu lat nie mieszka i nie znamy jego miejsca pobytu). Nie ma możliwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego oraz zbadania sytuacji materialnej i bytowej Pana.
Czy mam tylko odpisać do szpitala pismo, czy wydać decyzję odmowną? Jeśli domowa to proszę o wzór decyzji. Z góry dziękuję :-)
Nowa K

Napisano: 02 sie 2016, 8:46

Jeżeli wiesz gdzie mieszka przekazać pismo zgodnie z właściwością do tamtej gminy (zwykłym pismem).
Ryska

Napisano: 02 sie 2016, 9:05

Nie wiemy gdzie mieszka. Nic nie wiemy co się z tyn Panem dzieje.
Nowa K

Napisano: 02 sie 2016, 9:27

Czy szpital który wystąpił z wnioskiem znajduje się na terenie waszej gminy?
grand

Napisano: 02 sie 2016, 10:19

Szpital nie znajduje się na terenie naszej gminy.
Nowa K

Napisano: 02 sie 2016, 11:32

w przypadku ubezp. zdrowotnych ze śr. publicznych nie ma zastosowania artykuł o ostatnim zameldowaniu. jest mowa o gminie, w której wnioskodawca zamieszkuje. odeślij wniosek, że nie jesteś gminą właściwą, powołaj się na art. w ustawie o ub.zdr. i uzasadnij, że klient u was nie mieszka
balbinka

Napisano: 02 sie 2016, 12:17

Odesłać do OPS na terenie którego znajduje sie szpital. Na podstawie art 21 paragraf 2 kpa organem własciwym do rozpatrzenia wniosku jest organ własciwy dla miejsca w ktorym nastapiło zdarzenie powodujace wszczecie postepowania.
Barczysława

Napisano: 02 sie 2016, 12:22

Niestety w miejscowosci w której znajduje sie OPS jest szpital i mam mnóstwo takich spraw. Czesto odsylane przeze mnie wniosku do OPS-ow (do miejsc zameldowania bylych pacjentów)wracaja do mnie a w zawiadomieniu ops wskazuje jakie podjal dzialania i informuje, ze osoba nie przebywa/nie zamieskzuje/zostala wymeldowana....itp,itd.
Barczysława

Napisano: 02 sie 2016, 13:35

W takim wypadku zbierz dokumenty potwierdzające, że klient nie przebywa na terenie twojej gminy (protokół z wizyty w miejscu zameldowania, ewentualnie możesz wysłać pismo na Policje czy Straż Miejską/Gminną jeżeli taka posiadacie w celu ustalenia czy znany jest im adres zamieszkania bądź pobytu, możesz też wystąpić do zbioru PESEL w celu ustalenia czy strona nie ma innego adresu zameldowania).
Po uzyskaniu dokumentów przesyłasz wniosek szpitala do OPS na którego terenie znajduje się szpital.
grand

Napisano: 02 sie 2016, 14:25

a dlaczego szpital nie zrobił wywiadu środowiskowego bo ta osoba może być bezdomna
jagat

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x