Stawka bazowa czynszu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Stawka bazowa czynszu
Witam,
od niedawna mam dodatek mieszkaniowy i mam pewne wątpliwości dotyczące porównywania czynszu np.od zarządu do stawki Gminnej. Jak to Państwo robią? np. Pani posiada lokal własnościowy o powierzchni 30 m2 i jest członkiem współdzieli miesięczną opłatę ponosi do zarządu :
centralne ogrzewanie : 100zł
fundusz remontowy: 70 zł
konserwacja domofonu: 2 zł
czynsz i eksploatacja: 40 zł
opłata za zimna wodę: 20 zł
opłata za kanalizację 40 zł
opłata za odpady komunalne : 45zł
CO DAJE NAM 317 zł
Czy biorę za wydatki wszystkie w/w?
Czy biorę stawkę z Gminy która obecnie 7,02 zł x 30 = 210,60 zł
od niedawna mam dodatek mieszkaniowy i mam pewne wątpliwości dotyczące porównywania czynszu np.od zarządu do stawki Gminnej. Jak to Państwo robią? np. Pani posiada lokal własnościowy o powierzchni 30 m2 i jest członkiem współdzieli miesięczną opłatę ponosi do zarządu :
centralne ogrzewanie : 100zł
fundusz remontowy: 70 zł
konserwacja domofonu: 2 zł
czynsz i eksploatacja: 40 zł
opłata za zimna wodę: 20 zł
opłata za kanalizację 40 zł
opłata za odpady komunalne : 45zł
CO DAJE NAM 317 zł
Czy biorę za wydatki wszystkie w/w?
Czy biorę stawkę z Gminy która obecnie 7,02 zł x 30 = 210,60 zł
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
Re: Stawka bazowa czynszu
witaj, to o czym piszesz to są wydatki które wnioskodawca ponosi w związku z zajmowanym mieszkaniem w spółdzielni mieszkaniowej, tym bardziej jest to jego własnościowe, porównywanie do stawek gminnych bierze się pod uwagę jeżeli np. ta pani wynajmowałaby mieszkanie od Pana Kowalskiego, i za najem jest czynsz np w wysokości 300 zł, to ową kwotę nie bierzesz pod uwagę jako wydatek (300 zł) bo skoro stawka w gminie jest 7,02 to razy 30 m kw i wychodzi 210,60, czyli jest mniejsza niż 300 zł i kwotę 210,60 dodajesz do wskazanych wydatków czyli 317 zł i łącznie bierzesz wydatki w kwocie 527,06, to tak dla przykładu a faktycznie to bierzesz tylko kwotę 317 zł.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź. Czasami chyba za mocno wnikam... i mi się miesza.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Owszem, bierzesz pod uwagę kwotę 317 zł. Niemniej wydatki takie jak fundusz remontowy + czynsz i eksploatacja każdorazowo podlegają porównaniu do wysokości stawki gminnej, niezależnie, czy to jest mieszkanie własnościowe, wynajmowane, czy jakiekolwiek inne!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/ŚW/SR/FA
- Kontakt:
Witam. Od niedawna walczę z dodatkami mieszkaniowymi. Mam pytanie do kamos90. Jak kobieta wynajmuje mieszkanie to do wydatków wliczam jej to co zarządca wpisał plus dodatkowo przeliczam czynsz - stawkę gminną w przeliczeniu na m2 mieszkania?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
witaj, jeśli płaci czynsz za najem mieszkania (dla osoby prywatnej) to tak przeliczasz ile jest w waszej gminie za m kw. razy metry które ma wpisane w umowie najmuAnetaAnnaS. pisze: 11 lut 2020, 15:00 Witam. Od niedawna walczę z dodatkami mieszkaniowymi. Mam pytanie do kamos90. Jak kobieta wynajmuje mieszkanie to do wydatków wliczam jej to co zarządca wpisał plus dodatkowo przeliczam czynsz - stawkę gminną w przeliczeniu na m2 mieszkania?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Witam. Osoba ta płaci czynsz wynajmującemu. Wydatki na mieszkanie wpisane przez zarządcę 674,94 i tak niestety wpisałam w wydatkach. Natomiast jak przeliczę wychodzi to tak: 52,33m2 x 4,83 zł = 252,75 zł plus CO: 319 zł plus woda i ścieki: 195,30 zł plus śmieci: 14 zł x 5 osób = 70 zł. Po dodaniu wszystkiego wydatki na mieszkanie wyniosły 837,05 zł. Proszę mi doradzić co teraz mam zrobić? wiadomo większe wydatki, większy dodatek. Czy mam zrobić zmianę decyzji? I na jakiej podstawie.
Dziękuję bardzo.
Dziękuję bardzo.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
rzeczywiście po przeliczeniu cała kwota wydatków wynosi 837,05, no cóż w tej sprawie należałoby zmienić decyzję, jest to błąd rachunkowy, lub jeśli uważasz że wnioskodawca jest "normalny" i nie będzie się czepiał to ja bym już tak zostawiłAnetaAnnaS. pisze: 12 lut 2020, 11:21 Witam. Osoba ta płaci czynsz wynajmującemu. Wydatki na mieszkanie wpisane przez zarządcę 674,94 i tak niestety wpisałam w wydatkach. Natomiast jak przeliczę wychodzi to tak: 52,33m2 x 4,83 zł = 252,75 zł plus CO: 319 zł plus woda i ścieki: 195,30 zł plus śmieci: 14 zł x 5 osób = 70 zł. Po dodaniu wszystkiego wydatki na mieszkanie wyniosły 837,05 zł. Proszę mi doradzić co teraz mam zrobić? wiadomo większe wydatki, większy dodatek. Czy mam zrobić zmianę decyzji? I na jakiej podstawie.
Dziękuję bardzo.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Osoba ta płaci 850 zł wynajmującemu. Niestety dzwoniła do mnie że za mały dodatek jej wyszedł. Więc chyba będę musiała zmienić decyzję. To na podstawie błędu organu?
Jeszcze mam pytanie: czy w podobnym przypadku zawsze muszę przeliczać czynsz: m2 x stawka bazowa gminy, plus wywóz śmieci plus woda i ścieki oraz plus CO?
Jeszcze mam pytanie: czy w podobnym przypadku zawsze muszę przeliczać czynsz: m2 x stawka bazowa gminy, plus wywóz śmieci plus woda i ścieki oraz plus CO?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
witaj, w załączniku przesyłam ci wzór decyzji popraw tam KPA i inne bo ja bardzo dawno nie robiłem sprostowania błędu w decyzji, natomiast jeśli chodzi o te stawki za np C.O wodę itp to ja nie bawię się w przeliczanie jak to u nas w gminie jest, jak zarządca mi wpisze tak to biorę, jedynie przeliczam CZYNSZ za wynajem lokalu od osoby prywatnej porównując je za stawkę gminną, powiem więcej miałem, audyt chyba rok temu i mi nikt nie zarzucił że coś źle przeliczam w wydatkach, także w mojej ocenie nie ma co za bardzo wchodzić w szczegóły
Oprócz Stawka bazowa czynszu - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wzywam Panią do uzupełnienia braków
zgon wnioskodawcy
brak prądu co robicie?
sprawa w SKO a mam nowy wniosek
WYLICZENIA
Wzór decyzji odmownej z powodu przekroczenia powierzchni
Czy to jest dochód z gospodarstwa rolnego?
Czy przyznawać dodatek?
umowa użyczenia
proszę o pomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego
brak faktury za energię
syn na odwyku czy potrzebuje ośw.?
Składki płacone na KRUS co liczyć?
Co liczymy z tej decyzji zus jako dochód?
proszę o pomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego!
Dom jednorodzinny